Geschiedenis van de Deense kroon

De Deense kroon is de munteenheid die wordt gebruikt in Denemarken en de Faeröer. De munt is daar wettig betaalmiddel. Qua wisselkoers volgt de Deense kroon de euro, vooral omdat de belangrijkste handelspartners in Europa gevestigd zijn. Tegelijkertijd is de Deense regering blij dat ze ervoor heeft gekozen niet voor de euro te gaan. Tijdens de eurocrisis waren het vooral de Noord-Europese landen die de grote schulden van zuidelijke landen als Griekenland en Spanje afbetaalden.

De kroon werd in 1873 geïntroduceerd en verving de toen geldende valuta-rigsdalder. De munteenheid was een initiatief van de Scandinavische Monetaire Unie, waar ook Zweden, Noorwegen en Finland deel van uitmaakten. De wisselkoers was gekoppeld aan de gouden standaard. Na de ontbinding van de Scandinavische Monetaire Unie in 1914, na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, besloot Denemarken de munt dezelfde naam te blijven geven.

Denemarken

Na de oorlog keerde Denemarken kort terug naar de goudstandaard, maar verliet deze uiteindelijk in 1931. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de munteenheid tijdelijk vervangen door de munteenheid van de Duitse bezetter, namelijk de Reichsmark. Het Deense merk wordt ook gebruikt op de Faeröer en Groenland. Een munt en een bankbiljet zien er echter anders uit. De munt heeft zijn eigen lokale afbeeldingen. Dit nam toe tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Denemarken werd bezet door de Duitsers, maar de Faeröer en Groenland, die ook door Denemarken werden bezet, niet.

euro

Denemarken onderhandelde over het Verdrag van Maastricht om hen uit de euro te houden. In het referendum van 2000 stemde de meerderheid van de Deense burgers tegen. In 2004 wilde de Deense regering een nieuw referendum houden, maar dat ging niet door omdat de peilingen opnieuw weinig aanhangers lieten zien. De kroon is echter gekoppeld aan de euro, daarvoor was de munt gekoppeld aan de Reichsmark, wat ervoor zorgde dat de kroon altijd relatief stabiel is geweest. Achteraf waren de Denen blij dat ze niet voor de euro gingen. De belangrijkste reden hiervoor was het uitbreken van de eurocrisis. Dit werd veroorzaakt door het feit dat verschillende landen in de eurozone, zoals Ierland, Griekenland en Spanje, met faillissement werden bedreigd. Ze moesten gesteund worden door verschillende Noord-Europese landen zoals Nederland, Oostenrijk en Duitsland. Het kostte deze landen veel geld en het vertrouwen in de euro kreeg wereldwijd een deuk. Zo beschermden de Denen het.

Wisselkoers Deense kroon

De Deense regering heeft ervoor gekozen de euro te volgen omdat er veel handel is met Europa, vooral met Duitsland als belangrijkste buurland. Denemarken is interessanter als handelspartner voor buitenlandse investeerders wanneer zij zich geen zorgen hoeven te maken over wisselkoersschommelingen. Voor één euro moet je ongeveer 7,4 kronen betalen. Omgekeerd krijg je voor één euro ongeveer dertien Deense kronen. De Centrale Bank van Denemarken zorgt voor prijsstabiliteit door aan- en verkopen te ondersteunen.€