Gemeentelijke kredietbank

Als u schulden heeft waar u echt niet meer vanaf komt, kunt u overwegen hulp te vragen bij de Gemeentelijke Kredietbank of GKB. Zij biedt verschillende diensten aan op het gebied van schuldhulpverlening, schuldpreventie en sociaal krediet. GKB staat ook wel bekend als Volkskredietbank. Deze sociale bank is te vinden in verschillende gemeenten.

Het doel van GKB

GKB helpt mensen hun schulden af ​​te betalen. Deze bank verstrekt leningen aan mensen die geen geld meer kunnen lenen bij andere commerciële instellingen. Zeker als er grote schulden zijn, is het erg voordelig om GKB te bellen. U kunt alleen lenen bij GKB als u geen andere keuze heeft. Daarna kunt u geen geld meer lenen bij een andere bank, commerciële instelling of kredietverstrekker.

normen

Lenen doe je niet zomaar bij GKB. Hiervoor gelden verschillende normen. Je moet minimaal achttien jaar oud zijn. Ook moet u een vast inkomen hebben dat niet hoger is dan 130 procent van het wettelijk minimumloon. Daarnaast moet u een BKR-lijst hebben en zeer hoge schulden. Het is niet mogelijk om een ​​lening aan te gaan bij GKB als je jonger bent dan achttien jaar, een tijdelijke verblijfsvergunning hebt of schulden hebt van minder dan vijfhonderd euro.

sociale lening

De lening aan GKB is dus een sociale lening. Leen het bedrag dan eenmalig. De verwachting is dat u met dit bedrag een groot deel van uw schulden gaat aflossen. De rente staat vast en verandert dus niet gedurende de looptijd. Deze lening geeft u een beter beeld van de kosten. Ook weet u precies op welke dag u de lening volledig heeft afgelost. De looptijd van de lening is maximaal vijf jaar.

Een lening aanvragen

Een sociale lening moet u vaak schriftelijk aanvragen. Hiervoor kunt u bij GKB een kredietaanvraagformulier invullen. U kunt ze vaak downloaden van internet. Na verzending van het formulier beoordeelt GKB of u recht heeft op een sociale lening. Het duurt vaak een paar weken voordat je er iets over hoort. In de weken tussen de indiening van de aanvraag en de beoordeling krijgen crediteuren bericht dat u een aanvraag heeft ingediend bij GKB.

Schuldbemiddeling

Naast de lening kunt u ook bij dreigende of problematische schulden terecht bij GKB. Schuldhulpverlening kan u bijvoorbeeld helpen. Een voorbeeld hiervan is budgetbeheer. Uw verdiensten worden beheerd door een medewerker van GKB. Uw vaste lasten vallen weer onder uw inkomen. Ook krijg je vaak advies. Als al uw vaste lasten zijn betaald, krijgt u een toeslag voor levensonderhoud. Dit geld kan worden gebruikt om de telefoon te betalen, kleding en eten en drinken te kopen.

Ontvanger

Personen die door psychische of lichamelijke beperkingen niet in staat zijn hun financiën te regelen, kunnen via GKB een bewindvoerder regelen. Hiermee beheert u uw inkomsten en uitgaven.€