Goedkoop leren

Studeren is een dure aangelegenheid, die gelukkig veel geld bespaart. Deze praktische tips maken leren toegankelijker!

Goed georiënteerd

Er is bijna niets duurder voor studies dan het maken van een verkeerde keuze. Na het kiezen van je studie is een jaar verspillen door de verkeerde studie erg duur. Omdat het studieaanbod groot is, is het moeilijk om met volledig vertrouwen een opleiding te kiezen. Met dergelijk advies is de juiste studiekeuze niet gegarandeerd, maar wel veel betrouwbaarder.

Verken je toekomstperspectief

Geld zou niet de doorslaggevende factor moeten zijn bij het kiezen van een hogeschool, maar het moet zeker worden overwogen bij het kiezen van een hogeschool. Houd de volgende dingen in gedachten:

Bespaar op studiemateriaal

Studieboeken zijn erg duur en kunnen in totaal honderden euro’s bedragen. Bespaar erop door ze tweedehands te kopen. Je kunt ook geld besparen door een boek van iemand te lenen en het voorgoed te laten kopiëren en inbinden. Of nog goedkoper: scan het en neem het mee op je laptop. Behalve dat het veel geld bespaart, bespaart het ook veel zware boeken om mee te slepen!

Ontdek uw financieringsmogelijkheden

Collegegeld en studieboeken vormen samen een zeer groot bedrag dat u misschien moeilijk in één keer kunt betalen. Gelukkig kun je het collegegeld ook gespreid betalen, informeer bij je hogeschool of universiteit.

Thuis blijven wonen

Hoewel ik dit niet als advies zou gebruiken, is het zeker iets dat je kunt overwegen. Thuis wonen is veel goedkoper dan verhuizen naar een kamer. Daardoor mis je veel ‘echt’ studentenleven.

Meld je aan voor sociale huisvesting

Particuliere verhuur is vaak erg duur. Gelukkig kan huisvesting ook veel goedkoper, al moet je vaak even wachten. Als je je inschrijft bij Woningnet, kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning. Je spaart elke maand een punt en na verloop van tijd heb je al aardig wat punten gespaard. Bij vrije huisvesting wordt de huisvesting toegewezen aan de aanvrager die het hoogste aantal punten heeft behaald.

As door te lenen

De rente op een lening van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is op dit moment lager dan de rente die je verdient op geld op je spaarrekening. Door zoveel mogelijk te lenen en op een spaarrekening te zetten, kun je de rente die je opbouwt gebruiken. Opmerking: er is veel discipline voor nodig om de bank niet te breken. Doe je dat wel, dan vervalt het voordeel.€