Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu

Wil je meer geld voor de fijnere dingen in het leven? Dan bespaar je toch nog op stroom. Welke elektrische apparaten het budget niet te veel belasten, lees hier.

Energiebesparend

Elektriciteit is duur en het ziet ernaar uit dat dat in de toekomst niet zal veranderen. Maar het hoeft niet per se tot een deuk in uw portemonnee te leiden. En of het nu gaat om koelen, wassen en spoelen, tv kijken, muziek luisteren of verlichting, het loont vooral om te besparen op het energieverbruik. Wil je precies weten hoeveel stroom jouw huishoudelijke apparaten verbruiken, koop of huur dan een vermogensmeter bij een consumentenorganisatie, milieuorganisatie of bouwmarkt en zoek in je huishouden naar stroomslurpers. Hier zijn enkele tips om energie te besparen zonder aan comfort in te boeten.

Hoe kouder hoe duurder

In de koelkast is een temperatuur van vijf tot zeven graden voldoende. Elke graad koeler verhoogt het energieverbruik met zes procent. Regelmatig ontdooien van de koelkast en vriezer zou sowieso een vanzelfsprekendheid moeten zijn.

Daarom moet de binnenkant van de koelkast koud zijn. Logisch. Maar het verhogen van de temperatuur van je koelkast met vijf tot zeven graden zal je eten echt geen kwaad doen, en je doet je portemonnee een plezier. Je bespaart 15 tot 20 procent op stroom per jaar, wat overeenkomt met zo’n 10 euro.

Wassen hoeft niet altijd op 90 graden

Wasmachines gebruiken de meeste energie om water te verwarmen. Als uw huishouden warm water produceert op olie, gas of zonne-energie, kunt u de wasmachine aansluiten op de warmwatervoorziening. Je hebt in ieder geval een wasmachine met twee watertoevoerleidingen nodig, evenals een apparaat dat warm en koud water mengt. Op deze manier kan het energieverbruik tot 70 procent worden verminderd. Voor het wassen zelf geldt: het hoeft niet altijd op 90 graden. 30 of 60 graden kan bijna altijd genoeg zijn.

Een nieuwe koelkast: hoeveel geld kunt u besparen?

U kunt veel geld besparen met nieuwe apparaten. Zo blijkt uit onderzoek dat een koelkast uit 2010 € 54 per jaar bespaart in vergelijking met een apparaat dat al tien jaar oud is. Het verschil in uw portefeuille is dus aanzienlijk.

Het is ook belangrijk om goed te overwegen welk formaat apparaat voor u geschikt is. Want een koelkast met een inhoud van 200 liter, die maar tot het derde deel gevuld is, verbruikt onnodig veel stroom. En dat geldt ook voor een lege viersterrenvriezer.

Apparaat in stand-bymodus

Dure grap: tv’s, videorecorders, satellietontvangers en hifi-systemen. Veel woonkamers hebben een echt “elektrisch park”. En al die apparaten verbruiken elektriciteit, zelfs als de eigenaren niet thuis zijn. Deze nutteloze verliezen kunnen oplopen tot 70 euro per jaar. Als u bijvoorbeeld de videorecorder, televisie en wekkerradio op stand-by laat staan, kunnen de kosten oplopen tot 40 euro per jaar. En wie heeft er niet veel meer consumentenelektronica in huis? Daarom: trek de stekker uit het stopcontact als u het apparaat niet meer gebruikt.€