Geschiedenis van de Servische dinar

De Servische dinar is de munteenheid van Servië. Deze munt heeft een lange geschiedenis. De laatste versie van de Servische dinar werd in 2003 geïntroduceerd. De wisselkoers ten opzichte van de euro is stabiel. De wisselkoers ten opzichte van de dollar fluctueert, maar is grotendeels gekoppeld aan de dollar. De munt is onafhankelijk en wordt uitgegeven door de Centrale Bank van Servië.

De Servische dinar is de munteenheid van Servië. Servië heeft een lange geschiedenis van de dinar. De eerste valuta genaamd dinar werd in 1213 in omloop gebracht. De huidige dinar is een voortzetting van de Joegoslavische dinar. Het was de munteenheid van het oude Joegoslavië. Begin jaren negentig splitste Joegoslavië zich op in verschillende landen, en al deze landen moesten een nieuwe munteenheid verwerven. Kroatië kreeg bijvoorbeeld de Kroatische kuna en Servië kreeg de dinar weer. Het huidige muntsymbool is RSD of РСД. In informele zin worden in Servië nog de volgende termen gebruikt: din of дин. De internationale code voor de valuta is ISO 4217. De internationaal meest gebruikte afkorting is RSD.

Geschiedenis van de Servische dinar

De eerste verwijzing naar de Servische dinar dateert uit 1214, tijdens het bewind van Stefan de Eerste van de Nemanjica-dynastie. Tijdens het bewind van een van zijn opvolgers, Stefan Lazarevic, in 1459, werd de zilveren dinar in het grootste deel van Joegoslavië gebruikt. In het Servische rijk verving de gouden dinar destijds de munt. De munt was in de middeleeuwen een belangrijk symbool van Servische nationalisten.

Wisselkoers Servische dinar

De eerste moderne dinar werd in de 19e eeuw door de Ottomanen geïntroduceerd. Ze hadden toen het gebied veroverd dat later Joegoslavië zou worden. In die tijd werden in verschillende regio’s verschillende munten gebruikt. Prins Miloš Obrenović kwam in 1917 aan de macht en verkende alle verschillende valuta’s. Hij concludeerde dat er in Servië 43 verschillende munten in omloop zijn. Ze hadden allemaal een andere waarde en dit maakte de handel erg moeilijk. Er waren 10 gouden munten, 28 zilveren munten en 8 koperen munten.

Valuta in Servië

In 1868 werden de eerste munten van de nieuwe munteenheid geïntroduceerd. In 1868 kwamen de eerste bronzen munten, in 1874 zilveren munten en in 1879 gouden munten. De eerste bankbiljetten werden in 1876 geïntroduceerd. Vanaf 1873 werd de wisselkoers van de dinar gekoppeld aan de wisselkoers van de Franse frank. Dit betekent dat als de waarde van deze valuta daalde, dat ook de waarde van de Servische dinar deed. Na 1894 trad Servië toe tot de Latijnse Monetaire Unie. In 1920 werd de Servische dinar vervangen door de Joegoslavische dinar, terwijl ook de Joegoslavische kroon in omloop was. Na de Duitse bezetting in 1941 werd de Servische dinar opnieuw ingevoerd. Het had te maken met de Reichsmark. Toen de communistische partizanen in 1944 weer aan de macht kwamen, keerde de Joegoslavische dinar terug.

Valuta in Servië

Na de ineenstorting van Joegoslavië werd de Servische dinar opnieuw ingevoerd in Servië. Montenegro had toen al de euro ingevoerd, maar daarvoor de Duitse markt. Er zijn 1, 2, 5, 10 en 20 dinar munten in omloop. Er zijn bankbiljetten van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 dinars. Momenteel wordt de dinar uitgegeven door de Nationale Bank van Servië, Narodna Banka Srbije.€