Geldstromen die geen sporen achterlaten

Westerse geïndustrialiseerde landen willen illegale geldstromen en terrorismefinanciering bestrijden door strenge regelgeving en strengere controles, maar er is een eeuwenoud fenomeen genaamd Hawala, dat gebaseerd is op het principe van “één persoon, één persoon, één woord één woord”. weg. “Witwassen van geld bij banken is alleen voor domme mensen”, merkte een vooraanstaand bestuurslid van Deutsche Bank ooit op.

Ondergrondse banken

Er zijn ondergrondse banken die geen officiële financiële instellingen zijn, geen loketten hebben met officiële openingstijden en niet het recht hebben om financiële diensten aan te bieden. Desondanks zijn ze zeer succesvol in het omgaan met geldzaken. Bovendien zijn ze sneller dan een gewone bank, 365 dagen per jaar, 24 uur per dag open en overal te vinden, vooral in de grote metropolen.

Winkels en reisbureaus als dekmantel voor illegale geldstromen

In veel westerse landen, waar immigranten uit Arabische, Afrikaanse en Aziatische landen hun brood verdienen, maken ze gemakkelijk geld over naar familieleden in het buitenland. Hoewel dergelijke illegale bankfilialen nergens officieel geregistreerd staan, zijn ze te vinden in winkels in steden als Amsterdam en Rotterdam, maar ook in Chandi Chowk in Delhi. Zo kunnen ze in een oogwenk wereldwijd hun financiële diensten verlenen en worden ze op geen enkele manier beïnvloed door strikte antiwitwasregelgeving of andere maatregelen. De betreffende geldstromen zijn immers papierloos en laten geen elektronische vingerafdruk achter.

Geen postkantoor of bankfiliaal nodig

De begunstigde kan overal ter wereld zijn, ook als er geen postkantoor of bankfiliaal is, krijgt hij het geld waar hij recht op heeft. Naar schatting wordt op deze manier jaarlijks zo’n 200 miljard dollar wereldwijd overgemaakt, ook al gaat dit geld nooit fysiek een landsgrens over.

Hawala werd gebruikt voor het witwassen van geld en kapitaalvlucht

Het kinderlijk eenvoudige overboekingssysteem dat door illegale bankfilialen wordt gebruikt, heet Hawala en is meer dan duizend jaar oud. Oorspronkelijk beschermde het kooplieden langs de Zijderoute (een netwerk van karavaanroutes die belangrijke handelsbestemmingen in Europa en het Verre Oosten met elkaar verbinden) tegen overvallers. Hoewel Hawala tegenwoordig in de meeste landen officieel verboden is, gebruiken landen als India, Pakistan, Afghanistan en landen uit Arabië en Afrika dit transfersysteem nog steeds. Dankzij Hawala kunnen burgers uit deze landen de kosten van onderwijs en levensonderhoud van hun kinderen in het buitenland financieren. Het wordt ook gebruikt voor kapitaalvlucht en het witwassen van geld.

Illegale bankiers zijn moeilijk te bestrijden

Deze methode van overdracht wordt niet alleen gebruikt door migrerende werknemers, drugshandelaren, witwassers en wapenhandelaars, maar ook in toenemende mate door terroristische groeperingen. De terroristen die het World Trade Center in New York hebben verwoest, hebben hun geld waarschijnlijk ook via Hawala-bankieren gekregen. Er wordt veel geld de VS en andere landen binnengesmokkeld, waarvan de herkomst onduidelijk is. Westerse regeringen proberen het internationale terrorisme te bestrijden door zich te richten op hun financieringsbronnen. Maar met ’s werelds oudste geldoverdrachtsysteem dat bijna uit de hand loopt, lijkt het onmogelijk om het uit te roeien.

Het betalingssysteem laat bijna geen sporen na

Ondanks de recente aanscherping van de regelgeving en passende maatregelen in westerse landen, zijn deze illegale schaduwbanksystemen moeilijk te controleren en bijna uit te roeien. Dit komt mede door de manier waarop ze werken, omdat opdrachtgevers meestal alleen tussenpersonen accepteren die tot dezelfde etnische, religieuze of bloedverwanten behoren en hen daarom volledig vertrouwen. Dus voor een Indiase sikh is alleen wat zijn geloofsgenoten zeggen voldoende. Anderzijds laat het systeem bijna geen sporen na: er wordt geen schriftelijk bewijs uitgewisseld. Het betalingssysteem is alleen gebaseerd op het principe “één persoon, één persoon, één woord, één woord”.

Hoe geld stroomt in een Hawala-bank

Ontvangsten en betalingen zijn meestal in evenwicht.

Geld stroomt bijvoorbeeld met een simpele handdruk van particuliere tussenpersonen die een codewoord gebruiken over de hele wereld. Algemeen wordt aangenomen dat een Hawala-handelaar in Peshawar op zijn beurt een klant heeft die geld naar Nederland wil sturen. Meestal zijn inkomen en betalingen in evenwicht. Creditsaldo wordt gecrediteerd of beide hebben een langdurige samenwerking. Afhankelijk van het land, als de rekeningen uit balans zijn, stuurt de schuldige partner de mensenhandelaar met goederen zoals edelstenen, juwelen of drugs. Soms wordt zelfs contant geld vergoed.€