Goud, investeer vandaag in goud

Investeren in goud is een spannende investering. U kunt ook heel gemakkelijk in goud beleggen. Iedereen die in 1980 een troy ounce goud kocht voor $ 850 aan de bovenkant van de markt, had in augustus 2020 bijna 2.040 per troy ounce kunnen krijgen – een slimme investering voor degenen die de tijd vingen. Er zijn veel kansen voor de actieve belegger met goud, ook als de waarde van uw goud daalt. De makkelijkste manier is om gouden munten zoals Krugerrand uit Zuid-Afrika of Wiener Philharmoniker te kopen. Zoek de waarde van goud op en bepaal hoeveel uw gouden sieraden waard zijn. Een alternatief is een fysieke goudtracker, goudrekening of goudcertificaat.

Goud is de oudste vorm van beleggen

De oudste vorm van beleggen en speculeren is waarschijnlijk goud. Goud betekende in die tijd ook rijkdom. Omgekeerd moesten degenen die rijk wilden worden hun goud bezitten. De rijke Romeinen en hun voorouders hielden vast aan goud als een uitdrukking van rijkdom. Voor de rest verdween het meestal in kluizen en kwam het er bijna nooit meer uit. Sinds de crisis in Griekenland, de onzekerheid op de aandelenmarkt en de val van de euro ten opzichte van de dollar, wordt er veel in goud gehandeld. Kaal goud is momenteel moeilijk te verkrijgen.

Bretton woods

Goud heeft lange tijd een belangrijke rol gespeeld in de internationale geldcirculatie, maar in de loop van de tijd is deze rol geleidelijk afgenomen. In 1994 ondertekenden 44 landen opnieuw een overeenkomst in Bretton Woods, wat leidde tot de introductie van de gouden standaard. Daarna werd de dollar officieel de belangrijkste valuta ter wereld. In 1971 moesten de Amerikanen de goudstandaard verlaten en kwam er een einde aan het systeem van Bretton Woods. Vanaf dat moment begonnen valuta’s onafhankelijk van elkaar te fluctueren, zonder gebonden te zijn aan goud. Op 1 januari 2002 werd de euro ingevoerd in 12 Europese landen. Wederom geen link naar goud.

Waarom goud kopen?

Gemeten in dollars schittert goud weer. Als speculatief object vooral voor hedgefondsen, en misschien nog steeds als een soort reddingsoperatie, al wordt daar steeds meer vraagtekens bij gezet. Aan de andere kant kan niet worden ontkend dat bijvoorbeeld geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten meestal leiden tot een opleving van de goudprijs, soms tijdelijk. Goud in huis houden in de vorm van baren of munten is meestal niet zo verstandig, omdat de productiekosten vaak relatief hoog zijn. Ook wanneer u gouden munten koopt, betaalt u meestal de verzamelwaarde bovenop de goudwaarde. U krijgt meestal niet de collectieve waarde wanneer u het verkoopt, en het verschil tussen de aankoop- en verkoopwaarde is meestal zodanig dat het lang kan duren om het terug te verdienen.

De prijs van goud stijgt

De prijs van goud is al fors gestegen en zal naar verwachting blijven stijgen omdat:

Kortom meer vraag bij beperkt aanbod.

Koop goud op het juiste moment – timing is van essentieel belang

Als je naar de afgelopen decennia kijkt, zie je dat het moment van de komst van goud erg belangrijk is. Goud is lange tijd onder de waarde van 1980 geweest. Als je in 1980 goud had gekocht en het al die tijd had vastgehouden, alleen rekening houdend met inflatie, zou de prijs van goud rond de $ 2.700 zijn geweest. 1980 was lange tijd een recordjaar. De afgelopen jaren, zie ook onderstaande tabel, is de goudprijs flink gestegen. En dat geldt niet alleen voor goud, maar ook voor de andere drie belangrijkste edelmetalen, namelijk zilver, platina en palladium.

Hoeveel is goud waard in 2020 en 2021?

Om je een idee te geven van hoeveel goud in de loop van de tijd waard is: de prijs van goud per troy ounce piekte in 1980 op $ 850, maar bereikte medio augustus 2020 een piek van meer dan $ 2.000. In dollars, maar de waarde van de dollar is recentelijk gedaald ten opzichte van verschillende relevante valuta’s. Eind 2001 stond de euro nog op het niveau van 0,85 dollarcent, nu (augustus 2020) geeft één euro 1,17 dollar, dat is bijna 40% meer. Het moment van goud kopen is daarom essentieel om te kunnen beoordelen of u ook op euroschaal winst maakt. Als de goudprijs stijgt in dollars maar niet in euro’s, dan heeft dat weinig zin. Een troy ounce goud is precies 31,1034768 gram.

Let dus bij het kopen op de tijd:

Goud en goudprijs periode november 2007 – november 2017

Goudprijs 2007-2017

Goud en goudprijs periode 2018, 2019, 2020 en 2021

Goudprijs 2018-2019-2020

De prijs van goud op 1 januari 2019 was $ 1.282, op 24 oktober 2019 was het $ 1.495 (+17%). Op 6 januari 2020 is het al $ 1.575, op 24 juli 2020 $ 1.900 en op 4 augustus bijna $ 2.000. In 2021 wordt een verdere stijging van de goudprijs verwacht.

Goud keert geen rente of dividend uit

Als u zelf puur goud koopt, krijgt u geen rente of dividend, maar met de juiste timing kunnen de winsten erg hoog zijn. Ook zijn er tegenwoordig veel manieren om in goud te beleggen zonder meteen goudbaren of gouden munten te kopen.

Goud gerelateerde investeringen

Je hoeft niet binnen te komen
gouden staaf
investeren. Jij kan ook
gouden munten
Koop 1/10 ounce, ¼ ounce, ½ ounce of 1 ounce puur goud. Denk aan Krugerrand uit Zuid-Afrika of de Wiener Philharmoniker, bijna van puur goud. Ze hebben 99% goudgehalte en zijn zeer gemakkelijk te verhandelen. Andere bekende gouden munten zijn onder meer:

Investeren in goud

Een andere optie om in goud te beleggen is profiteren van grote schommelingen in de goudprijs met
futures, opties, garanties
of turbo. Allemaal derivaten waarmee je met relatief lage bedragen kunt inspelen op de ontwikkeling van goud. Maar er zijn ook goudrekeningen waarin u kunt beleggen. Het voordeel is dat er geen opslag- of handlingkosten zijn. Of koop goudcertificaten of zet uw geld in beleggingsfondsen die beleggen in goudmijnbedrijven. Met voorraad in een goudmijn zou je denken dat de mijn veel waardevoller zou zijn. U koopt dus geen goud maar profiteert indirect van de goudprijs.

Fysieke Gold Tracker van RBS

Royal Bank of Scotland heeft een geweldig product gelanceerd. Het heet
fysieke gouden tracker
. U belegt via deze zekerheid direct in fysiek goud, zonder het nadeel dat u het goud thuis hoeft op te slaan of te verzenden. Een ideale oplossing voor wie direct in goudbaren wil beleggen.

Hoeveel zijn mijn gouden sieraden of munten waard?

De waarde van uw gouden sieraden of munten is afhankelijk van de hoeveelheid puur goud. Puur goud is 24 karaat:

Als je iets van 12-karaats goud hebt, is het niet meer waard dan de helft van de prijs van goud in de uitverkoop. Er zijn meestal allerlei kosten verbonden aan handelen. De goudprijs die u ontvangt, is afhankelijk van de goudhandel waarnaar u uw goud overdraagt. Een goede keukenweegschaal, of een fijnere weegschaal, kan handig zijn om zelf in te schatten hoeveel goud u bij een juwelier of goudhandelaar krijgt. Wit goud is 18 karaat met nikkel en zinklegering. Het maakt goud witter. Dit witgoud is hard en vooral geschikt voor diamanten juwelen. Nogmaals, wit goud is goedkoper dan platina, het zuiverste edelmetaal op aarde. Het geldige platinateken is 950.
U kunt ook online goud verhandelen.

goud verkopen

U kunt uw goud ook verkopen. Denk aan:

Er zijn nogal wat goudopkopers en aankoopcentra. Eenmaal daar wordt uw goud gewogen en getest op goudgehalte. Het bepalen van het goudgehalte kan op een aantal manieren, maar meestal wordt er een beetje vloeistof of steen gebruikt, die je meteen vertelt hoeveel karaat het is. De prijzen in de bovenstaande tabel zijn puur goudprijzen. Als uw goud voor 50% zuiver is, heeft u recht op maximaal de helft van bovenstaande goudprijs. Maar wees voorzichtig, want de koper wil er natuurlijk geld aan verdienen en zal proberen veel minder geld te bieden dan het goud dat u aanbiedt. U doet er goed aan om vooraf thuis uw goud te wegen en te kijken hoeveel geld u in gedachten heeft. Dit maakt het onderhandelen met de koper een stuk makkelijker. Het kan ook geen kwaad:

Trustfonds en ETF

U kunt ook beleggen in een beleggingsfonds. Bijvoorbeeld exchange traded fund, ETF. Zo’n fonds bewaart en verzekert goud. U betaalt voor dit object jaarlijks 0,5% opslagkosten. U bezit geen fysiek goud, u bezit aandelen van het fonds. Ook op internet kunt u bij verschillende aanbieders goudbaren kopen.

De hoogste spaarrente

Genoeg mensen vinden de investering te riskant en houden niet van goud. Zij prefereren het spaargeld met de hoogste rente op sparen, en dat kan zeker, maar zal in 2020 en 2021 waarschijnlijk een klein rendement opleveren.

Slot

Goud straalt weer, maar zorg dat je op het juiste moment koopt. En dat is al moeilijk genoeg. Velen hebben nu goud gesmolten, maar misschien is beleggen in zilver ook iets voor jou. Ook voor de zilverprijs wordt de komende jaren een grote prijsstijging verwacht.€