Goedkoop op vakantie met een sterke euro
Veel vakantiegangers zullen profiteren van de sterke wisselkoersschommelingen die de euro heeft doorgemaakt. De koopkracht van de euro is in veel landen immers fors gestegen. Vakantiegangers kunnen zich daar meer veroorloven. Daarom zijn vakanties in India of Zuid-Afrika bijzonder goedkoop. Australië daarentegen is nog steeds een dure aangelegenheid.
Goed nieuws voor vakantiegangers
Goed nieuws voor iedereen die op zomervakantie gaat: op veel reisbestemmingen is de euro meer waard dan begin 2013. Of reislust de komende weken vakantiegangers meeneemt naar India, Zuid-Afrika, Brazilië of Australië, een reis ter plaatse boeken, een ijsje op het strand of een avondje uit in een restaurant is aanzienlijk minder belastend voor het reisbudget dankzij de onrust op de internationale valutamarkten.
India, Zuid-Afrika en Brazilië goedkoper
In India kun je bijvoorbeeld voor één euro goederen kopen waarvoor we thuis € 2,90 zouden moeten betalen. Eind februari 2013 zou één euro voldoende zijn geweest voor aankopen met een tegenwaarde van 2,61 euro. Slechts vier maanden later konden mensen samen bijna drie keer zoveel kopen voor hetzelfde bedrag. Geen enkele andere grote vakantiebestemming kan reisliefhebbers een goedkopere tijd bieden.
Net als in India is het leven in Zuid-Afrika en Brazilië in korte tijd tien procent goedkoper geworden. In Zuid-Afrika steeg de koopkracht van de euro van 1,60 euro naar 1,82 euro, en in Brazilië, het gastland van het komende wereldkampioenschap voetbal, van 1,05 euro naar 1,17 euro. Ook in deze landen krijg je meer voor één euro dan hier.
Australië is nog steeds duur
Daar staat tegenover dat een reis naar Australië duurder is. Daar is de euro veel minder waard dan de Australische dollar. Maar er was goed nieuws voor fans van dit continent, meer dan 10.000 kilometer bij ons vandaan: dankzij de zwakte van de Australische dollar ontvingen toeristen daar medio 2013 goederen ter waarde van 70 eurocent, terwijl dat in februari van dit jaar was. was vroeger slechts 65 cent per jaar. Dit komt overeen met een stijging van negen procent.
OESO koopkrachtvergelijking
De gegevens zijn gebaseerd op de koopkrachtvergelijking van de respectieve landen, berekend door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het vergelijkt grofweg hoeveel u in elk van deze landen moet betalen om bepaalde artikelen te kopen. Hoeveel kost bijvoorbeeld een kilo appels, een theaterkaartje of een taxirit? Hoe goedkoper het in een bepaald land is, hoe meer euro’s het waard is.
Zwakke valuta in veel ontwikkelingslanden
OESO-gegevens worden eenmaal per jaar verzameld. In combinatie met de huidige wisselkoersen kunnen uitspraken worden gedaan over de koopkracht en dus de waarde van de valuta, wat direct van invloed is op de stand van ons reisbudget.
De gelukkige uitkomst voor veel reizigers, ongeacht welke richting het vakantievliegtuig kiest, kan verrassen. De naam van de gemeenschappelijke munt in ons land wordt immers vooral geassocieerd met de financiële crisis. En dat terwijl de euro niet meer zo sterk was. Vakantiegangers hebben dit vooral te danken aan de zwakte van de valuta’s van veel ontwikkelingslanden.
Lees verder
€