Goedkoop je post versturen met oude postzegels

Veel mensen verzamelen postzegels omdat ze het een leuke hobby vinden. En ook omdat ze hopen dat de waarde van hun collectie in de loop der jaren zal stijgen. Het is niet leuk om van filatelisten te horen, maar soms is het beter om de zorgvuldig verzamelde postzegels gewoon op de brief te plakken.

Alleen zeldzame zegels zijn waardevol

En dat is precies het probleem. In de afgelopen decennia zijn de meeste zegels in zoveel exemplaren uitgegeven dat de handelswaarde zeer laag is. Vaak krijg je er maar een fractie van de portowaarde voor, minder dan je er ooit voor hebt betaald.

Postzegels uit het Euro-tijdperk zijn nog geldig

Alle postzegels die in het Euro-tijdperk zijn uitgegeven, worden geaccepteerd. Ook zegels die nog een waarde aanduiding hebben. Het is belangrijk dat de juiste waarde wordt toegepast. Indien in Nederland een brief met een gewicht van minder dan 20 gram voorzien moet worden van een Nederland-1-zegel, moet de waarde minimaal gelijk zijn aan de huidige prijs van een Nederland-1-zegel. In 2001 uitgegeven zegels met zowel gulden- als eurowaarde zijn nog steeds geldig.

Natuurlijk is de premie voor sommige zegels niet inbegrepen in de waarde van de frankering. Een kinderzegel met het opschrift 60 + 20 c is dus maar 60 cent waard, de overige 20 cent ging toen naar een goed doel.

Goudzegels zijn niet meer geldig

Postzegels met (alleen) guldenwaarde zijn niet meer geldig. Tot 1 november 2013 konden deze postzegels, indien uitgegeven in 1977 of later, nog worden gebruikt om uw post te verzenden.

Veel oude postzegels beschikbaar

Als u een postzegelverzameling heeft (uiteraard met ongebruikte postzegels), kunt u deze natuurlijk gaan gebruiken voor verzending. Kijk dan vooraf in de catalogus of je niet zomaar een waardevolle postzegel hebt opgehaald.

Ook als u geen oude postzegels heeft, is het mogelijk om goedkope post te versturen. In veel postzegelwinkels en ook online winkels op internet worden oude postzegels voor een lagere prijs dan de postwaarde verkocht. Soms worden er zelfs stickers aangeboden met de juiste stempels er al aan zodat likken niet meer nodig is.

Langer op pad met oude postzegels?

Of post met oude postzegels op de weg kan blijven, is een vraag waar niet iedereen hetzelfde over denkt. Sommigen zeggen dat oude postzegels ook een zogenaamde fosforstaaf hebben, die door sorteermachines wordt herkend.

Anderen wijzen op de rechthoekige haak die tegenwoordig veel postzegels hebben. Aan de hand hiervan en het gewicht kan de sorteermachine direct bepalen of uw post voldoende gefrankeerd is. Oude zegels hebben deze rechthoeken niet, waardoor het tijdrovender kan zijn om te controleren of er voldoende zegels zijn aangebracht. Daarom wordt het afgeraden om oude postzegels te gebruiken voor post die zo snel mogelijk bezorgd moet worden.

Bespaar geld: maak oude postzegels zeldzamer

Als er voldoende oude postzegels worden gebruikt voor de verzending, kunnen ze op een dag zeldzamer en dus waardevoller worden. Dus als je brieven met oude postzegels gaat versturen, help je niet alleen je eigen portemonnee, maar op den duur ook de portemonnee van postzegelverzamelaars. Gewoon doen dus!€