Geld opnemen van de storting
Het spaargeld dat in het deposito wordt gestort, staat vast voor de afgesproken tijd. U kunt in deze periode geen bedragen opnemen. Als je het geld echt nodig hebt, zijn er vaak mogelijkheden.
Het voordeel van het afsluiten van een groot deposito is dat de rente hoger is dan op een gewone spaarrekening. Het nadeel is dat je in deze periode geen toegang hebt tot je geld. U kunt een aanbetaling doen van één maand tot twintig jaar. U kunt zich in situaties bevinden waarin u geld nodig heeft. U kunt denken aan werkloosheid, het kopen van een huis of het afbetalen van opgebouwde schulden. Banken bieden echter niet altijd redelijke opnamemogelijkheden. Voor kortlopende deposito’s is dat niet erg, maar met een deposito met een looptijd van meerdere jaren heb je een probleem.
Wat is een aanbetaling?
Een storting is als een geblokkeerde spaarrekening. Het account blijft geblokkeerd voor de afgesproken tijd. De bank weet dat ze voor de afgesproken tijd over het geld kan beschikken en kan het dus opnieuw uitlenen tegen een hogere rente. Als spaarder kunt u profiteren van een hoge rente. U kunt tijdens de looptijd geen geld opnemen of storten. Je kunt geld storten dat je zeker niet gaat gebruiken. Sommige banken zijn echter flexibeler dan andere als het gaat om tijdelijke opnames.
In de tussentijd geld opnemen
Wat doet de bank als u in de tussentijd geld wilt opnemen? Sommige banken zijn daar strenger in dan andere. Z24.nl heeft hier onderzoek naar gedaan. Het blijkt dat er één bank is die tijdelijke opnames toelaat, namelijk MoneYou. Een deposito bij deze bank biedt dus de voordelen van een deposito (vaste rente), maar niet de nadelen. Andere banken rekenen een vergoeding of bieden deze optie alleen in bepaalde situaties aan. Meestal bieden de meeste banken de mogelijkheid om tijdelijk geld op te nemen, maar rekenen hiervoor een boete. Bij overlijden van de rekeninghouder is het bij alle banken mogelijk om geld op te nemen uit het depot.
Straf voor vroege toelating
Banken rekenen een boete die varieert van een vast bedrag van 1 procent rentekorting tot maximaal 5 procent korting. Andere banken rekenen rente per jaar dat u vervroegd opneemt. Zo rekent de Rabobank een rentekorting van 1 procent voor elk resterend jaar dat het deposito nog actief moet zijn. In dit geval rekent ABN Amro 1,5 procent, maar niet meer dan 10 procent. Ook ING rekent 1,5 procent, met een maximum van 7,5 procent. Hieruit blijkt dat opnames in de tussentijd veel geld kunnen kosten.
Vroegtijdige opname onder voorwaarden
Verrassend genoeg bieden meerdere kleine spelers gunstige voorwaarden voor tijdelijke terugtrekking uit de markt. Banken als AT Bank, NIBC Direct en Garantibank bieden standaard geen tijdelijke opnames aan, maar wel uitzonderingsclausules. De gebruikte vrijstellingen verschillen van bank tot bank, maar aflossen is vaak mogelijk voor het kopen van een nieuwe woning, werkloosheid, huwelijk en arbeidsongeschiktheid.€