Geldwijzer, het soort beslisser dat u bent (geldtype)

Wil je slimmer omgaan met geld en bijvoorbeeld weten wat voor geld je bent? Niet iedereen neemt dezelfde beslissing als het gaat om geld, geldzaken en geldzaken. De een geeft altijd geld uit, de ander geeft het liever helemaal niet uit. Weet dus wat voor soort beslisser je bent. Op deze manier kun je jezelf beschermen tegen de bekende geldvallen. Wat voor soort geld ben jij? Doe de geldtest van 2020 en houd uw geld op orde. Hoe moet het?

Geld wijzer, het vereist goede beslissingen

Iedereen weet of hij een snelle beslisser is of niet. Ook of hij of zij gemakkelijk te overtuigen is of niet. En deze kennis is niet onbelangrijk in geldzaken. Als u weet in welke categorie u valt, kunt u veelvoorkomende valkuilen vermijden.

De AFM Besliswijzer en wat voor geld bent u?

Om u hierbij te helpen heeft de AFM een besliswijzer opgesteld om uw geldsoort te bepalen. Er zijn vier soorten geld:

De gecontroleerde beslisser in geldzaken is een soort geld

Mensen in deze categorie zijn geïnteresseerd in individuen die veel feiten verzamelen en veel alternatieven afwegen. Je neemt zelfstandig beslissingen en hebt veel financiële kennis. U houdt waarschijnlijk uw huishoudelijke uitgaven nauwkeurig bij. Je doet geen wilde dingen. U heeft minder kans dan andere consumenten om een ​​creditcard, persoonlijke lening, aansprakelijkheidsverzekering of lijfrenteverzekering af te sluiten. De enige valkuil is dat je last kunt hebben van tunnelvisie, maar als je eenmaal in de goede richting zit, kom je er niet snel vanaf. Ongeveer 29% van de Nederlanders behoort tot deze groep beslissers.

Ambitieuze beslisser in geldzaken

De ambitieuze beslisser is avontuurlijker. Hij of zij probeert graag nieuwe producten uit. Dit is inclusief gokken. De focus ligt op maximaal rendement, niet alleen op voorzichtigheid. U neemt uw eigen beslissingen, maar doet minder onderzoek dan in de categorie hierboven. De ambitieuze beslisser is vaak jonger, hoogopgeleid en meer dan gemiddeld geïnteresseerd in financiën. De fout is dat je je te veel laat leiden door dollartekens en daarom meer risico neemt dan nodig is. Ongeveer 29% van de Nederlanders zijn ambitieuze beslissers.

Gemaksgerichte geldbeslisser

Gemaksgerichte mensen kiezen vaak voor een standaardproduct dat makkelijk te begrijpen is en daardoor weinig tijd kost. Het is niet altijd de meest optimale keuze, maar je riskeert zo weinig. Meestal ben je wat ouder. Zo’n 18% van de Nederlanders neemt zijn beslissingen op deze manier.

Advies gevoelige beslisser

Een gevoelig persoon beslist niet alleen, maar betrekt ook andere mensen bij zijn beslissing. Het goede gevoel speelt een belangrijkere rol dan de relatie. Hij is niet erg geïnteresseerd in financiële producten en geeft relatief gemakkelijk geld uit. Gemaksgericht is misschien wel de meest kwetsbare categorie. Volgens de AFM vallen meer vrouwen dan mannen in deze categorie. Ongeveer 24% van de Nederlanders beslist daartoe.

Slots wat voor soort geld ben jij?

Het kan geen kwaad om een ​​test te doen en erachter te komen wat voor soort geld je bent en slimmer te worden over je geldzaken en beslissingen. Als u in de categorie Gevoelig advies valt, is het een goed idee om iemand uit de categorie Gecontroleerd of Gemaksgericht bij de beslissing te betrekken. Ook iemand uit de ambitieuze categorie is niet zonder gevaar voor jou, want het moet ondernomen worden. Vraag voldoende offertes aan.€