Geld storten op je rekening kost geld

Gaat u als particulier in 2022 geld op uw rekening storten, dan kost dat geld bij de ING Bank. Of je het nu aan de balie doet of persoonlijk bij de geldautomaat, die bank vindt dat je toch moet betalen. Dat je aan de balie moet betalen is begrijpelijk, maar storten bij een geldautomaat moet toch gratis kunnen zijn? Overigens kost geld storten bij de meeste andere banken ook geld. ABN AMRO heeft de tarieven per 1 juli 2021 verhoogd.

Zakelijk geld op de bank zetten

Wie een zakelijke bankrekening heeft, is al gewend om contant te storten. Deze kosten worden vervolgens aan de klant in rekening gebracht en doorberekend.

Privé contante storting op uw rekening

Wie als particulier geld op zijn rekening stort, betaalt bij de meeste banken niets. Veel banken rekenen een vergoeding voor munten, maar sommige biljetten zijn gratis te storten. Storten kunt u doen aan de kassa of, in toenemende mate, met behulp van een afstortautomaat. Net zoals er een geldautomaat is om geld op te nemen, heeft een bankfiliaal meestal ook een geldautomaat om geld te storten. Je doet het zelf, in je eigen tijd en met het risico dat er iets misgaat. Alle redenen om het gratis te houden. De automaat heeft onderhoud nodig, maar is toch veel goedkoper dan een extra bankmedewerker de borg voor de klant te laten opnemen en verwerken.

ING Bank en SNS Bank

Zowel ING Bank als SNS Bank hebben aantrekkelijke producten voor hun klanten, maar als het om contant geld gaat, ligt dat anders. SNS Bank ziet u liever niet met contant geld aankomen. Geld storten aan de kassa van SNS banka of ASN banka is niet meer mogelijk en ING banka zal haar beleid op dit punt wijzigen. Een zak munten kost je al € 0,30 per zak munten bij ING Bank, maar het storten van bankbiljetten kost je ook geld. Of u in 2022 gratis geld op uw betaalrekening kunt storten, hangt af van het betalingspakket dat u heeft. Soms is het 6 euro per storting, soms is het meerdere keren gratis en dan loont het. Niet alleen bij het storten aan de balie, maar ook bij het storten bij een afstortautomaat. Kijken:

Contante storting van bankbiljetten op uw rekening in een ING-kantoor en ING-servicepunt in 2022

Welk betalingsplan heb je? Contante stortingskosten
Oranje Pakket met korting € 6,00 per storting
Oranje pakket zonder korting of studentenaccount Eerste 2 stortingen gratis, daarna € 6,00 per storting
Basispakket, Premium Pakket of Koninklijk Pakket Eerste 4 stortingen gratis, daarna € 6,00 per storting
Elk pakket, storting op de jeugdrekening. Eerste 2 stortingen gratis, daarna € 6,00 per storting
Elk pakket, storting op de kinderrekening. Eerste 3 stortingen gratis, daarna € 6,00 per storting

Kosten storten bij ABN AMRO, SNS bank, Triodos bank, ASN Bank, Rabobank

Enkele andere voorbeelden van de kosten van het storten van geld bij een bank tot 1 juli 2021:

1 januari 2022 en 1 juli 2022

Let op:
vanaf 1 april 2022
u betaalt bij ABN AMRO extra als u meer dan EUR 10.000 stort of meer dan EUR 17.500 contant per jaar opneemt. Als u meer dan € 17.500 per jaar opneemt (via een geldautomaat), betaalt u € 5 + 0,50% per transactie over het opgenomen bedrag. Wanneer u meer dan €10.000 op uw rekening stort, betaalt u per transactie €5 + 0,5% van het gestorte bedrag. Ook stort een kleinere storting op je rekening (minder dan € 17.500 per jaar) geld op de studentenrekening en de jeugdgroeirekening: tot € 5 + 0,5% van het gestorte bedrag. Per 1 juli 2022 zijn deze tarieven niet verhoogd. Geld storten of opnemen kan u dus veel geld kosten bij ABN AMRO.

De goedkoopste betaalrekeningen en bankrekeningen in 2022

Wat u voor uw betaalrekening moet betalen, verschilt ook per bank. Dan kan een goed vergelijkend overzicht van de goedkoopste betaalrekeningen in 2022 handig zijn, bijvoorbeeld een overzicht van de goedkoopste banken volgens de gegevens van de Consumentenbond in 2022.

Waarom contant thuis?

Veel mensen vinden het prettig om wat contant geld in huis te hebben. Je hebt voor het einde van het jaar geld opgenomen, je hebt iets op de markt verkocht, of je was jarig of een jubileum. Er kunnen veel redenen zijn om geld te besparen. Niet te veel natuurlijk, want teveel contant geld in huis is niet veilig. Ook niet teveel geld op de bank, maar geld naar de bank brengen en op je rekening storten is niet meer overal gratis.€