Goud, wanneer de goudprijs stijgt in 2020/21
De goudprijs is volatiel, de goudprijs kent perioden van snelle ups en downs. Het is goed om te verdienen als je op het juiste moment instapt. Onder andere de escalerende handelsoorlog met China en verschillende aankondigingen van Trump zorgden ervoor dat de goudprijs in augustus 2019 boven $ 1.500 steeg en in augustus 2020 zagen we meer dan $ 2.000. Spanningen en angsten zorgden er ook voor dat de goudprijs in 1980 en 2012 recordhoogtes bereikte. Naarmate de onrust in 2020 toeneemt, zal goud duurder worden en kunnen nieuwe hoogtepunten aan de horizon verschijnen. Kortom, goud biedt veel kansen in 2020 en 2021. Profiteer van de onrust door fysiek goud te kopen. De lange trend is een toename van de vraag naar goud en daarmee de prijs van goud. Bovendien neemt het vertrouwen in de euro en de dollar af doordat centrale banken grote hoeveelheden geld hebben gedrukt.
Goudprijs in 1980
In 1980 ging goud door de band. De invasie van Afghanistan brak records. Op zoek naar een veilige haven, passeerde de goudprijs al snel de $ 850 per troy ounce. Vaak werd de emotionele waarde van goud nog vergroot door angst. Kort daarna zakte de waarde naar $ 300. Een geweldige wending om in deze eeuw nog merkbaar te blijven stijgen. Ondertussen is $ 2.000 per troy ounce goud niet langer een illusie. Al in 2008 had de investeringsbank JP Morgan goud gekozen als een van haar favoriete grondstoffen om in te beleggen. Op 10 augustus 2011 overschreed de goudprijs bijna $ 1.860 per ounce, een andere indicatie van hoe volatiel de goudprijs kan zijn.
Goudvoorraden en implicaties voor de prijs van goud
Naast angst is ook het bezit van goud bij centrale banken belangrijk. De afgelopen jaren hebben banken regelmatig een deel van hun goudvoorraad tegen bodemprijzen verkocht. Daar lijkt nu een einde aan te komen. Dit betekent minder goudaanbod en een hogere goudprijs op de lange termijn.
Vraag naar goud blijft stijgen
De vraag naar goud uit ontwikkelingslanden zoals India is schokkerig, terwijl de wereldwijde productie jaar na jaar daalt. India is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de wereldwijde vraag naar goud. Afrika’s goud raakt bijvoorbeeld op. De productie bij ’s werelds grootste goudproducent is gedaald tot het laagste punt sinds 1931. Daarnaast wordt de Zuid-Afrikaanse productie steeds duurder. Omdat goud steeds moeilijker te verkrijgen is en de veiligheidsnormen zijn aangescherpt. Er zijn minder miners te vinden zonder de beveiligingsnormen te verhogen. Zonder deze aanscherping kunnen er ook langdurige stakingen plaatsvinden en zullen extra voorraden volledig opraken. Dit alles terwijl de vraag naar goud toeneemt. Enige troost wordt nog geboden door China, dat stilaan de leiding overneemt van Zuid-Afrika.
Een onzekere economie zorgt ervoor dat de goudprijs stijgt
De hypotheek- en kredietcrisis en het verlies van kredietwaardigheid in de VS, evenals de staatsschuld in sommige Europese landen, hebben de beurzen al meermaals zeer nerveus gemaakt. Dat was in 2020 niet anders, en in 2021 en 2022 zal dat ook zo zijn. Waar oorlogen beginnen en onzekerheid toeneemt, stijgt de waarde van goud. Dit effect wordt versterkt door een dalende rente. Door de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten (Iran, Irak) zal de goudprijs begin 2020 stijgen. Hoe hoog zal afhangen van de oplopende spanningen (komt er een oorlog?) en de dollarkoers.
Beleggingen in goud en gouden munten
Dit betekent dat goud waarschijnlijk zijn opwaartse pad zal voortzetten. Investeren in goud voelt bijna als een investering zonder de fundamenten. In ieder geval in Amerikaanse dollars, maar waarschijnlijk ook in Euro’s. Er zijn veel beleggingsinstrumenten beschikbaar voor degenen die risico’s willen nemen. Maar men moet nog steeds waakzaam zijn, aangezien een centrale bank die het nodig heeft, gedwongen kan worden om een deel van haar goudvoorraad te verkopen, wat op zijn beurt de prijs van goud zal beïnvloeden. Tijdelijk, maar niet structureel, aangezien de stijging van de goudprijs structureel lijkt te zijn ingezet. Goud wordt nauwelijks toegevoegd, er wordt veel goud uitgegeven aan gouden sieraden, industrie en investeerders
Goudprijs 2020 en 2021
De prijs van goud fluctueert duidelijk en de schommelingen kunnen groot zijn. Er zullen grote veranderingen zijn in de prijs van goud in 2020 en 2021 als de wereld weer in paniek raakt. Daarom hebben de meeste pieken en dalen in de goudprijs een goede reden. Eén ding is ook zeker: de prijs van goud zal weer stijgen zodra de wereldeconomie blijft groeien. Goud is schaars en naarmate de vraag toeneemt, zal de prijs van goud hoger zijn. Een zwakkere dollar vestigt ook records voor de goudprijs (5 augustus 2020, prijs $2040).
Investeren in goud en de prijs van goud
Investeringen in goud en de prijs van goud blijven onze aandacht vragen. In 2020 was de prijs van goud veel lager dan in 2012 en de vraag is hoe snel het in 2020 zal stijgen, in 2020 was de stijging 18%. Blijven stijgen, nieuwe records? Misschien in de rest van 2020. Niemand weet precies wanneer, maar het kan morgen zijn.€