Goud de volgende bubbel?

De groeiende belangstelling voor goud als belegging is deels te wijten aan de scepsis van beleggers over papiergeld. Papiergeld bestaat al vele eeuwen, maar de ongedekte optie is een experiment van minder dan 40 jaar oud, terwijl goud en zilver hun waarde al eeuwenlang bewijzen. Een waarschuwing is echter op zijn plaats.

Goudaandelen in centrale banken

Centrale banken worden momenteel herzien. Na vele jaren aan de verkoopkant te hebben gestaan, wordt er nu steeds minder verkocht, en verschillende centrale banken, zoals China, kopen zelfs goud om de prijsstijging te ondersteunen.

In dat opzicht is er de afgelopen 60 jaar een interessante ontwikkeling geweest. Terwijl centrale banken in de jaren vijftig nog ongeveer 70% van de totale beschikbare geldhoeveelheid in goud aanhielden, vertegenwoordigde de 29.698 ton in 2009 slechts een fractie van ongeveer 20%. Pas onlangs is deze trend begonnen te veranderen. Overigens hebben de VS, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Duitsland (in die volgorde) de grootste goudreserves ter wereld.

Goud prijs

Qua prijsvorming is het duidelijk dat de prijs van goud vooral stijgt tijdens negatieve reële rentes, dus de rente na inflatie. Veel beleggers die de snelle prijsstijgingen sinds 2001 hebben gezien (toen kostten ze slechts $ 256 per ounce, nu ongeveer $ 1.750) zijn bezorgd dat de “goudzeepbel” niet lang zal duren. Enkele tekenen hiervan zijn al zichtbaar: de media brengen kritiekloos en bijna euforisch verslag uit over de gebeurtenissen op de goudmarkt, en zelfs economische tijdschriften beginnen ineens over goud te schrijven.

De ‘man’ wil er ook zijn, en banken misbruiken dit feit door een groot aantal nieuwe beleggingsproducten voor deze industrie te creëren. Verdere versnelling van deze bullmarkt zou uiteindelijk alleen maar kunnen leiden tot een speculatieve zeepbel die op een dag zal barsten. De euforie bij veel beleggers kent immers geen grenzen en in de eindfase wordt geïnvesteerd in alles wat ook maar een beetje de naam “goud” draagt.

Moeilijk te zien gouden zeepbel

In die zin verschilt de “goudzeepbel” niet van andere zeepbellen, zoals beurs- of vastgoedbubbels. Maar feit is dat deze “gouden zeepbel” moeilijker te herkennen is omdat er geen maatstaf is om een ​​redelijke prijs te bepalen.

In de vastgoedsector hebben we verschillende aankoopprijsfactoren die aangeven of een woning als duur, geschikt of goedkoop wordt beoordeeld. En aandelenmarkten hebben ook verschillende indicatoren om deze vraag te beantwoorden. Omdat goud echter geen inkomsten genereert, kunnen vergelijkbare waarderingsnormen niet worden gebruikt, maar zijn ze afhankelijk van historische vergelijkingen, die weliswaar onbevredigend zijn.

De goudmarkt is geen eenrichtingsverkeer

Een waarschuwing is op zijn plaats. Het is waar dat de langetermijntrend van de goudprijs omhoog gaat, maar er komt een moment dat het beter is om afscheid te nemen van uw goudposities. Niet vandaag, niet morgen en ook niet overmorgen, maar dat moment komt ongetwijfeld ergens in de toekomst. Want ook de goudmarkt is geen eenrichtingsverkeer en het is belangrijk dat je de situatie op dat moment goed herkent en niet te veel vertrouwt op “profeten van goede tijden” die je alleen vertellen wat je wilt horen.€