Goud glanst niet altijd
Goud. Dit edelmetaal spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding van beleggers en andere beursfanaten. De belangstelling voor goud neemt voortdurend toe, vooral tijdens de economische crisis. Maar is alles wat blinkt goud? Is het echt zo glimmend en interessant en winstgevend voor beleggers als het zo vaak wordt voorgesteld?
Goud blijft een onweerstaanbare aantrekkingskracht voor iedereen die een nestje opzij wil zetten. Dit geldt ook voor die beleggers die willen dat hun geld zo snel en stabiel mogelijk terugkeert.
Maar wat moet een belegger doen in perioden van pessimistische economische vooruitzichten, zoals we die al een tijdje meemaken? Velen van hen kiezen er vandaag de dag nog steeds vol vertrouwen voor om in goud te investeren, maar is het wel zo’n verstandige beslissing? Biedt dit edelmetaal echt zoveel financiële zekerheid als vaak wordt gesuggereerd? Gaat de prijs van goud echt alleen maar omhoog, vooral tijdens perioden van economische zwakte?
In tien jaar tijd is de goudprijs met 400 procent gestegen
Door de opeenvolgende recordprijzen van de afgelopen jaren dromen veel beleggers van waanzinnige superwinsten uit hun goudbeleggingen, wat tot ieders verbeelding spreekt. Maar is het echt zo? Als we de kale cijfers mogen geloven, is dat echt zo. In amper tien jaar tijd steeg de goudprijs met maar liefst vierhonderd procent. Dit cijfer staat in schril contrast met het rendement van het aandeel, dat in dezelfde periode zelfs in het rood stond. Elke (gouden) medaille heeft echter een keerzijde, en dat is hier niet anders. Op de lange termijn verliest goud veel van zijn glans. In de afgelopen twintig jaar is de prijs van het edelmetaal verdrievoudigd. Anderzijds de index van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven, die in diezelfde periode maar liefst 350 procent groeide. Vergeleken met de prestaties van dertig jaar geleden is er weinig of geen goud meer over. Terwijl de prijs van goud de afgelopen dertig jaar is verdubbeld, is de Top 500 Index van Amerika’s grootste bedrijven gestegen met … 2.300 procent. Ondanks verschillende economische en financiële crises presteren langetermijnaandelen indrukwekkend beter dan goud.
Het is dus ook niet zo dat de goudprijs op de lange termijn langzaam maar gestaag stijgt. Dertig jaar geleden bereikte de goudprijs een recordhoogte van $850. Daarna daalde het scherp om stabiel te blijven tussen ongeveer $ 250 en $ 500.
Rhodium is het duurste edelmetaal
De prijs van goud heeft de afgelopen decennia indrukwekkende records neergezet, maar het is zeker niet het duurste edelmetaal ter wereld, zoals vaak wordt beweerd. Die eer komt echt toe aan rhodium, een edelmetaal vergelijkbaar met platina, dat tegenwoordig even waardevol is als goud op de wereldmarkt. Rhodium is een zeer hard edelmetaal met goede lichtreflecterende eigenschappen, voornamelijk gebruikt in de industrie en sieraden.
Als je denkt aan goud om in te beleggen, denk je als eerste aan goudbaren of gouden munten. Voor echte beleggers zijn deze “vormen van beleggen in goud” allang achterhaald en vervangen door fondsen die de prijs van goud direct volgen, volgens trackers die in de investeringsgemeenschap worden aangehaald. Ze zijn het belangrijkste instrument voor de huidige beleggers om in goud te beleggen. Vorig jaar investeerden ze maar liefst 17 miljard dollar in deze trackers, maar de goudstaaf bleef op het niveau van 5,5 miljard.
Is goud veilig voor inflatie?
Veel beleggers wenden zich tot goud om zich in te dekken tegen mogelijk stijgende inflatie. Maar het is zeker niet altijd zo dat de goudprijs altijd de inflatie volgt. Vraag het maar aan Amerikaanse investeerders die bijvoorbeeld tussen 1987 en 2001 te maken kregen met een daling van de goudprijs, terwijl de inflatie in diezelfde periode maar liefst 3 procent bedroeg. Het tegenovergestelde is ook mogelijk. In 1980 bedroeg de inflatie in de VS maar liefst 15 procent. De prijs van goud steeg in dezelfde periode met 150 dollar en bereikte in die jaren een recordwaarde van 800 dollar.€