Goud is nog steeds een goede investering

De euro beleeft de ergste crisis sinds haar oprichting. Beleggers trekken massaal naar goud. Het edelmetaal is duurder dan ooit. Maar is het nog steeds de moeite waard om goud te kopen in een tijd waarin de prijs als nooit tevoren omhoog schiet? Wat zijn de voordelen, wat zijn de risico’s?

De prijs van goud heeft nog het potentieel om te stijgen

Ondanks de reeds bereikte recordhoogten geloven veel analisten nog steeds dat de goudprijs zal blijven stijgen. De bereikte recordniveaus dateren immers uit de jaren tachtig. Maar als rekening wordt gehouden met inflatie, is de “all-time high” voor een ounce goud $ 2.300. We zijn dus nog ver verwijderd van de top.

Maar wat betekent dat voor jou? Moet u nog steeds overwegen om goud te kopen? En zo ja, hoeveel? En hoe kom je aan dit metaal?

Goud kopen: door de crisis navigeren met munten en staven

“Goud is de barometer van de financiële markten”, zei Alan Greenspan ooit. Als de wijsheid van deze voormalige baas van de Amerikaanse centrale bank klopt, dan is de gezondheid van de markten in de eurozone momenteel slecht. Goud is immers nog nooit zo duur geweest als nu.

Goud behoudt altijd waarde

De schuldencrisis in verschillende lidstaten, de angst voor de verzwakking van de euromunt en de angst voor inflatie zijn factoren die grote en kleine beleggers ertoe aanzetten om goud te kopen.

Tijdens een financiële crisis, wanneer papiergeld in waarde dreigt te verliezen, vluchten beleggers naar de veiligste van alle effecten. Hoewel goud ook onderhevig is aan sterke prijsschommelingen als gevolg van speculatie, is goud, in tegenstelling tot de meeste valuta, aandelen of certificaten, een schaars goed dat altijd waarde zal behouden.

Vuistregel: beleg 10% van uw portefeuille in goud

Met activa van elke omvang is het gebruikelijk dat beleggingsexperts ongeveer tien procent van de portefeuille in goud houden. Ook daar heeft de eurocrisis niets aan veranderd. En als goud nog geen deel uitmaakt van uw portefeuille, laat u dan niet intimideren door de huidige hoge prijzen. Hoewel de prijs van het edelmetaal momenteel een recordhoogte bereikt, heeft de goudprijs nog steeds het potentieel om te stijgen, zeggen analisten. Dus iedereen die kan, moet zeker meer kopen. Wat natuurlijk niet betekent dat je al je vermogen in goud moet investeren.

Houd er rekening mee dat de prijs van goud sterk kan fluctueren

Goud is zeer speculatief en als belegger zult u moeten overwegen aan welke mate van zekerheid u de voorkeur geeft. De prijs van goud kan immers elk moment dalen. Om deze reden moeten beleggers met vertrouwen voorzichtiger zijn met beleggen in goud.

Goud kopen betekent ook het opgeven van andere inkomsten, zoals mogelijke prijswinsten uit aandelenhandel. Goud is niet bepaald een actief dat enorm in waarde stijgt dankzij de succesverhalen van bedrijven. Dus als u op zoek bent naar snelle winsten en grote dividenden, levert goud niet echt iets op. Aan de andere kant zien veel beleggers goud als een vorm van verzekering.

Investeren in gouden munten brengt hoge premies met zich mee

Als je eenmaal hebt besloten om een ​​bepaald percentage van je vermogen in goud te investeren, moet je de manier kiezen waarop je het edelmetaal wilt kopen: geef je de voorkeur aan munten, goudbaren, beleg je in een goudfonds, of misschien zelfs wil je een aandeel in een goudmijn bezitten?

In principe geldt: hoe kleiner de coupure, hoe groter het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. Voor het kopen van goud in muntvorm moet u een grote premie betalen, die eerst in waardering moet worden terugverdiend voordat u er zelf van profiteert als de goudprijs stijgt.

Ter illustratie: een munt met een gewicht van ongeveer een tiende van een troy ounce goud (dus ongeveer drie gram) heeft een premie van bijna 27 procent. Daarom moet de goudprijs met minimaal 27 procent stijgen voordat je break-even gaat. Omgekeerd, als de prijs van goud daalt, verhoogt de hoge premie uw verliezen. Daarom maakt de grote hoeveelheid opslagruimte de aankoop van dergelijke kleine munten erg onaantrekkelijk.

Goudbaren als aantrekkelijk alternatief

Goudstaven zijn een aantrekkelijk alternatief. Met repen van 100 gram betaal je een aanzienlijk lagere premie van 2 tot 3 procent. Daarom worden ze steeds vaker als een serieuze investering beschouwd. Dus als je een grote investering overweegt, kan een reep van 100 gram heel interessant zijn. Het kost momenteel ongeveer 3.200 euro.

U kunt goudbaren kopen bij uw bank. Meestal moet u klant zijn van de bank waar u goud wilt kopen. Overigens gebeurde het wel eens dat goudbaren kunstmatig werden verzwaard met goedkopere zware metalen, maar dat waren incidenten. Met goudstaven kunt u, in tegenstelling tot munten, sneller winst maken omdat u niet zoveel opslagruimte hoeft op te bouwen.

Extra kosten voor goudopslag

Houd er ook rekening mee dat er extra kosten zijn verbonden aan het opslaan van goud. Want je moet ergens heen met je schat, ervan uitgaande dat je die niet onder een plank of onder een kussen wilt verstoppen.

Gespecialiseerde bedrijven rekenen al snel meer dan € 200 voor opslagkosten van € 30.000. Maar je kunt ook een kluis huren bij de bank van je keuze, vanaf ongeveer 60 euro. U dient een passende inboedelverzekering af te sluiten.

Goudmijnaandelen als investering

Iedereen die van het exotische en risico houdt, hoeft niet alleen te vertrouwen op goudinvesteringen in munten of baren. Hij kan ook wedden op goudmijnbedrijven door aandelen in die bedrijven te kopen. Bij goudmijnen is het risico erg hoog. In de meeste gevallen is het immers niet duidelijk wanneer de betreffende mijn goud gaat produceren en hoeveel. Informatie over mijnwerkers hierover is meestal moeilijk te verifiëren, aangezien maar weinig analisten naar Afrika zullen reizen om hun beeld op te bouwen. Natuurlijk is de snelle stijging van de goudprijs ook een positieve factor voor deze bedrijven. Maar iedereen die erin investeert, moet zich bewust zijn van de hoge risico’s.€