Goedkoop kerst vieren: vier kerst met weinig

Kerst vieren kost veel geld. Er moet een boom zijn, decoratie, er moet veel eten op tafel zijn. Er moet dure kleding komen of mensen denken dat je uit eten moet. Maar is dit allemaal nodig? En kun je kerst goedkoper vieren? Als dat mogelijk is. Tips voor een goedkope maar leuke kerst.

Kerst moet zo uitbundig mogelijk gevierd worden: maar is het echt nodig en waarvan?

De meeste ouders zijn al lang dolblij dat Sinterklaas voorbij is. Maar dan komt Kerstmis. Het feest dat volgens allerlei bladen zo uitbundig mogelijk gevierd moet worden. Maar als je niet zoveel geld hebt, is het een taak die je nauwelijks kunt doen. Tenzij je veel dingen van tevoren regelt en genoegen neemt met een iets andere kerst.

Cadeautjes onder de kerstboom

Als je wilt, kun je cadeautjes onder de boom leggen. Maar het is net zo leuk zonder. Wil je toch nog cadeaus, dan kun je ook tweedehands kijken op de Marktplaats of in een tweedehandswinkel. Kijk naar dingen die er nog als nieuw uitzien, wikkel ze mooi in en het cadeau is een succes. Artikelen kunnen ook geruild worden met andere ouders. Als kinderen niet meer met bepaald speelgoed spelen, kunnen ze omgeruild worden.

Koop een kerstboom

Een kerstboom kost ook al snel een paar tientjes. Maar als je wacht tot bijna Kerstmis, kun je vaak een boom krijgen voor veel minder. Want tuincentra en kerstboomverkopers willen op een gegeven moment echt van die bomen af ​​en dan de prijs verlagen. Kijken en vergelijken kan ook een groot verschil maken. Een boom kost in een supermarkt soms veel minder dan in een tuincentrum. Ook een nepboom kan een oplossing bieden. Je koopt het maar één keer, en dan kun je het altijd gebruiken. Ook zijn er vaak aanbiedingen op kunstkerstbomen. Trouwens, heel vaak na Kerstmis, dus als je verstandig koopt na Kerstmis, koop je volgend jaar al voor Kerstmis.

Kerstballen kopen

Als je nog kerstballen hebt, kun je ze beter gewoon aan de boom hangen. Als je iets anders wilt, wacht dan tot januari. Dan zijn alle kerstversieringen vaak spotgoedkoop. Het zal je nu niet helpen, maar volgend jaar. En het scheelt echt een hoop geld. Overigens verkopen kringloopwinkels en rommelmarkten vaak veel kerstspullen voor een prikkie.

Maak het kerstdiner goedkoop: sla op tijd aanbiedingen in

Wie met de kerst toch veel wil eten, doet er goed aan de deals in de weken ervoor goed in de gaten te houden. Als de advertentie ham bevat, koop het dan een paar weken van tevoren en vries het in en bak het zelf voor Kerstmis. Daarvoor wordt het natuurlijk volledig ontdooid en vervolgens in de oven gezet. Andere aanbiedingen van rundvlees, kip, parelhoen of andere gerechten worden echter vaak vóór Kerstmis aangeboden. Koop het dan, vries het in en gebruik het in je voordeel. Hetzelfde geldt voor diepvriesgroenten. Diepvriesgroenten zijn net zo gezond als verse groenten en makkelijk te serveren. Of maak bijvoorbeeld diepgevroren erwtensoep met gember, wat goedkope room, gebakken spek. Goed geserveerd in een hoog glas, ziet het eruit als een delicatesse en kost het bijna niets. Je kunt een paar weken van tevoren ook andere groenten zoals stoofperen inslaan. Bewaar ze op een koele plaats en ze blijven wekenlang goed. Met kerst zelf kun je ze schillen en koken, en voilà, er is weer een gerecht klaar. Met de lekkere stoofpot van aardappel en bleekselderij is het een heel klassiek en mooi gerecht.

Geen dure gerechten

Erg dure gerechten zoals carpaccio, dure desserts of wild zijn niet voor iedereen weggelegd. Als je er het geld niet voor hebt (tegenwoordig hebben winkels zoals Lidl en Aldi deze voedingsmiddelen en ze zijn vaak veel goedkoper), koop dan gewoon niet. Het is een hype om tijdens de kerst luxe en veel te eten. Als je maandenlang bloedt, is het bullshit. Bovendien, wie besloot dat je met die dagen (die ook gebaseerd is op de belangrijke christelijke dag, die helemaal niet in het teken stond van luxe, integendeel) duur moest eten. Wil je stoofvlees met rookworst of gewoon een broodje eten, dan kan dat ook. Seizoensgroenten zoals witlof, pompoenen en spruitjes zijn goedkoop, lekker in december en milieuvriendelijk om te eten.

Gourmet of fondue, maar niet met pakjes uit de winkel

Een gezamenlijke gourmet of fondue kan ook heel feestelijk zijn. Je kunt ook al het vlees van tevoren inslaan als het in de aanbieding is. Neem die kant-en-klare pakketten niet mee. Er zit bijna niets in en ze zijn erg duur. Bovendien kun je niet zelf bepalen wat je wilt eten. Pak maar:

Laat iedereen iets koken

Een andere optie is om samen te koken. Dan kookt iedereen wat eten en worden de kosten gedeeld. Het is ook leuk om te doen en het betekent dat niemand hoeft te staan ​​koken.

Gemiddeld kost een kerstfeest 448 euro

Er is berekend hoeveel geld mensen zullen uitgeven met kerst 2011. Het is een ongelooflijk groot bedrag – 448 euro. Cadeaus kosten het meest en bedragen 235 euro. Daarnaast gaat het geld naar kleding (93 euro) en 56 euro naar speelgoed. Daarnaast wordt 47 euro besteed aan gadgets en 36 euro aan cosmetica. Daarnaast wordt er nog eens 159 euro besteed aan eten en drinken. Omdat mensen ook vaak op weg zijn naar gas, wordt er nog eens 35 euro aan gas uitgegeven.€