Geld verdienen: bijbaan als barman in een restaurant
Veel jongeren en studenten willen naast hun studie geld verdienen. Er zijn veel mogelijkheden zoals reclamewerk, postbezorging en winkelwerk. Een andere populaire optie is werken in de horeca. Veel mensen gaan in een restaurant werken. Sommige mensen worden meteen barman, maar meestal begin je in de bediening of als afwasser en ga je naar de bar. Lees hier meer over deze bijbaan en ontdek wat de voor-, nadelen en aandachtspunten zijn.
Ik zal de bijbaan als barman in een restaurant vanuit mijn ervaring vanuit alle hoeken bekritiseren en de voor- en nadelen onder verschillende kopjes uitleggen.
Omzet
Geld is natuurlijk een van de belangrijkste redenen waarom je besloot te gaan werken. Winsten en restaurants variëren, maar in een standaard eetcafé of bistro verdien je gemiddeld een euro boven het minimumloon. Probeer dat salaris altijd een beetje te verhogen als je solliciteert, elke cent maakt op de lange termijn het verschil.
Het is een leuk extraatje
tips
, vraag dan altijd eerst of je recht hebt op een fooi voordat je solliciteert. Dit wijkt aanzienlijk af van uw gemiddelde uurloon. Het geven van fooien maakt het werk veel winstgevender dan werken in een winkel of supermarkt. Barmannen en bedienend personeel verdienen ook meer dan afwassers. Houd er altijd rekening mee dat u belasting terug kunt vorderen van uw jaaropgave, veel mensen vergeten dit, maar de bedragen zijn vaak veel groter dan u denkt en het aanvragen kost geen enkele moeite.
Verantwoordelijkheid
Als bartender zorg je ervoor dat drankjes op tijd klaar staan voor de gasten. Soms moet je ook tegelijkertijd glazen wassen, jezelf bedienen, reserveringen aannemen en/of gasten verwelkomen. Een goede samenwerking met het ministerie is nodig omdat er wederzijdse afhankelijkheid is. Probeer goed te leiden. Je moet er ook altijd voor zorgen dat
hygiëne
het is goed. Een klein foutje in de hygiëne kan je al snel je baan kosten, zeker in het begin. Zorg er ook voor dat je bar er schoon uitziet: de flessen zijn stofvrij, de bar is vrij van zwerfvuil en de wijnglazen zijn altijd gepoetst.
Kijk altijd beleefd en raak je gezicht nooit met je handen aan.
oppervlakkigheid
is een iets minder belangrijke factor, maar toch een aandachtspunt. Probeer altijd aandacht te schenken aan je werk. Minder fouten en snelle service verhogen altijd de fooi.
In aanvulling
vriendelijkheid, hoffelijkheid en gastvrijheid
erg belangrijk. Als een bijna stilstaand punt in het restaurant wordt u vaak aangesproken, noteert u de bestellingen en geeft u deze door aan de ober. Probeer eerst de wachtende mensen te helpen en maak dan de bestellingen af. Sta altijd klaar om te verwelkomen en afscheid te nemen, ook in grote restaurants is persoonlijk contact erg belangrijk.
spanning
Een groot nadeel is dat je als bartender met veel stress te maken hebt. Over het algemeen is de horeca een stressvolle baan. In de horeca moet je immers elk moment werken. Je werkintensiteit is dus heel anders. Het ene moment ben je erg druk en het andere moment erg stil.
Het advies is om tijdens de rustige periodes veel voorbereiding te doen. Probeer ook in deze periodes je bar schoon te houden. Een schone werkomgeving vermindert stress tijdens drukke periodes. Let altijd op het tijdstip van het plaatsen van uw bestellingen en organiseer ze chronologisch. Bij
extreme drukte
het is ook het beste om meerdere bestellingen tegelijk te plaatsen in plaats van tijd te verspillen aan het één voor één bereiden en niet letten op de consistentie van de drankjes. Het is beter om 5 wijnen achter elkaar te schenken, niet met pauzes ertussen. Een goede samenwerking is ook heel belangrijk om stress te beperken, laat elkaar niet groeien maar probeer elkaar beter aan te voelen en te begeleiden.
Werkervaring, carrièremogelijkheden
Als bartender heb je vaak al service-ervaring, waardoor het goed op je cv staat als je solliciteert naar een baan in de horeca. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat mensen met ervaring in de horeca altijd een betere kans hebben op een andere baan in de horeca dan mensen met ervaring in een andere branche. Daarom krijg je waarschijnlijk een nieuwe baan in de horeca. Je kunt ook HR-manager worden. Je bent dan verantwoordelijk voor het personeelsmechanisme in het restaurant, je moet het personeel aansturen en ontvangt vaak gasten. Barmannen worden vaak sociale mensen genoemd die onder grote druk kunnen werken.
Conclusie
Als bartender heb je vaak een intensieve job met veel verantwoordelijkheden. De baan is erg sociaal en je leert omgaan met stress. Ook verdien je meer dan een standaard bijbaan in een winkel, vaak zelfs meer dan serveren en afwassen. Vooral fooien hebben een positieve invloed op je eindsalaris, vergeet niet dat je een grote invloed hebt op de hoogte van die fooien. Een barkeepersbaan staat goed op je cv en bevat sociale en stressbestendige eigenschappen. Ervaring in de horeca is zeer welkom als je op zoek bent naar een andere baan in de horeca. Over het algemeen is dit een baan voor mensen die graag iets doen en voor wie stabiliteit en eenzijdigheid geen prioriteit zijn.
Lees verder
€