Goede schuld, slechte schuld

Niet alle schulden zijn fout. Mensen kunnen zelfs rijker worden door schulden. Hoe u kansen kunt benutten en risico’s kunt verkleinen en wat leverage is. Dat en meer in dit bericht.

Een huis financieren waar je niet in wilt wonen

Stel, je bent jong, dynamisch en net afgestudeerd. Je hebt een diploma op zak en al een goede baan bij een gerenommeerd bedrijf. wat wil je nog meer? Als er huisvesting was, zou het niet verkeerd zijn. Je hebt al wat vastgoed in de buurt bekeken en een appartement is je opgevallen:

Je vraagt ​​je af wat als je een huis koopt en blijft huren? Je maakt een snelle berekening en komt tot de conclusie dat het appartement je na aftrek van de hypotheeklasten en andere kosten een positieve cashflow oplevert van ongeveer 160 euro per maand.

Zal de huizenmarkt ooit herstellen?

Ook gaat u ervan uit dat uw onroerend goed in de toekomst in waarde zal stijgen. De huizenmarkt komt weer tot leven, toch?

Maar je wilt het niet alleen doen en hebt je ouders om financieel advies gevraagd. De aankoop is echter niet aan te raden: “Wat? Je bent net begonnen met je carrière en je begint al te lenen? En dat ook voor een huis waar iemand anders gaat wonen?”

Je besluit het advies van je ouders op te volgen en af ​​te zien van de aankoop. Maar zouden ze gelijk hebben?

Goede en slechte schulden

Je ouders dachten dat alle schulden slecht waren. Maar zo eenvoudig is het niet, want er zijn goede schulden en slechte schulden.

Niet elke obligatie is slecht. Het zou een slecht idee zijn om aan het begin van je carrière een financiering af te sluiten voor een hele dure auto of een dure hypotheek om een ​​ruime villa te kopen.

Wat onderscheidt een consumptief krediet van een investeringskrediet?

Welnu, het kopen van die zeer dure auto gefinancierd door een banklening kost alleen maar geld uit je zak:

En hetzelfde geldt min of meer voor deze gefinancierde ruime villa.

De manier waarop de schuld wordt gebruikt is cruciaal

Oninbare vorderingen zorgen alleen maar voor een dubbele binding: naast de hypotheeklast op je budget (het kost immers geld in de vorm van rente en aflossingen), schept het object zelf ook een financiële verplichting omdat het extra exploitatiekosten met zich meebrengt en onderhoud.

Taken die alleen geld opleveren, zijn slechte taken. Ze maken je armer. Maar naast dubieuze debiteuren zijn er ook goede schulden. Het is een verbintenis die u maand na maand geld oplevert. Het verschil tussen goede schulden en slechte schulden is hoe u die schuld gebruikt.

Hoe werkt een goede schuld?

Dit kan resulteren in een goede schuld om positieve kasstromen te genereren. Ze zijn bedoeld om investeringen te financieren en zijn niet gesloten om consumptie te financieren.

Het hefboomeffect

Er is een vuistregel, ook wel leverage genoemd, die zegt dat schuldfinanciering alleen zinvol is als het rendement op de betrokken activa groter is dan de rente op de lening. Met andere woorden, u moet de hefboomwerking niet te zwaar willen gebruiken, omdat het rendement dan contraproductief kan zijn.

En daarom is goede schuld belangrijk: naast het gebruik van eigen vermogen wordt er ook gebruik gemaakt van financiering in de vorm van vreemd vermogen. Als het totale rendement op geïnvesteerd vermogen (rendabiliteit) groter is dan de rente op de lening, neemt ook het rendement op het eigen vermogen toe. Dus goede schulden maken je rijker omdat het positieve kasstromen zal genereren.

Effectief risicomanagement: laat geen kansen liggen, maar wees je bewust van risico’s!

Houd er echter rekening mee dat elke investering risico’s en kansen met zich meebrengt. Ook moet bij financiering met vreemd vermogen rekening worden gehouden met het “worst case scenario”, waarin bovengenoemde theorie niet van toepassing is. Zoals bijvoorbeeld bij de financiering van een appartement, als de huurinkomsten onverhoopt wegvallen, om wat voor reden dan ook.€