Geld: wat kinderen moeten weten

We gaan in ons leven op verschillende manieren met geld om. Geld betekent rekeningen kunnen betalen en leuke dingen kunnen kopen en doen. Helaas slagen ouders, onderwijs en samenleving er niet in om kinderen te leren omgaan met geld. Ook lijkt er een trend te zijn dat jongeren op steeds jongere leeftijd in de schulden komen. Als kinderen echter wat financiële kennis krijgen, leren ze slim om te gaan met geld en hoeven ze niet te worstelen met financiële problemen. Dan kunnen ze aan hun eigen welzijn werken.

Inhoud

Financieel plan of financieel “plan”

Leren omgaan met geld wordt thuis geleerd, niet op school. De ideeën die je nu als volwassene over geld hebt, komen eigenlijk van je ouders of degenen die je hebben opgevoed. En ze hebben het geërfd van hun ouders. Hoe moeilijk of gemakkelijk ouders met geld omgaan, laat een blijvende indruk achter op kinderen over geld. Dit, samen met een gebrek aan basiskennis over hoe het allemaal financieel te beheren, zal er vaak toe leiden dat kinderen hetzelfde gedrag vertonen als hun ouders als ze zelf volwassen zijn. Maar dit automatische proces kan worden verstoord door te werken aan de financiële geletterdheid van kinderen.

Opleiding

Ouders adviseren hun kinderen vaak om een ​​opleiding te volgen en hoge cijfers te halen, zodat ze een goedbetaalde baan kunnen vinden. Op school leren kinderen echter, naast basisvaardigheden als lezen, rekenen en schrijven, vooral professionele vaardigheden. Financiële vaardigheden worden helemaal niet besproken. Beroepsvaardigheden zijn natuurlijk belangrijk omdat je daarmee werk kunt vinden om geld te verdienen. Maar tijdens de opleiding leren ze na het verdienen niet met geld om te gaan. Ze weten ook niet hoe ze het geld dat ze verdienen moeten behouden en laten groeien (laten werken voor hen). Als kinderen al op jonge leeftijd financiële basiskennis hebben en verstandig met geld omgaan, kunnen ze al op jonge leeftijd beginnen met het opbouwen van hun vermogen. Op den duur halen ze er meer uit.

Angst en verlangen

Mensen zijn altijd op zoek naar zekerheid. Ze zijn bang dat ze de rekeningen niet kunnen betalen. Ze rekenen dus op een baan, wat tegenwoordig eigenlijk geen garantie is. Wat je ook veel ziet, is dat ze een leven leiden dat bepaald wordt door de hoogte van hun salaris. De vangst is echter dat naarmate ze meer verdienen, hun uitgaven ook toenemen. Veel grote financiële problemen worden veroorzaakt doordat mensen hetzelfde willen als anderen. Daarna kan geld het leven van mensen gaan beheersen. Hun levensstijl kan zo financieel onder druk komen te staan ​​dat ze de rest van hun leven moeten werken en dus nooit uit de schulden komen. Kinderen moeten deze emoties, angsten en verlangens leren doorzien (hebzucht). Naast het vergroten van hun financiële kennis hebben ze een goede basis om aan hun financiële zekerheid te werken.

Werken voor geld en studeren

Werken om de rekeningen te betalen is natuurlijk een goed advies. Maar ook om kinderen niet alleen te leren werken voor geld, maar vooral om kennis en vaardigheden te leren die hen kunnen helpen een betere baan te krijgen, met een beter loon. Zo werken zij ook aan een betere positie op de arbeidsmarkt. Houd er rekening mee dat er tegenwoordig geen baanzekerheid is. Laat ze werken aan hun persoonlijke groei zodat ze sterker staan ​​op de arbeidsmarkt.

Uw uitgaven bepalen uw vermogen

Zorg dat je binnen je mogelijkheden leeft. Veel mensen geven al het geld uit dat ze verdienen en vaak meer. Dit leidt tot een negatieve financiële spiraal. Het zal steeds meer tijd en moeite kosten om uit de financiële schulden te komen. Als u uw uitgaven echter goed kunt beheren, blijft het geld over. Met dit geld dat overblijft kun je werken aan je financiële zekerheid, zoals het bouwen van een
financiële buffer
over slechte tijden of zo
gedeeltelijke aflossing van de hypotheek
. Ook hebben veel mensen een algemene misvatting dat geld alles oplost. Meer geld verdienen kan de financiële problemen echter alleen maar erger maken. Dwaze mensen zullen hun geld snel misbruiken en verliezen als resultaat. Ook kinderen moeten hiervan vroeg op de hoogte zijn. Als ze op jonge leeftijd leren om hun uitgaven zo laag mogelijk te houden, blijft er geld over dat ze kunnen nemen zodat het geld groeit.

Betaal eerst jezelf

Het is gebruikelijk dat velen eerst al hun rekeningen betalen en dan pas zien wat er over is om te sparen of leuke dingen mee te doen. Door deze levensstijl ben jij echter degene die maandelijks aan het kortste eind trekt. Vaak blijft er niets of zelfs minder dan niets over. Leer eerst geld opzij te zetten voor jezelf zodra je betaald wordt. Het maakt niet uit hoe weinig het is. Betaal dan pas de rekeningen. Als je ze niet allemaal kunt betalen, is dat een teken dat er iets mis is met je bestedingspatroon. U bent dan genoodzaakt uw uitgaven aan te passen of andere manieren te bedenken om aan geld te komen om de rekeningen te betalen.

automatiseren

Zorg ervoor dat u het voor u gereserveerde bedrag automatisch overmaakt. Maak van deze overboeking een periodieke overboeking naar uw bank zodat u er geen omkijken naar heeft. Als u over een jaar naar uw spaarrekening kijkt, zult u aangenaam verrast zijn. Werken aan de financiële buffer en aan je financiële zekerheid geeft je zo’n goed gevoel dat je na korte tijd geneigd zult zijn om het bedrag dat je zelf “betaalt”, het bedrag aan spaargeld te verhogen en op zoek gaat naar manieren om de kosten te verlagen. verlagen. Maak een betaal- en spaarrekening aan voor de kinderen.

Geld verdienen werkt voor jou

Het geld dat je op zak hebt, kost je alleen maar geld omdat inflatie geld elke dag een beetje minder waard maakt. Naast werken voor geld is het echter ook mogelijk om geld voor je te laten werken. Het eenvoudigste voorbeeld is een spaarrekening. Het tegoed dat je hebt op een
spaarrekening
deposito, is meestal vrij opneembaar en na een jaar ontvangt u hierover rente. Geld laat het voor je werken. Houd er rekening mee dat inflatie moet worden aangepakt met rente op spaargelden om de opgebouwde rente laag te houden. Veel ingewikkelder om geld voor je te laten werken is in vorm
investeringen
. U koopt dan activa (onroerend goed, effecten, grond) die u geld opleveren. Het probleem met de meeste mensen is echter dat ze al hun geld uitgeven aan dingen die hen betalen en hen geld blijven betalen.

Financiële basis

Op basis van financiële kennis begint het met het verzamelen van informatie over:
rekeningen controleren
,
spaarrekening
verschillende soorten
credit
,
belastingverlaging
,
beleggen in effecten
,
kredietkaarten
en dergelijke. Als u zich als ouder verdiept in al deze aspecten, kunt u uw kinderen uitleggen welke mogelijkheden er zijn. Daarnaast moeten kinderen weten wat inkomsten en uitgaven zijn. Door zo min mogelijk les te geven, blijft er geld over. Als ze het slim aanpakken, kunnen ze geld voor hen laten werken. Adviseer hen om niet afhankelijk te worden van hun werkgever, overheid of instanties die hun geld beheren. Laat ze hun eigen plannen maken en werken aan schuldenvrije onafhankelijkheid.

Lees verder