Geld verdienen met YouTube

YouTube wordt gezien als het platform van de toekomst. Velen beschrijven het zelfs als de opvolger van televisie, en het is de op één na grootste zoekmachine ter wereld na Google. En natuurlijk is YouTube al lang eigendom van Google, wat de enorme invloed en waarde van dit platform bevestigt. Maar wist je dat je ook geld kunt verdienen met YouTube?

Geld verdienen op YouTube

Voordat YouTube door Google werd gekocht, kon je er niet echt geld mee verdienen. Het was veeleer het extra verkeer dat werd gegenereerd door dit nieuwe websitekanaal dat het geld binnenbracht. Sinds enkele jaren is er echter het bijbehorende YouTube-partnerprogramma van Google, waarmee je professioneel geld kunt verdienen met kanalen op YouTube.

Geld uit advertentie-inkomsten

Op YouTube haalt u het meeste uit uw advertentie-inkomsten. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

YouTube-bedrijfsmodel

YouTube is een medium en je hebt echt veel abonnees of views nodig om echt geld te verdienen met je kanaal. Natuurlijk spelen Google en zijn advertentiepartners die advertentieruimte kopen een grote rol. Alleen als je echt weet hoe je de massa kunt bereiken met je kanaal, kun je echt goed geld verdienen met YouTube.

Nederlands of Engels filmpje?

Hoewel bloggers bijvoorbeeld over het algemeen worden aangemoedigd om in hun moedertaal te schrijven, kan het een voordeel zijn om je video’s in het Engels op YouTube te plaatsen, omdat je een aanzienlijk groter publiek kunt bereiken. Maar ook hier is, net als bij bloggen, de Engelse markt al heel goed bediend en in die enorme massa is dat heel moeilijk te merken! Natuurlijk is er altijd ruimte voor echt goede content. In Nederland, maar ook in de rest van de wereld, gaat de middelmaat snel “naar beneden”. Beginners moeten daarom eerst proberen de Nederlandstalige markt te veroveren. Er zijn nog relatief weinig vloggers in ons land die echt succesvol zijn en er is nog genoeg ruimte voor wat grote vissen in die kleine vijver (lees: Nederlandse markt)!

Welk type inhoud is beter op YouTube?

Op deze vraag kun je geen algemeen antwoord geven. Elke niche heeft immers zijn eigen markt, die elke keer anders kan uitpakken. Als je echter al heel lang actief bent op YouTube, kun je een idee krijgen van wat ‘goed voelt’ en wat niet.

Conclusie

Hopelijk maakt het bovenstaande het een beetje duidelijker hoe je geld kunt verdienen met YouTube. In de praktijk kan het allemaal wat ingewikkelder zijn, omdat geld verdienen op internet niet zo eenvoudig is als veel marketeers zouden willen. Maar als je begrijpt hoe het werkt, kan YouTube voor een goed bijverdienste zorgen of zelfs je belangrijkste bron van inkomsten worden. Elke niche heeft een markt, ook op YouTube, en video’s zullen in de toekomst steeds belangrijker worden!€