Geld wisselen voor vakantie of reizen

Op reis is het fijn om overal zonder problemen te kunnen betalen. Hotel, restaurant, maar ook souvenirs en andere kleine aankopen kunnen vaak niet met dezelfde betaalmethode worden betaald. Geld wisselen voor je vakantie is slim om te doen zodat je altijd contant geld bij je hebt. Geld kan tegenwoordig relatief goedkoop worden ingewisseld bij verschillende geldkantoren of banken.

Waar kan ik het beste geld wisselen?

Als het gaat om het wisselen van geld, kun je kiezen uit twee opties: thuis of ter plaatse. Afhankelijk van de hoeveelheid geld die u wilt wisselen, kan het de moeite waard zijn om vooraf de wisselkoersen van verschillende wisselkantoren/banken te vergelijken. Als u van plan bent om geld te wisselen, zorg er dan voor dat u de juiste hoeveelheid vreemde valuta krijgt. Tel het voordat je het neerlegt.

Thuis geld wisselen

Als u in Nederland geld wilt wisselen voor vreemde valuta, hangt het van het land van bestemming af of u direct geld kunt wisselen of dat u de valuta moet bestellen. De meest voorkomende valuta’s waar veel vraag naar is, zijn meestal opgeslagen bij verschillende banken, postkantoren of GWK. U moet een minder gangbare valuta bestellen. Houd rekening met de levertijd van enkele dagen.

Valutawissel ter plaatse

Sommige landen staan ​​de import en export van lokale valuta toe met weinig of geen beperkingen. Het enige wat u kunt doen is ter plaatse geld wisselen. Bij het invoeren van dit soort landen moet u aangeven hoeveel geld u invoert. In veel landen kun je Amerikaanse dollars meenemen, die je ter plekke kunt omwisselen voor lokale valuta.

Contant, pinpas, creditcard en reischeques

Als je op reis of vakantie gaat, kun je op verschillende manieren geld meenemen. Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, is het beter om contant geld, een bankpas of reischeques mee te nemen.

contant geld

Vanwege het risico op diefstal kunt u beter niet teveel geld meenemen. Daarnaast moet geld altijd op een veilige plaats worden bewaard, zodat een zakkenroller er niet gemakkelijk aan kan komen. In Europa kun je in de meeste landen in euro’s betalen. Alle landen die lid zijn van de Europese Unie en deel uitmaken van de eurozone accepteren deze valuta.

Neem altijd een klein beetje contant geld mee als je onderweg bent. Als je iets kleins als een kopje koffie wilt kopen, is dat handig, maar ook als je op het vliegveld bent aangekomen en een taxi nodig hebt. En soms moet je voor een hotelovernachting vooraf betalen, ook al is het handig om contant geld mee te nemen.

Als u van plan bent contant geld mee te nemen, zorg er dan voor dat u kleine coupures bij u heeft. Dit voorkomt lastige situaties wanneer de verkoper niet genoeg wisselgeld in het buitenland heeft.

Kredietkaart

Met de meeste bankkaarten kunt u in het buitenland betalen en geld opnemen. Uw bankkaart moet minimaal één van de volgende logo’s hebben: Cirrus, Maestro of Visaplus. In de meeste landen werkt de magneetstrip op de bankpas niet. U kunt dan betalen met de chip die in de kaart is gestoken. Wanneer u echter met een chip betaalt, betaalt u een klein percentage van de transactiekosten en moet u uw chippincode bij de hand hebben. Betalen met contant geld is vaak goedkoper.

kredietkaart

In het buitenland is een creditcard erg handig om bij je te hebben als je ineens voor onverwachte uitgaven komt te staan. Over het algemeen worden creditcards overal geaccepteerd, maar er zijn altijd uitzonderingen. Bewaar altijd een creditcard als laatste redmiddel, aangezien de kosten van het gebruik van een creditcard hoog zijn.

Travellercheques

Traveller’s Cheques of Traveller’s Cheques zijn te koop bij de bank. Deze cheques zijn volledig verzekerd tegen verlies en diefstal. Deze kun je het beste meenemen als je naar een land gaat waar nauwelijks banken of geldautomaten zijn. Cheques kunnen ter plaatse bij een lokale bank worden ingewisseld voor de valuta van het land waarin u zich bevindt.€