Geld verdienen met sparen

Veel mensen sparen voor later, maar we vergeten vaak dat sparen ook geld kan opleveren! U krijgt rente over het geld op uw spaarrekening. Als je een beetje slim bent, kan dit bedrag behoorlijk groot zijn. Het is heel verstandig om geld op een spaarrekening te zetten, omdat je het later voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Vrijwel iedere Nederlander stort maandelijks een bepaald bedrag op zijn spaarrekening.

Spaarbedrag gemiddeld Nederlands

De gemiddelde Nederlander bespaart zo’n 220 euro per maand. Ongeveer driekwart van de Nederlanders heeft een spaarrekening waarop maandelijks geld wordt gestort. Het gemiddelde spaargeld van Nederlanders ligt tussen de 20.000 en 35.000 euro. Naast die mensen die elke maand een bepaald bedrag sparen, zijn er ook veel mensen die maar af en toe een groot bedrag op hun spaarrekening storten. Daarnaast is er ook een klein percentage Nederlanders dat helemaal niet spaart.

Zal ik beginnen met sparen of niet?

Het is altijd goed om geld te besparen. Misschien wilt of moet u in de toekomst een grote aankoop doen. De meeste mensen sparen echter voor een specifiek doel. U kunt bijvoorbeeld sparen voor de studie of het pensioen van uw kind. U kunt ook geld besparen om later een nieuwe auto te kopen of de wereld rond te reizen. Het is vaak een goed idee om een ​​doel te stellen voor uw spaargeld. De meeste mensen zijn dan veel gemotiveerder om geld op een spaarrekening te zetten. Wel is het verstandig om een ​​bepaald bedrag per maand te sparen zonder een specifiek doel. Hiermee kunt u eventuele onverwachte uitgaven betalen, zoals een nieuwe wasmachine of autoreparatie.

Verschillende spaardoelen

Er zijn verschillende doelen waar je voor kunt sparen. De meeste mensen hebben meerdere spaardoelen. Dan is het verstandig om dit spaargeld op verschillende spaarrekeningen te storten. Tegenwoordig staan ​​de meeste banken u echter toe om spaargeld van één rekening te splitsen in meerdere spaarbanken. Zo zie je precies hoeveel je per doel hebt bespaard, wat je motiveert om nog meer te sparen.

Voorraad voor weergave:

Jongeren die het huis uit gaan, weten vaak niet hoeveel er bij komt kijken. Naast het huren of kopen van een woning is er ook geld nodig voor inboedel en vaste lasten. Daarnaast is het verstandig om extra geld achter de hand te houden voor onverwachte uitgaven. Ga daarom het huis het beste niet uit voordat u een goede berekening van de kosten heeft gemaakt en dit bedrag minimaal op de spaarrekening staat. Het is goed om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen, omdat jongeren doorgaans niet zo veel verdienen aan bijbaantjes. Het is dus het beste om geld te sparen voor het posten met je eerste bijbaan.

Voorraad voor een lerend kind

Hogescholen worden de laatste jaren steeds duurder en het ziet ernaar uit dat ze in de toekomst nog duurder zullen worden. De gemiddelde kosten van een jongere (inclusief collegegeld, huisvesting en verzekering) liggen momenteel rond de 15.000 euro per jaar. Jongeren studeren gemiddeld vier tot vijf jaar, dat komt neer op in totaal 60.000 tot 75.000 euro. De kosten zullen echter blijven stijgen en u kunt € 100.000,- besteden aan de opvoeding van één kind. Natuurlijk hebben we nog de studiefinanciering, die grotendeels kan worden gebruikt om studie te betalen, maar mogelijk niet beschikbaar in de toekomst. Het is daarom heel verstandig om te sparen voor de opleiding van uw kind, aangezien hij deze later waarschijnlijk niet kan betalen. Voor één kind zorg je best voor enkele tienduizenden euro’s aan spaargeld. U kunt het beste zo vroeg mogelijk beginnen met sparen voor de opleiding van uw kind.

Voorraad voor pensioen

Veel mensen zijn automatisch verzekerd voor hun pensioen via hun werkgever. Het kan echter zijn dat uw werkgever dit niet heeft geregeld, of dat u niet voor een werkgever werkt. Dan heb je na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd nog recht op AOW, maar van de € 1.100 bruto die je een maand daarna krijgt, kom je waarschijnlijk niet rond. Dan is het misschien een goed idee om zelf uw pensioen te regelen. Anderen vinden het pensioen dat ze na pensionering van hun werkgever krijgen niet voldoende en willen zelf ook sparen voor hun pensioen.

Sparen voor uw pensioen kunt u het beste doen via een speciaal daarvoor ontworpen geblokkeerde spaarrekening. U kunt er pas geld vanaf halen als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan krijgt u maandelijks een deel van het geld uitbetaald. U kunt voor uw pensioen sparen via een bank waar u na de pensioengerechtigde leeftijd maandelijks een bepaald bedrag betaalt voor een vooraf afgesproken tijd. Als u overlijdt voordat het pensioen afloopt, wordt het restant verdeeld onder uw nabestaanden. Met een lijfrente bij een verzekeraar kunt u ook sparen voor uw pensioen. Dan moet u ter dood betalen. Je kunt vroeg overlijden en je resterende geld verliezen, maar als je later sterft dan verwacht, maak je winst.

Zakelijke besparingen

Vrijwel elk bedrijf heeft een zakelijke spaarrekening. Het kan zijn dat je onverwachte uitgaven tegenkomt, dus het is als bedrijf altijd verstandig om af en toe wat geld opzij te zetten. Er zijn ook veel bedrijven die geld sparen om investeringen te kunnen doen. Juist in deze tijden is het goed om geen geld te lenen voor investeringen, maar er juist voor te sparen. U kunt ook een bedrijfsspaarrekening gebruiken om te sparen voor uw pensioen.

Sparen en belastingvoordelen

Het kan zijn dat u over een deel van uw vermogen belasting moet betalen. De Belastingdienst berekent uw vermogen door uw schulden en leningen af ​​te trekken van uw spaargeld. Als u een vermogen op uw spaarrekening heeft dat hoger is dan € 21.139,-, dan moet u 1,2% belasting betalen. Er zijn echter manieren om te profiteren van de belastingvoordelen. U kunt bijvoorbeeld groen geld besparen door uw geld te beleggen in een groenfonds. Dan hoef je over een vermogen tot 56.420 euro geen belasting te betalen en krijg je ook nog eens korting op de inkomstenbelasting.

U kunt ook profiteren van fiscale voordelen bij het sparen voor uw pensioen. Dit geldt voor mensen die geen pensioenregeling of een pensioengat hebben. Als u uw pensioensparen vervolgens op een speciaal ontworpen, vergrendelde spaarrekening zet, hoeft u daarover geen successierechten te betalen. Daarnaast kunt u de bonus aftrekken van uw bruto inkomen, zodat u op dat moment geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over dat deel van uw inkomen. Zodra het pensioen is uitgekeerd, wordt het belast met inkomstenbelasting. Het is echter veel goedkoper omdat u na de pensioengerechtigde leeftijd in een lagere belastingschijf valt.

Spaartips – hoe doe je dat slim?

Voordat je begint met sparen en een spaarrekening opent, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder geven we enkele tips: