Gevolgen faillissement van derden

Als een bedrijf, instelling of persoon failliet gaat, kunt u als particulier benadeeld worden. Uw nalatenschap kan per ongeluk failliet gaan. Als uw werkgever failliet gaat, neemt u contact op met het UWV.

Een bedrijf dat op de rand van het faillissement staat, laat het niet aan de buitenwereld zien. Als klanten en leveranciers erachter komen, is een faillissement niet meer te voorkomen. Dit geldt ook als u als werknemer bij het bedrijf betrokken bent. Ze zullen met hun werknemers delen over bestaande financiële problemen, maar ze zullen niet alles onthullen. Dit doen ze uit angst dat het overslaat en om te voorkomen dat medewerkers overstappen naar de concurrentie.

Wanneer is een bedrijf failliet?

Op het moment dat de schulden groter zijn dan de activa, is de onderneming niet meer levensvatbaar. Faillissementen kunnen onder meer worden ingediend door leveranciers, werknemers, Belastingdienst en schuldeisers. De directie kan er ook zelf om vragen wanneer de schulden niet meer draaglijk zijn.

Wat zijn de gevolgen van een faillissement van een werkgever?

In de meeste gevallen zijn werknemers zich bewust van de financiële zwakte van de werkgever. Medewerkers worden echter pas geïnformeerd over een dreigend faillissement als dit niet meer te voorkomen is.

De loondoorbetaling wordt per direct door UWV overgenomen. Dit geldt ook voor salarisachterstanden (tot 13 weken). UWV betaalt het salaris maximaal zes weken door, waarna het wordt vervangen door een WW-uitkering (indien de werknemer daar recht op heeft).

Financiële zorgen bij faillissement van de debiteur

In slechte economische tijden gaan ook veel bedrijven failliet door het faillissement van bedrijven waar ze nog geld van hebben of waarvan ze afhankelijk zijn. Om het geld te ontvangen, moeten zij zich melden bij de curator. De kans is groot dat het bedrag niet volledig wordt vergoed. Schuldeisers moeten de resulterende tekorten financieel kunnen dekken om faillissement te voorkomen. Vaak verdwijnt niet alleen de lening die niet meer kan worden geïncasseerd, maar ook de klant.

Na aankoop van het product gaat het geleverde bedrijf failliet

Na aankoop is de aankoopgarantie vaak nog geldig. Als de winkel waar je het hebt gekocht failliet gaat, kun je nog steeds contact opnemen met de fabrikant. Als de fabrikant faalt, kun je geen beroep meer doen op de productgarantie. Het kan ook voorkomen dat u al een aanbetaling heeft gedaan voor een aankoop die nog niet bij u is afgeleverd. Dit bedrag moet u terugvragen bij de curator.

Uw nalatenschap kan ook zonder rechtvaardiging failliet gaan. U brengt bijvoorbeeld een tv naar een winkel voor reparatie. De volgende dag lijkt de deur gesloten. Nogmaals, u kunt zich melden bij de curator en u krijgt uw eigendom zonder meer terug.€