Goud kopen of niet?

Moet ik goud kopen of niet? Vooral in tijden van financiële crisis en inflatievrees spelen mensen met het idee om dit te doen. De reden is dat ze zichzelf financieel willen beschermen en hun spaargeld willen beschermen tegen inflatie.

Wat maakt goud zo bijzonder?

Het bijzondere van goud is dat het een intrinsieke waarde heeft die niet verloren kan gaan. Aandelen of andere waardepapieren lopen altijd het risico hun waarde volledig te verliezen omdat ze alleen van papier zijn. En een stuk papier op zich is praktisch waardeloos.

Aan de andere kant ontleent goud zijn prijs aan zijn gewicht. De waarde van goud wordt niet simpelweg vastgesteld, zoals geld, om een ​​universeel betaalmiddel te creëren, het bestaat echt.

Goudbezit is synoniem met rijkdom

Het idee om uw vermogen te beleggen in goud is niet nieuw. Eeuwenlang is goud synoniem geweest met rijkdom, en degenen die goud bezitten, worden als rijk beschouwd. Over de hele wereld zijn verhalen uit het verleden bekend van heersers die zich omringen met goud om hun positie extra flair en glans te geven.

Waarom de prijs van goud stabiel zal blijven?

Goud is niet alleen een waarde op de aandelenmarkt, maar ook een edelmetaal. Het is zeldzaam en daarom relatief duur. En de schaarste aan goud is ook gegarandeerd, want met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan worden uitgesloten dat er ergens in de wereld nog grote goudvondsten zullen plaatsvinden die de prijs zouden kunnen verlagen.

Een andere factor in de stabiliteit van de goudprijs is de moeilijkheid van mijnbouw en de bijbehorende kosten. Het is dan ook geen toeval dat het kopen van oud goud altijd al een favoriet is geweest van juweliers. Goud kopen staat dus gelijk aan het kopen van een beleggingsobject zonder noemenswaardige risico’s.

Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van goud?

De aankoop van goud kan in de vorm van sieraden, wat echter relatief duur is vanwege de optische bewerking. In de regel wordt de materiële waarde ervan aanzienlijk overschreden.

Een andere optie is handelen op de aandelenmarkt. Maar als je daar goud wilt kopen, zijn er transactiekosten die het onrendabel maken om in kleine hoeveelheden goud te verhandelen. Maar als u over voldoende middelen beschikt, kunt u een relatief lage prijs per ounce goud krijgen als u een aanzienlijk bedrag koopt.

Wat is meer gerelateerd aan het kopen van goud?

Daarom kan het kopen van goud zeker voordelig zijn, vooral in tijden van hoge volatiliteit op de financiële markten. En als mensen eenmaal hebben besloten om goud te kopen, zullen er ongetwijfeld nieuwe vragen rijzen: