Geldtips voor vrouwen voor financiële onafhankelijkheid

Geld is erg belangrijk voor vrouwen. Geld geeft vrijheid; dit betekent onder meer dat jouw leven niet door anderen wordt bepaald. Daarom is het zo triest dat de meeste Nederlandse vrouwen niet genoeg interesse en kennis hebben over geldzaken. Erger nog, een groot deel van de Nederlandse vrouwen is economisch afhankelijk (van de staat of van een man). Deze geldtips geven vrouwen de tools om (meer) geld te creëren. Vrouwen mogen het vertrouwen niet verliezen dat hun partner de financiële zaken voor hen zal regelen. In ieder geval is elke vrouw verantwoordelijk voor haar eigen financiën.

Inhoud

Financiële onafhankelijkheid

Met enige moeite ligt financiële onafhankelijkheid binnen het bereik van elke vrouw. Het is gewoon een kwestie van doen; onderstaande tips zijn nuttig.

Zal geven

Een doel stellen

Als je hebt nagedacht over welke dromen je met geld wilt vervullen, zul je meer gemotiveerd zijn om je in geldzaken te verdiepen. Dan weet je waarom je het doet. Een droom hoeft niet altijd groots en overtuigend te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gewoon een doel hebt dat je meer rust in je leven wilt.

Praat met je partner over geld

Begin het gesprek niet als er zich problemen voordoen. Weet hoeveel uw partner verdient. Ook is het belangrijk om op de hoogte te zijn van uw financiële huishouding, omdat u nooit weet of uw partner plotseling zal verdwijnen.

Als u minder verdient, betaalt u minder dan de vaste kosten

Dit is niet alleen eerlijker, maar ook noodzakelijk om voldoende geld te sparen voor uw financiële vrijheid.

Blijft u thuis om voor de kinderen te zorgen, dan maakt uw partner het maandsalaris over naar uw bankrekening

Als je je partner om geld moet vragen, heb je eigenlijk geen gelijkwaardige relatie, maar een ouder-kindrelatie. Bovendien is het opvoeden van kinderen een verantwoordelijke baan die aanzienlijke financiële beloningen vereist. Spreek daarom met uw partner af hoeveel hij maandelijks op uw bankrekening stort.

Volg de volgende spaarstrategie:

  1. Open uw persoonlijke rekening waarop u uw salaris (inclusief het salaris van uw partner) ontvangt.
  2. Open een spaarrekening waarop u automatisch minimaal 10% van uw inkomen spaart.
  3. Open een “fun account” waar je automatisch minimaal 5% van je persoonlijke account stort en dat geld uitgeeft aan leuke dingen.

Betaal je schulden af, maak geen nieuwe

Koop nooit iets voor privégebruik op krediet, maar gebruik het geld van uw “joy account” om uw wensen te vervullen.

Maak er een gewoonte van om te sparen voor je wensen

Onderzoek ook of u meer kunt besparen, bijvoorbeeld door automatisch meer dan 10% opzij te zetten of te verlagen.

Beperk uw wens om te kopen

Een simpele truc om minder uit te geven is om je elke keer dat je iets wilt kopen jezelf af te vragen of je de aankoop echt nodig hebt om je doel te bereiken, of dat je de aankoop gewoon wilt. Houd er ook rekening mee dat u vermogen wilt opbouwen.

Leer van het koopgedrag van rijke mensen

Miljonairs geven bijvoorbeeld ongeveer 7% van hun jaarinkomen uit aan een auto. Koop als vuistregel geen auto die meer kost dan twee maanden salaris; alleen als je er financieel ‘in’ zit kun je een duurdere auto betalen.

U spaart elke maand automatisch de helft van elke inkomensverhoging op uw spaarrekening; dus bovenop de reeds gespaarde 10%.

Zo voorkom je dat je meer geld uitgeeft. In plaats daarvan brengt elke inkomensstijging u dichter bij uw doel van financiële onafhankelijkheid.

Zelfstandige vrouwen mogen zichzelf nooit meer dan 45% van hun inkomen betalen

De overige 55% is vereist door de Belastingdienst, die investeringen doet en het vermogen van uw onderneming vergroot.

Een budgetplan houdt u uit de schulden

Hiervoor schrijf je al je maandlasten op. U zet kwartaal-, halfjaar- en jaarbetalingen om in maandbetalingen. Als u twee keer per jaar al uw uitgaven opschrijft, ziet u waar uw geld naartoe gaat en kunt u uw uitgaven beter plannen voor de toekomst. Maak ook post voor onverwachte uitgaven zoals geschenken, huisonderhoud, vakanties, belastingen, huisdieren, enz. U kunt ook een aparte rekening openen voor onverwachte uitgaven.

wat je niet moet doen

Garandeer je partner niet; teken de kredietovereenkomst niet

Anders loop je het risico dat jullie allebei vallen. Als je partner schulden heeft, is het verstandiger om hem te helpen met het geld dat je kunt missen.

Vertrouw niet volledig op een man (partner, broer of goede vriend) als het om geld gaat

Zet je geld niet op een spaarrekening met lage rente, maar duik in aandelen

Als u geen tijd of zin heeft om te investeren, kunt u het ook overboeken naar een beleggingsfonds.

niet in gemeenschap van goederen trouwen; niet samenwonen zonder samenlevingscontract

Dan bepaal je zelf waar je je geld aan uitgeeft. Als een van jullie failliet gaat of schulden maakt, blijft het vermogen van de ander intact. Dit is de beste manier om elkaar te beschermen.

Conclusie

Nu je weet dat geld niet ingewikkeld hoeft te zijn, heb je geen excuses meer. Dus onderneem vandaag nog actie en neem de controle over uw financiële toekomst.

Lees verder