Goud: Krugerrand kopen en verkopen

De Zuid-Afrikaanse Krugerrand is ’s werelds meest verhandelde gouden munt. De munt is veel waard, zeker met de hoge goudprijs. De munteenheid is in de jaren zestig gecreëerd door de Zuid-Afrikaanse regering. De Krugerrand was oorspronkelijk bedoeld als betaalmiddel, maar werd steeds meer een handelsmiddel voor goud. Het is mogelijk om Krugerrand te kopen en verkopen bij de meeste goudhandelaren.

De Krugerrand is de gouden munt van Zuid-Afrika. Het is een belangrijk collectors item. De eerste munt werd geslagen in 1967. Op deze manier wilde de Zuid-Afrikaanse regering meer aandacht vragen voor de grote goudproductie in het land. De munt is uitgegeven door de South African Mint. De munt werd snel populair en in 1980 bestond 90 procent van de gouden munten in de wereld uit de Krugerrand. De rand is de munteenheid van Zuid-Afrika en de munteenheid is vernoemd naar Kruger. Kruger was een van de leiders van de boerenopstand tegen de Britten. Hij was ook de vijfde president van de Republiek Zuid-Afrika. Kruger wordt beschouwd als een van de belangrijkste politici in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis.

Boycot tegen Krugerrand vanwege apartheid

Krugerrand werd betwist in het westen. Dit kwam omdat de Zuid-Afrikaanse politiek controversieel was. Gedurende deze tijd was Zuid-Afrika onder apartheid. Het woord “apartheid” is een van de Nederlandse woorden die zijn weg naar het Engels heeft gevonden. Het kwam erop neer dat blanken en zwarten gescheiden leefden in Zuid-Afrika. De heersende blanke elite geloofde niet dat de twee groepen samen konden leven en geloofde dat het beter was voor de twee groepen om gescheiden te leven. In de praktijk ging het daarbij om de onderdrukking van zwarten door de blanke bevolking. Ze hadden minder rechten, ook al vormden ze de meerderheid van de bevolking. Zuid-Afrika kreeg hiervoor veel kritiek, vooral uit het westen. Het gebeurde in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Een economische en culturele boycot werd gelanceerd tegen Zuid-Afrika. Het eindigde pas met de vrijlating van Nelson Mandela begin jaren negentig.

Handel in de Krugerrand

De Krugerrand was oorspronkelijk bedoeld als betaalmiddel, maar gaandeweg kreeg de munt een andere rol. Het werd een middel voor particulier bezit van goud. De Krugerrand is uitgegeven door een land met een betrouwbare economische reputatie, waardoor investeerders precies wisten hoeveel goud er in de Krugerrand zat. Omdat de Krugerrand in grote aantallen werd geslagen, was het mogelijk om er veel te verzamelen. Zuid-Afrika kon de munt in grote omloop brengen omdat er veel goud in de grond zat en er een grote mijnbouw was. Hierdoor is er veel goud gewonnen. Ondanks de boycot uit het westen kwam een ​​groot aantal munten in het westen terecht. Nu de goudprijs is gestegen, stijgt ook de vraag naar valuta. Mensen kunnen Krugerrands kopen en verkopen bij de meeste goudhandelaren. De munt is veel waard. U kunt de actuele Krugerrand-prijs online bekijken.

Handel in gouden munten

In het begin van de jaren tachtig was 90% van de transacties met gouden munten wereldwijd transacties in Krugerrand. Het succes van deze munt heeft ertoe geleid dat verschillende andere landen hun eigen gouden munten hebben uitgegeven. Canada in 1979 met een gouden esdoornblad, Australië in 1981 met een goudklompje, de Verenigde Staten in 1986 met een Amerikaanse steenarend en Groot-Brittannië met een Britannica. Begin 2011 waren er 46 miljoen Krugerrand in omloop.

Samenstelling van Krugerrand

Op de voorkant van de munt is een afbeelding van president Paul Kruger afgebeeld, terwijl de naam Zuid-Afrika zowel in het Afrikaans als in het Engels voorkomt. Op de keerzijde staat een antilope en het jaar van muntslag. Elke munt weegt 33,93 gram en bestaat voor 91 procent uit puur goud. Het gewicht van de munt is 22 karaat. De rest van de munt is gemaakt van koper. In 1990 werden ook munten uitgegeven bestaande uit half, kwart en tiende goud.€