Goud, goudvoorraden en de prijs van goud

De prijs van goud is afhankelijk van het aanbod van goud, speculatie en economische onzekerheid. Hoeveel goud is er eigenlijk nog in de wereld, hoeveel ligt er nog in opslag? En als u ervoor kiest om in goud te beleggen, gaat het dan om goud of goudmijnaandelen (aandelen)? Als je weet wat goed is, houd dan elke dag de prijsstijging in de gaten. De prijs zou veel hoger zijn als het goud niet bleef verkopen op de markt die vroeger in bankkluizen lag. In onzekere tijden kan de goudprijs nog verder stijgen. De prijs van goud kan sterk fluctueren, en de prijs van goud kan weer uitbreken. Houd de goudprijs in de gaten.

Goudvoorraden en goudprijs

Ongeveer 160.000 ton goud is gedolven sinds onze klassieke goudwinning voor de Egyptenaren. Ongeveer tweederde daarvan is pas na 1980 boven de grond gebracht. Hoewel er sindsdien nieuwe mijnen zijn geopend, duurt het gemiddeld 10 jaar voordat een mijn operationeel is. En mijnen worden natuurlijk vooral geopend als er winst te behalen valt. In de periode van 1981 tot 2001 stond de goudprijs bijna op een recordhoogte, wat betekende dat de mijnbouw ook op een historisch dieptepunt stond. Het nieuwe goudaanbod lijkt zelfs iets terug te lopen, maar dat zou bij de huidige goudprijs snel kunnen veranderen.

Centrale banken, goud en goudaandelen

Goudaandelen, en dus de prijs van goud, worden sterk beïnvloed door verkopen door centrale banken over de hele wereld. Volgens de Central Bank Gold Agreement, CBGA, mogen centrale banken niet meer dan 500 ton goud per jaar op de markt brengen. Dus dat is ongeveer 3% van wat er nieuw wordt gedolven, en een aanzienlijk percentage van wat vrij beschikbaar is in de wereld. Goud gaat immers ook verloren bij gebruik in de industrie. Overigens kunnen de banken daar nog lang doorgaan, want naar schatting zit er meer dan 30.000 ton goud in de centrale banken. En verkopen is een gemakkelijke manier om geld te verdienen. Soms tegen dumpprijzen. De verkopen van voormalig president Duisenberg tegen een bodemprijs van $ 260 per ounce liggen bijvoorbeeld nog vers in het geheugen. Ook is de VS geen ondertekenaar van de CBGA. Ze hebben naar schatting meer dan 8.000 ton goud.

De vraag naar goud neemt toe

Een kwart van de jaarlijkse vraag naar goud voor sieraden komt uit India. Ook de vraag vanuit China neemt toe en ook de Golfstaten zijn de grootste kopers van goud. Vergeet ook Rusland niet. Ook het vertrouwen in de economie is belangrijker. In tijden van wantrouwen en crisis kan de vraag naar goud toenemen doordat mensen geen vertrouwen meer hebben in banken en geloven dat ze meer zekerheid kunnen vinden in goud. De goudprijs zal hiervan profiteren.

Hoeveel kost fysiek goud nu (2020)?

Er zijn veel dagelijkse schommelingen die de prijs van goud in 2020 en 2021 bepalen. Omdat u bij het kopen van een turbo ook in goud kunt beleggen, kunt u ook profiteren van deze mooie resultaten. Begin 2015 zaten we op 1.200 euro, eind 2020 ligt de goudprijs rond de 1.900 euro.

Vergrendel goud, goudvoorraden en goudprijs

Zonder speculatie heeft goud nog steeds een aanzienlijk opwaarts potentieel. De vraag groeit, terwijl het aanbod vrij stabiel is en goudwinning ook tijd kost. Er zijn echter verschillende verstorende factoren. Zo kan er op onverwachte momenten extra aanbod komen van centrale banken, vooral uit de Verenigde Staten. De VS hebben duidelijk een tekort aan contanten en hebben geen internationale overeenkomst getekend om goud te verkopen. Daarnaast is India een zeer grote koper van goud geworden. Als de economie daar instort, zullen de effecten op de goudmarkt aanzienlijk zijn. In onzekere tijden kan de goudprijs immers nog meer stijgen.

Lees verder