Gevolgen gedwongen verkoop van de woning

Als huiseigenaren hun maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunnen betalen, moeten er stappen worden ondernomen. Zolang er geen betalingen zijn gedaan, bestaat het risico dat de woning gedwongen wordt verkocht.

Een gedwongen verkoop zal minder opleveren dan een normale verkoop. Bij een executieverkoop weten kopers dat ze waarschijnlijk niet 20 tot 40 procent onder de marktwaarde hoeven te bieden. Housing Figures.nl heeft onlangs onderzoek gedaan naar de impact van gedwongen verkopen op de verkoopprijs van een woning. Het bleek dat het huis gemiddeld 33.000 euro minder opbracht. De studie keek naar 500 huizen die werden verkocht op een executieveiling. Huiseigenaren doen er verstandig aan hun woning zelf te verkopen als ze financiële zorgen hebben die niet meer opgelost kunnen worden. Dit wordt gedaan zodat de woning niet voor minder dan het hypotheekbedrag wordt verkocht. Huiseigenaren hebben de resterende hypotheekschuld.

Wie heeft baat bij gedwongen verkoop?

Huisuitzetting is een extreem middel van een hypotheekbank om het geïnvesteerde geld (hypotheek) terug te krijgen. Helaas zijn er vaak restschulden door onvoldoende inkomen. De bank zelf heeft dus weinig baat bij de gedwongen verkoop. De meeste debiteuren zullen de resterende schuld niet betalen omdat ze geen geld hebben. Een persoon die een huis koopt via een executieverkoop is de enige die profiteert van dit type huisverkoop.

Wanneer kan een bank gedwongen verkopen?

In bijna alle notariële hypotheekakten staat dat de bank het huis onder bepaalde voorwaarden kan verkopen. Hiervoor is dus geen rechterlijke uitspraak nodig. Staat het niet in de hypotheekakte, dan moet u eerst een rechterlijke uitspraak afwachten. Een executieverkoop vindt pas plaats na achterstand, tenzij u, de huiseigenaar, meerdere keren op de hoogte bent gesteld van de openstaande bedragen. Na aanmaningen en aanmaningen trekt de bank een deurwaarder aan. Hij kan je dan uitzetten.

Financiële problemen aankaarten bij de bank

Gedwongen verkopen is voor de meeste mensen geen verrassing. Families weten meestal wat er kan gebeuren als er niet wordt betaald. Voor deze gezinnen is het verstandig om vroegtijdig de hypotheekbank te bellen. Zo kunnen zij de situatie uitleggen en uw hypotheekmogelijkheden bespreken. De bank kan betalingsregelingen treffen om toekomstige problemen te voorkomen. Bij een dreigende uitzetting heeft het geen zin om met de bank te onderhandelen.

Alternatief: zelf het huis verkopen

Als de verwachting is dat de financiële problemen niet kunnen worden opgelost, kunnen de huiseigenaren beter besluiten om de woning zelf op de markt te brengen. Een reguliere verkoop geeft een hogere prijs. Als er overwaarde in de woning is, kan deze worden gebruikt om de schuld volledig af te lossen.

volmacht

Banken hebben zich ook gerealiseerd dat verkopen met beperkte aansprakelijkheid hun nadelen hebben. Er is een controversiële mogelijkheid om te werken met een onherroepelijke volmacht voor de verkoop van de woning. Via een notaris kan de debiteur een volmacht aan de bank krijgen zodat hij de woning regelmatig kan verkopen, maar met een onherroepelijke volmacht aan de bank.€