mijn kijk op
Goud is een speculatieve belegging met neerwaarts risico

Wanneer de aandelenkoersen dalen, lijkt het edelmetaal goud vaak een financiële haven. De vraag is echter of beleggen in goud altijd een verstandige beslissing is. Het blijft in ieder geval een speculatieve belegging met alle risico’s van dien. Hoewel goud nodig is in technologie, is het ook gewild in sieraden, waarvan de waarde uiteindelijk alleen wordt bepaald door emotie en status. En als de prijs van een investering hoog is, volgt er onvermijdelijk snel een daling. Als we beleggen, weten we helaas altijd pas achteraf of we goud, aandelen of bitcoin op een hoog of laag niveau hebben gekocht.

Vraag en aanbod

De wet van vraag en aanbod bepaalt de marktprijs van een goed. Dit geldt met name voor koopwoningen, waarvan de waarde voortdurend fluctueert, afhankelijk van de prijs die mensen ervoor willen betalen. Dit heeft te maken met de vraag of er in een bepaalde regio een tekort of een overschot aan woningen is. Maar als er een tekort aan water is in de hete woestijn en je kunt het nergens kopen, dan heeft zelfs een liter koel, helder water nog veel kracht over.

Producten die we misschien missen

In bovenstaande voorbeelden hebben we het over basisbehoeften, want zonder water gaan we dood en zonder dak boven ons hoofd kunnen we niet overleven. Het is dus begrijpelijk dat mensen bereid zijn voor deze dingen te betalen. Maar mensen zijn ook bereid veel geld te betalen voor producten waar ze makkelijk zonder kunnen, zoals een schilderij van Vermeer of een duur exclusief sieraad. De reden dat we er soms veel geld voor betalen is tweeledig: omdat we het heel mooi vinden, en omdat we hopen dat het een goede investering is. Want als we vermoeden dat zo’n schilderij of ornament volgend jaar veel minder waard is, geven we ons geld liever aan iets anders uit, hoe mooi we Rembrandt of Vermeer ook vinden.

goud en zilver

Wat bepaalt de prijs van edele metalen zoals goud en zilver. Trouwens, het metaal behoort alleen tot de groep
weg
metalen als het niet kan roesten. En dit geldt echt voor goud, zilver en platina, omdat deze metalen echt niet kunnen oxideren. Hoewel zilver nog steeds een beetje is, dat wil zeggen, wanneer het zwart wordt. Maar deze oxidelaag is makkelijk te verwijderen zodat het zilver toch aan de eisen voldoet
weg
is metaal.

De waarde van deze edelmetalen wordt natuurlijk ook bepaald door de wet van vraag en aanbod. De grote vraag is of goud altijd duur is omdat:

Want als mensen veel geld aan goud uitgeven, alleen maar omdat ze hopen dat het zijn waarde behoudt, zo mooi schittert, status verleent en zeldzaam is, bestaat het risico dat de waarde enorm kan dalen. Namelijk wanneer er onverwacht goud wordt gevonden en ergens in enorme hoeveelheden wordt aangeboden. Of als de smaak verandert en we ineens niet meer van dat glimmende gele spul houden.

Ook het feit dat goud wordt beschouwd als een veilige haven om te beschermen tegen inflatie in tijden van financiële onzekerheid is absoluut geen garantie dat dit over een aantal jaren zo zal blijven. Veel mensen hebben door de geschiedenis heen veel geld verloren omdat ze hebben geïnvesteerd in dingen waarvan ze op dat moment niet zeker wisten of het een verstandige langetermijninvestering was. Zeg dus nooit dat een dergelijke prijsdaling niet met goud kan gebeuren. Het is waar dat goud al sinds mensenheugenis een begeerd metaal is, waarvan de waarde – zij het met schommelingen – tot nu toe altijd min of meer intact is gebleven. Dat neemt niet weg dat je op korte termijn nog veel geld kunt verliezen als speculanten onverhoopt hun rente verliezen en hun goud massaal weer verkopen.€