Goud als investering

Als u in goud wilt beleggen, zijn er veel opties. 12,5 kg goudbaren zijn natuurlijk een beetje duur voor de gemiddelde belegger, maar er is ook een heel scala aan kleinere goudbaren en goudplaten variërend van één kilogram tot enkele grammen. Maar populairder als belegging zijn gouden munten.

Goudprijs stijgt te midden van stijgende inflatie en politieke onrust

In tegenstelling tot veel andere beleggingsinstrumenten levert goud geen extra inkomsten op. Investeren in goud is daarom alleen voor toegevoegde waarde. De vraag naar goud, en dus de prijs ervan, zal dramatisch stijgen op een moment dat de inflatie de nominale rente dreigt te overschrijden die beleggers kunnen verdienen. In dergelijke gevallen stappen veel beleggers liever over op materiële activa zoals goud, waardoor de goudprijs stijgt.

Meer in het algemeen is een sterk pessimisme over de economie of internationale politieke ontwikkelingen een stimulans voor de goudprijs.

Gouden munten als investering

Bij gouden munten maken we onderscheid tussen munten die breed verkrijgbaar zijn omdat ze nog in productie zijn, en zeldzame munten. In het eerste geval hangt de waarde van de munt af van hoeveel goud er in zit. Naarmate de goudprijs stijgt, stijgt de waarde van de valuta, en wanneer de goudprijs daalt, daalt ook de waarde van de valuta.

Het verschilt met zeldzame munten. Het gewicht van het daarin aanwezige goud is dan van minder belang, terwijl de prijs van de munt vooral wordt bepaald door de verzamelwaarde.

Zuiverheid van goud

Goud is van oorsprong een zacht metaal. Meestal wordt een kleine hoeveelheid van een ander metaal toegevoegd om het harder te maken. De verhouding van puur goud tot toegevoegd metaal wordt uitgedrukt in delen per duizend of karaat.

Karaat is een verhouding die wordt gegeven in “twintig vierde”. Als we het bijvoorbeeld hebben over 22 karaats goud, dan bevat het 22 delen goud en 2 delen ander metaal. Op deze manier is 24 karaats goud puur goud.

Als we het daarentegen hebben over een kilo goud met een zuiverheid van 995/1000, dan is de verhouding 995 gram puur goud en 5 gram ander metaal.

Een ander belangrijk aspect van beleggen in goud is de integriteit van het goud. Met name schade aan een gouden munt resulteert in een aanzienlijk lagere waarde.

Gouden rekening en gouden certificaat

Naast het kopen van goud in de vorm van goudbaren of gouden munten, kunt u op andere manieren in goud beleggen. Een goudrekening is een rekening bij een financiële instelling die geen kassaldo beheert, maar een goudtegoed. Het (elektronische) rekeningoverzicht bevat informatie over elke aan- of verkoop van goud en uiteraard het rekeningsaldo uitgedrukt in goudgewicht. Een goudcertificaat is een (verhandelbaar) effect dat aangeeft dat de houder een bepaalde hoeveelheid goud in een bank bezit.

Goud prijs

De prijs van goud wordt voornamelijk bepaald op de internationale goudmarkt en wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars per troy ounce (31,1035 gr). Wie in gouden munten of goudstaven wil investeren, zal meestal iets meer moeten betalen dan de werkelijke goudwaarde van de baar of munt. Men betaalt een premie die gerelateerd is aan het gewicht van de munt of baar. Zo betaalt u voor een reep van één kilogram een ​​lagere premie dan voor tien reepjes van 100 gram.

Trouwens, sommige analisten zijn van mening dat de waarde van goud aanzienlijk overgewaardeerd is, aangezien dit edelmetaal niet langer wordt gebruikt als basis van onze valuta.

Waar moet goud worden bewaard?

U kunt uw goud natuurlijk in de tuin begraven. ben jij aan het lachen Dit wordt vaker gedaan dan je denkt. Maar het is verstandiger om goud thuis in een kluis te bewaren.

Er is ook een kluis in de bank. Uw bankkluisjes zijn onderverdeeld in verschillende maten. Een klein kluiscompartiment waarin aardig wat goud kan worden opgeborgen, kost slechts enkele tientallen per jaar. De bank zelf weet niet wat er in de kluis zit en kan deze ook niet openen zonder de sleutel van de cliënt.€