Geld overmaken in binnen- of buitenland

Geld overmaken naar iemand anders is zo eenvoudig. Internetverbinding en internetbankieren zijn vereist. Je vult alle benodigde gegevens in en de bestelling is klaar om verzonden te worden. Vroeger was het heel anders. Daarna moest het overschrijvingsformulier worden ingevuld en aan de bank worden overhandigd. Daarna duurde het een paar dagen voordat het geld van je rekening was afgeschreven. Ondanks dat het nu zo gemakkelijk is, zijn er nog steeds mensen die ervoor kiezen om een ​​overschrijvingsformulier in te vullen. Het zijn meestal oudere mensen die bang zijn om via een computer een overboeking te doen. Betalen voor bijvoorbeeld kamperen in Nederland is niet zo moeilijk. Dit kan eenvoudig via internetbankieren, maar wat als u borg moet betalen voor kamperen in het buitenland (niet-euro)? En hoe zit het met online aankopen?

Inhoud

Betaal online

U heeft bijvoorbeeld iets gekocht via internet en u moet dit direct betalen. U kunt dan kiezen voor een overboeking of iDEAL betaling. Bij bankoverschrijving moet je nog alle gegevens zelf invullen, bij iDEAL betaling hoef je alleen maar je bank te kiezen. De rest van de gegevens zijn al voor je ingevuld. In sommige webwinkels kun je ook achteraf betalen. Dit kan via een acceptgiro ​​of door het bedrag zelf over te maken.

PERFECT

iDEAL is een
opstellen van technische contracten
tussen banken en transactieverwerkers en dus geen centraal elektronisch betalingssysteem. Het werd geïntroduceerd in 2005. Sindsdien zijn er meer dan 655 miljoen iDEAL-betalingen gedaan. Gemiddeld worden er in 2020 ongeveer 50 miljoen iDEAL-betalingen per maand gedaan. Het gemiddelde iDEAL transactiebedrag ligt rond de € 86,00. IDEAL wordt in verschillende situaties gebruikt:

Online winkelen

Voor mensen die graag online winkelen is het in maar liefst 65 landen mogelijk om met iDEAL te betalen. Dit is alleen mogelijk voor klanten met een Nederlandse bankrekening. Voor buitenlandse consumentenbanken (uitgevende banken) is dit nog niet mogelijk. Omgekeerd hebben Nederlandse webwinkeliers ook de mogelijkheid om buitenlandse online consumenten een speciale betaalmethode aan te bieden:

Wat u kunt betalen met iDEAL

In steeds meer webwinkels kunt u met iDEAL betalen (al ruim 130.000 in 2020). Het is echter ook mogelijk om een ​​energierekening of een verkeersboete te betalen, een gesprekskrediet op te waarderen of geld te geven aan een goed doel. Dit kan echter alleen als de webwinkel of het bureau iDEAL als betaalmiddel aanbiedt.

Kosten PERFECT

Bedrijven of webwinkels die iDEAL aanbieden, moeten een kleine vergoeding betalen aan de bank. Soms wordt het bedrag ook geïncasseerd bij de klant. Sommige webwinkels verrekenen het gewoon in de prijs van hun product of in de verzendkosten, terwijl er ook webwinkels zijn die de kosten van de iDEAL betaling apart in rekening brengen.

Banken

Klanten van de volgende banken kunnen met iDEAL betalen als de webwinkel of het agentschap de volgende mogelijkheid biedt:

Overige betalingen in het buitenland

Stel dat u een camping- of hotelvakantie heeft uitonderhandeld. Ze willen graag een borg. Voor een Nederlandse camping of hotel regelt u deze betaling gewoon op de gebruikelijke manier via internetbankieren. Ga je echter naar het buitenland, dan kan het een ander verhaal zijn.

SEPA

Als u een betaling in een vreemde valuta wilt doen, hangt het ervan af of het land deel uitmaakt van het SEPA-gebied.

SEPA staat voor Single Euro Payments Area. De Europese Unie en de Europese Vrijhandelsassociatie maken deel uit van het SEPA-gebied. Deze vereniging is een samenwerkingsverband van vier landen. Namelijk: Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. De Nederlandse afkorting van deze vereniging is EVA en de Engelse afkorting is EFTA. Deze naam is trouwens bekender dan EVA. Er zijn momenteel 33 lidstaten in het SEPA-gebied.

SEPA-zone

Is het een betaling aan een land dat nog geen euro heeft, maar?
OK goed

tot het SEPA-gebied behoort, kan de overboeking in euro’s worden gedaan. Betalen in het SEPA-gebied kan alleen in euro’s. Tip: Controleer of de ontvanger akkoord gaat. Om het juiste bedrag in euro’s te berekenen, heeft u de juiste wisselkoers nodig. Als het een betaling aan een euro-begunstigde in het SEPA-gebied betreft, zal de betaling op dezelfde manier plaatsvinden als een betaling in Nederland.

Geen SEPA-zone

Is het een betaling in een vreemde valuta en dat land valt?
nee

volgens het SEPA-gebied moet u voor een dergelijke overboeking extra kosten betalen. Het verschilt van bank tot bank. Check dus altijd even bij je bank. Voor een dergelijke betaling is naast het IBAN-nummer van de ontvanger ook de BIC-code van de bank van de ontvanger nodig. Deze code wordt gebruikt voor grensoverschrijdende betalingstransacties om de bank te identificeren.

IBAN

IBAN staat voor International Bank Account Number. Deze code bestaat uit vier delen. De eerste letters vertegenwoordigen de landcode. De volgende twee cijfers zijn controlecijfers. Volg daarna de vier letters die de bank aangeven. Als laatste volgen 10 cijfers, dit is het rekeningnummer, eventueel aangevuld met enkele nullen.€