Geld overmaken naar het buitenland

Met de BIC-code en het IBAN-nummer van de ontvanger kunt u binnen het eurogebied al gratis geld overmaken naar het buitenland. Met de introductie van SEPA maakt het echter niet meer uit of het geld naar het eigen land moet worden overgemaakt of naar een ander euroland.

Hoe geld overmaken naar het buitenland?

Wanneer een betaling in het buitenland wordt gedaan aan bepaalde
vereisten
de kosten zijn hetzelfde als bij een binnenlandse overschrijving:

Met BIC en IBAN kan elke Europese bankinstelling eenvoudig controleren of het juiste rekeningnummer is gebruikt. Op bankafschriften staan ​​ook uw BIC en IBAN vermeld.

Cashless betalen nog sneller en gemakkelijker met SEPA

Grensoverschrijdende betalingen in euro’s moeten net zo snel, veilig en goedkoop worden als binnenlandse betalingen in Europa. Op aandringen van de Europese Unie ontwikkelen banken sinds januari 2008 SEPA, oftewel de Single European Payments Area. SEPA omvat 31 EU-landen en Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Het volgende verandert.

Vooral voor internetbetalingen zou in dit verband ook gedacht kunnen worden aan Bitcoin, een nieuw type digitale valuta.

Voordelen van SEPA

Met de invoering van SEPA zal er voor particulieren en bedrijven geen verschil meer zijn of ze geld overmaken in hun eigen land of naar een ander euroland. Daarna is het niet meer nodig om bankrekeningen in het buitenland aan te houden. Eén bankrekening is genoeg voor het hele eurogebied.

Het doel van de oprichting van SEPA is om in de loop van de tijd één concurrerende betalingsruimte in Europa te creëren, waar schaalvoordelen een merkbaar voordeel zullen opleveren voor bedrijven en consumenten.
kostenbesparing
. Omdat het een geleidelijke implementatie is, zullen niet alle voordelen onmiddellijk zichtbaar zijn, maar in afwachting van algemene implementatie is al overeengekomen dat het buitenlandse betalingstarief tot € 50.000 gelijk is aan het binnenlandse betalingstarief in elke lidstaat. overdracht.

Geleidelijke invoering van SEPA

Om het SEPA-betalingsverkeer in het eurogebied soepel te laten verlopen, regelen alle Europese landen het betalingsverkeer op uniforme wijze. Voor deze rationalisatie zijn de volgende geleidelijke stappen gepland:

IBAN nummer

Om SEPA gefaseerd in te voeren, is het noodzakelijk om al onze negencijferige Nederlandse bankrekeningnummers te vervangen door 18-cijferige IBAN-nummers, zoals hierboven vermeld. De betrokken IBAN-nummers zijn als volgt:

Nu zijn er veel op internet
IBAN rekenmachines
beschikbaar, dat door het invoeren van het huidige bankrekeningnummer en het bevestigen van de opgegeven banknaam, het bijbehorende IBAN-nummer berekent en ook de BIC van de bank aangeeft.

Nieuwe bankrekeningnummers vanaf 2013

Begin 2013 krijgen alle bankrekeninghouders in de Europese Unie een nieuw, langer bankrekeningnummer van 22 tekens. Dit nieuwe bankrekeningnummer gaat ook dienen voor binnenlandse betalingen. Het oude 9-cijferige (of 10-cijferige) rekeningnummer is niet meer geldig. Lees hier hoe u een nieuw bankrekeningnummer aanmaakt.

Automatische incasso

Met SEPA Core Direct Debit (variant voor particulier gebruik) en SEPA B2B Direct Debit variant (variant voor zakelijk gebruik) zijn vanaf november 2009 de nieuwste SEPA-applicaties operationeel.
grensoverschrijdende incassoprocedure
op Europees niveau.

Hiermee kunt u bijvoorbeeld gas, elektra en water voor uw vakantiehuis in Spanje betalen via automatische machtiging die van uw Nederlandse bankrekening wordt afgeschreven.

Debetkaarten SEPA

Inmiddels is er ook een akkoord bereikt dat binnen de eurozone
EMV-chip
technologie ontwikkeld door Europay/Mastercard en Visa, hoe
Gemeenschappelijke debetkaartstandaard in Europa
zal gelden. Met deze nieuwe technologie worden beveiligingsgegevens niet meer op magneetband opgeslagen, maar op een chip, die veel moeilijker te kopiëren is.

Overigens spreekt het VPRO-programma “Goudzoekers” dat laatste tegen. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben naar verluidt al de beveiliging van de nieuwe pintechnologie gehackt en daarmee aankopen gedaan met de bankpas van iemand anders. De gebruikte techniek is echter zo complex dat het onwaarschijnlijk is dat het de gunst van het schurkengilde zal vinden.

In ieder geval zijn alle banken in het SEPA-gebied al sinds 1 januari 2008 begonnen met het uitgeven van betaalkaarten met een EMV-chip. De overgang naar de wereldwijde EMV-standaard moet eind 2010 zijn afgerond. Daarom worden consumenten steeds meer blootgesteld aan deze nieuwe combinatie van chip en pincode. Daarna wordt de kaart niet meer door het leesslot gehaald, maar in de betaalautomaat gestoken, waarna u uw pincode invoert.€