Goud uit een geldautomaat

Schoon en milieuvriendelijk papiergeld wisselen vandaag aangeboden door goudmachine. Een goudautomaat lust bijna elk bankbiljet en spuugt in ruil daarvoor goud uit tegen dagtarieven. Binnenkort ook in Nederland.

De eerste gouden automaat

In mei 2010 werd in Abu Dhabi de eerste goudautomaat ter wereld in gebruik genomen. Locatie: luxe hotel Emirates Palace. De belangstelling was groot. Binnen enkele uren was de goudautomaat leeg. En sindsdien is de verkoopbot talloze keren bijgevuld.

De testopstelling destijds (mei 2010) in Abu Dhabi was zeer succesvol. Achter de gouden auto gaat trouwens de vindingrijkheid van de Zuid-Duitsers schuil. Het “Wonderhuis” werd gebouwd door Ex Oriente Lux AG uit Reitlingen. De machine is ontworpen voor serieproductie en momenteel kan het kleine bedrijf de bestellingen nauwelijks aan. Er zijn wereldwijd bestellingen geplaatst. Staat er straks op elke straathoek een goudautomaat?

Hoe werkt de goudmachine?

Een goudautomaat werkt precies het tegenovergestelde van een geldautomaat. Terwijl de geldautomaat de biljetten uitspuugt, slikt de goudautomaat de biljetten in. En wat eruit komt is edelmetaal tegen de huidige koersen.

Dure elektronica controleert de echtheid van bankbiljetten en controleert de huidige wisselkoersen. Een zachte draai en wat mysterieuze klanken van binnenuit en zelfs van onderaf valt het delicaat omhulde edelmetaal eruit.

De leverancier van papiergeld kan kiezen hoeveel goud hij wil. Grotere bedragen kunnen ook geruild worden. Het edelmetaal wordt geleverd in kleine goudstaven (de kleinste eenheid is één gram) of munten (zoals de Krugerrand).

Kan goud worden opgenomen in Nederland?

Het lijkt erop dat binnenkort ook in Nederland de eerste goudautomaten in gebruik worden genomen. Doellocaties zijn onder meer luchthavens, hotels, winkelcentra, casino’s, cruiseschepen, evenals banken en juweliers. Plaatsen met veel verkeer, goede omgevingsomstandigheden en hoge veiligheidsnormen zijn ideale plaatsen om goud te pinnen.

Met de introductie van goudautomaten begint een nieuwe fase in de handel in edele metalen. De klant ontvangt bij elke aankoop een certificaat en tevens een “niet goed, geld terug garantie”. Afhankelijk van het type automaat worden niet alleen bankbiljetten geaccepteerd, maar ook munten. Maar zelfs degenen die geen contant geld hebben, kunnen goud van de muur “trekken”. De automaat accepteert ook plastic geld in de vorm van pinpassen en creditcards.

Gouden machinebeveiliging

Gold to go-machines (zoals ze officieel heten) zijn uitgerust met veel veiligheidsvoorzieningen van het hoogste technische niveau. Waaronder:

Bovendien worden goudautomaten alleen gebruikt op plaatsen met hoge veiligheidsnormen, zoals luchthavens, banken, hotels en winkelcentra met beveiligingspersoneel.

Werking van de goudmachine

Identificatievereiste

Voor automaten die zijn opgesteld in permanent bemande ruimtes (juwelier, bankgebouw, enz.), geldt het drempelbedrag voor transacties van € 9.500 of meer. In dat geval moet de klant zijn identiteitskaart op de scanner in de machine plaatsen. De software controleert vervolgens de authenticiteit van de kaart. Als er ook maar de minste twijfel bestaat over de authenticiteit van de kaart of als het niet mogelijk is om de gegevens volledig te verifiëren, blokkeert de machine en wordt de transactie beëindigd.

Als de automaat zich in een ruimte bevindt waar geen vaste mensen zijn (station, luchthaven, winkelcentrum, enz.), wordt de identificatieplicht geactiveerd vanaf € 2.500.

Edelmetalen tarieven

Prijzen van verschillende producten worden om de minuut bijgewerkt op basis van de huidige spotprijs (London Fixing). Op deze manier krijgen klanten een eerlijke realtime prijs aangeboden en kunnen ze afzien van risicopremies.€