Gieten met een warme hand heeft voordelen

Iets belastingvrij geven met een warme hand is als een cadeau voor het leven geven. Natuurlijk, als je sterft, kun je later alles als een erfenis achterlaten, maar het is vaak leuker om iets te geven terwijl je leeft. Een slimme donatie met een warme hand heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Het grootste nadeel is dat je minder hebt, maar dit kan ook een voordeel blijken te zijn. Een oudergeschenk aan een kind mag, maar ook andersom: een kindgeschenk aan een ouder.

Doe een levende donatie

Wat is warm handgieten?

Geven aan iemand die een donatie kan gebruiken, wat is er leuker? Deze oprechte handgift wordt bijna altijd gewaardeerd door de ontvanger en de belastingdienst stimuleert mensen om hetzelfde te doen. Zo kunt u elk jaar fiscaal voordelig schenken met diverse vrijstellingen. Boven de vrijstelling moet de ontvanger schenkingsrechten betalen, maar lager niet. Veel jaarlijkse donaties kunnen optellen tot een mooi bedrag.

U kunt natuurlijk wachten tot uw kinderen en andere erfgenamen via uw nalatenschap zijn doorgegeven, maar dan hoeft u slechts een eenmalige vrijstelling en extra erfbelasting te betalen. Wacht ook niet te lang, want schenkingen die 180 dagen voor uw overlijden worden gedaan, zijn nog steeds onderworpen aan successie- en successierechten. Het leuke van warmte afgeven is dat er geen reden is om somber te zijn, het is een fijn gevoel om iets te kunnen geven.

Warm gieten heeft veel voordelen

De fiscale voordelen van hot casting zijn misschien niet de doorslaggevende factor voor u. Een leuke gebeurtenis is de mogelijkheid om zelf een donatie te doen, daarom wordt de donatie ook van harte ontvangen. Het is ook heel gemakkelijk uit te voeren. Het is niet nodig om voor de schenking naar de notaris te gaan, maar kan wel contant of gewoon overgemaakt worden. Blijf je onder de vrijstellingen, dan is het allemaal belastingvrij. In de praktijk kunnen kinderen een helpende hand gebruiken, zeker in de jongere jaren wanneer ze geld het hardst nodig hebben. Als het mogelijk is, waarom zou je het dan niet doen?

Kabinet stimuleert belastingvrij geven in 2019 en 2020

HMRC past bepaalde giften toe, die meestal hoger zijn als de ontvanger uw zoon of dochter is. 2020 is eigenlijk het grootste jaar om te geven, aangezien een belastingvrije schenking van maximaal € 103.643 kan worden gedaan aan een persoon onder de 40 als de ontvanger het geld gebruikt om zijn hypotheek af te lossen. aankoop en verbetering van de eigen woning of eigen woning. Het goede nieuws is dat bij een schenking van 103.600 euro drie jaar op rij (deels in 2020, deels in 2021 en deels in 2022) voor koopwoningen kan worden vrijgesteld. Het bedrag is vrij uniek, aangezien het hoger is dan in voorgaande jaren (tot 102.000 euro in 2019). Wie genoeg geld heeft, zich niet onder druk gezet voelt en later te veel erfbelasting wil vermijden, zal in 2020 van deze mogelijkheid gebruik maken. Natuurlijk kunnen kinderen ook een bedrag doneren aan hun ouders.

Warm gieten is ook gunstig voor de donor

Heeft u in 2020 meer dan € 30.846 eigen vermogen in kolom 3 van de inkomstenbelasting, dan moet u vermogensbelasting betalen. Als u een schenking doet aan een ander, neemt uw vermogen in box 3 af en betaalt u dus minder erfbelasting. Het mes snijdt aan twee kanten: u betaalt minder belasting, de ontvanger krijgt het geld belastingvrij en kan dus ook zijn schulden verminderen of een woning kopen. Dit vermogenseffect geldt ook voor uw portemonnee. Het kan zijn dat u bepaalde uitkeringen, zoals zorgtoeslag, niet ontvangt, omdat u volgens de Belastingdienst te veel vermogen heeft. Met een donatie kunt u mogelijk een vermogenstoets doorstaan ​​en uw donatie gedeeltelijk terugbetalen met een zorgtoeslag. Als u in een Wlz-voorziening zit, betaalt u ook naar uw vermogen. Wie in 2019 of 2020 meer vermogen heeft dan de vrijstelling, betaalt een hogere eigen bijdrage dan iemand zonder vermogen. Een gift kan ook uw eigen bijdrage verlagen. Dit betekent voordelen voor u en de ontvanger.

Met een warme hand geven moet vrijwillig zijn

Warme handen hoeven geen karwei te zijn en zouden voor u moeten werken. Er wordt in de media teveel gepraat over of je een dief van je portemonnee bent als je niet doneert, maar dat hoeft natuurlijk niet. U kunt bijvoorbeeld een partner hebben die u goed verzorgd wilt achterlaten en uw relatie met uw kinderen kan minder goed zijn. Misschien wil je de wereld rondreizen of op andere manieren van je geld genieten. In zulke gevallen zal het schenken met een warme hand niet zo snel gaan, en dat is maar goed ook, want er is natuurlijk niets aan te doen. Het kan geen kwaad om na te denken over uw opties en uw erfenis te bekijken of een testament te overwegen om ervoor te zorgen dat het in de toekomst goed wordt afgehandeld. Uiteraard kan een notaris u goed van dienst zijn.

Lees verder