Goud kopen als wapens dreigen?

Mensen wrijven soms in hun ogen over de prijs van goud: in april 2013 daalde het tot het laagste niveau in meer dan een jaar. En dat naarmate de eurocrisis verergerde, er een internationale valutaoorlog woedde, de wereldeconomie langzamer groeide en het wapenconflict in Noord-Korea ernstig werd. Kortom, de beste voedingsbodem voor een stijging van de goudprijs.

Goud is de ultieme barometer van angst

Als de testosteronniveaus van Kim Jong-un opnieuw angstaanjagende hoogten zouden bereiken en hij zich tegen de Verenigde Staten zou keren en hen bijna de oorlog zou verklaren, zou de prijs van goud, de barometer bij uitstek van angst, eigenlijk maar één kant op gaan: naar het noorden. . Maar het tegenovergestelde gebeurde. Medio april 2013 lag de goudprijs meer dan 20% onder zijn piek.

Maar waarom reageert de markt verveeld schouderophalend op de spanningen in Noord-Korea? Politiek gezien geloven velen niet dat Noord-Korea over het militaire arsenaal beschikt om een ​​reële en serieuze bedreiging te vormen. De nieuwe dictator moet echter ook niet worden onderschat.

Aandelenkoersen worden gevoed door goedkoop geld

De aandelenmarkten waren begin 2013 in goede vorm en schreeuwden om rendementen zoals de beste dagen van de bullmarkt. Op dat moment kan er concurrentie zijn geweest tussen enerzijds het rendement op de aandelenmarkten en anderzijds de veiligheid van de goudprijs.

Misschien waren de belangrijkste drijvende krachten enerzijds de afname van de inflatievrees en anderzijds de herallocatie van middelen naar de aandelenmarkten. Institutionele partijen zoals hedgefondsen haalden geld uit de goudmarkt en investeerden in de aandelenmarkt op zoek naar dikke winsten. Aandelenkoersen worden dus niet gevoed door goed nieuws, maar door goedkoop geld.

Er is geen teken van inflatievrees

En op de lange termijn zal er meer goedkoop geld zijn. In de strijd tegen deflatie heeft Japan een nieuwe strategie ontwikkeld. Het land schafte de belangrijkste basisrente af en richt zijn monetaire beleid voortaan op de geldhoeveelheid. In goed Engels: Japan wil nu alles, meer geld, meer groei, meer inflatie en meer schulden. Het bedrag van de yen in de centrale bank moet meer dan verdubbeld worden. En het meest opmerkelijke hieraan is: er is geen teken van angst voor inflatie over de hele wereld.

Een relatief stabiele Amerikaanse dollar in combinatie met een dalende vraag zette ook de goudprijs in de euro verder onder druk.

Goedkope toegang tot de goudmarkt

Uit de geschiedenis is bekend dat markten soms vreemde afwijkingen vertonen:

En één ding is ook duidelijk op basis van het bovenstaande: je moet geen goud kopen alleen omdat de prijs van goud waarschijnlijk zal stijgen. In een tijd waarin landen geld behandelen als monopoliegeld en het breed beschikbaar stellen aan banken, is goud vooral een veiligheidselement dat op de lange termijn belangrijk is. Want op een dag zal iemand de prijs betalen voor deze gigantische geldexpansie. Het is niet verstandig om ervan uit te gaan dat het weer de belastingbetaler zal zijn….€