Geldmuilezels: wat zijn geldezels?

In augustus 2011 heeft ING bepaald dat jongeren onder de 18 jaar niet meer dan 250 euro per dag mogen opnemen. Het evenement is bedoeld om te voorkomen dat jongeren worden gebruikt als geldezels. Maar wat zijn geldezels? En wat gebeurt er met de geldezels?

Criminelen gebruiken jongeren als geldezel

Criminelen die de accounts van anderen hacken, willen dit zo heimelijk mogelijk doen. Daarom vragen ze dat jongeren hun accounts mogen gebruiken. Dit doen ze door ze te vragen op het schoolplein en ook via Hyves en MSN. De jongeren krijgen dan een klein bedrag zodat de criminelen geld kunnen storten dat ze van andere rekeningen hebben gehaald en vervolgens kunnen opnemen van de rekening van de jongere. Een jongere verdient misschien een klein beetje geld, maar de meesten beseffen niet dat wat ze doen ook strafbaar is. En dat daar straffen op staan. Daarnaast moeten de jongeren het geld ook terugbetalen.

Wat zijn de gevolgen van arrestatie als geldezel?

De gevolgen voor iemand die betrapt wordt als geldezel zijn zeer ernstig. Zij zijn:

Al minstens 4.000 jongeren hebben hun pinpas uitgeleend aan criminele activiteiten

In 2010 leenden maar liefst vierduizend jongeren hun pinpas uit aan criminelen, die op deze manier aan geld kwamen. Vorig jaar waren dat er nog maar 2.000, dus het aantal groeit. Daarom heeft ING besloten ook jongeren toe te staan ​​minder grote bedragen op te nemen. Het bleek dat pin- en pincodelenen vooral aantrekkelijk is voor laagopgeleide jongeren. Ze wonen voornamelijk in de Randstad.

Jongeren kunnen nog pinnen in winkels

Door de ING-regeling zijn de budgetten van jongeren beperkt, maar kunnen zij nog wel boodschappen in de winkel betalen. Voor 2500 euro kun je daar nog betalen.

let op je pas

Nederlandse banken voeren momenteel de campagne Pas op je pas, die jongeren moet waarschuwen hun kaart en pin niet uit te lenen. Het uitlenen van een betaalpas met pincode is strafbaar omdat de pas op uw naam staat. Bovendien kunt u er zeer onaangename gevolgen van ondervinden. Als iemand wordt gevraagd om zijn kaart uit te lenen, moet hij onmiddellijk de politie verwittigen en zeker geen gevolg geven aan het verzoek. Criminelen die jongeren in een zeer moeilijke situatie brengen, kunnen alleen worden gearresteerd door de politie te bellen. Bovendien bedriegen ze ook andere mensen door geld te nemen van een rekening die niet van hen is of door andere snode praktijken uit te voeren. Daarom zijn er altijd meerdere mensen die bedrogen worden.

Makkelijk geld bestaat niet

Banken communiceren ook graag dat het misschien makkelijk lijkt om een ​​pinpas uit te lenen en dan honderd euro in rekening te brengen, maar in het echte leven werkt het niet zo. Makkelijk geld verdienen, maar op een eerlijke manier, bestaat niet. Je zult voor elke cent moeten werken€