Geld nodig: goedkoop lenen

Geld lenen kost geld: over de lening moet u rente betalen. Maar er zijn verschillende manieren om geld te lenen: uw betaalrekening staat bijvoorbeeld in het rood, een persoonlijke lening en een doorlopende kredietlijn. Al deze leningen hebben een ander rentepercentage. Het is heel waardevol om niet alleen de rentetarieven te vergelijken, maar ook de voorwaarden. Op deze manier kunt u veel geld besparen. Soms zijn er ook oplossingen waarbij u geen lening hoeft aan te gaan en/of waar u geen rente betaalt.

Soms ben je snel
geld nodig
en er zit niets anders op dan te lenen. Als je geld wilt lenen zijn er verschillende mogelijkheden. Ze verdienen allemaal geld, maar de kosten zijn heel anders. Hieronder worden de verschillende opties besproken.

Rood op de betaalrekening

De makkelijkste manier om geld te lenen is:
rood zijn
op uw betaalrekening. Hier hoef je niet veel voor te doen. Vaak kunt u bij uw bank een roodstandlimiet instellen. Standaard is dit meestal 0 of 500 euro, maar vaak kan dit bedrag worden verhoogd tot 1000 euro of zelfs 2000 euro. Voor uw bank is het niet moeilijk en digitaal is het snel geregeld. Sterker nog, ze verdienen er vaak goed aan. Rood zijn is niet goedkoop. U betaalt er jaarlijks 10 tot 15% voor. Soms is het ook mogelijk om met de bank een overschrijding af te spreken. Als je tegen de bank zegt dat je in het rood wilt staan, is de rente die je over die lening betaalt soms lager. U kunt zelf bepalen wanneer u de lening terugbetaalt. Soms kan de bank eisen dat u niet langer dan een bepaalde periode in het rood staat.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening afsluiten is wat ingewikkelder dan in het rood staan. Dit is geen dienst waar je alleen gebruik van kunt maken als je een betaalrekening hebt, maar een product dat je ophaalt bij de bank. U spreekt af hoeveel geld u leent, hoeveel rente u betaalt en wanneer u het terugbetaalt. EEN
persoonlijke lening
je doet meestal grotere aankopen zoals een auto, camper of keuken. De looptijd kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren. De rente op persoonlijke leningen is vaak veel lager dan bij rood staan ​​op een betaalrekening: meestal tussen de 6 en 11%. De persoonlijke lening lost u meestal in maandelijkse termijnen af. ja
schuld
wordt kleiner en kleiner, dus je hoeft steeds minder uit te geven
interesse
betalen.

Omzetkrediet

Andere optie,
geld lenen
is een doorlopend krediet. bij een
omzet krediet
spreek met de bank een limiet af, bijvoorbeeld 10.000 euro. U kunt tot deze limiet geld opnemen. Je moet er wel rente over betalen (je betaalt alleen rente over het bedrag dat je leent), maar het is meestal minder dan een rood staan ​​of persoonlijke lening, meestal tussen de 5% en 9%. De rente is echter vaak variabel: dit betekent dat de bank deze gedurende de looptijd kan verhogen en verlagen. Dit is vergelijkbaar met een hypotheek met variabele rente. Het verkrijgen van een doorlopend krediet vereist enige discipline. Het risico bestaat dat u het doorlopend krediet behoudt en dus rente blijft betalen over uw lening.

Uitstel van betaling aanvragen

Soms is het niet nodig om een ​​lening aan te gaan om de nodige financiële ruimte te creëren. U kunt bijvoorbeeld proberen uitstel (schorsing) van uw hypotheekbetaling aan te vragen. De bank zal hier niet in alle gevallen mee instemmen, maar als je bijvoorbeeld je baan verliest en met de bank in gesprek gaat, zijn er vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Ook als u in een huurhuis woont, zijn er mogelijkheden om betalingen stop te zetten. Het is erg belangrijk om tijdig met de eigenaar te praten en de situatie uit te leggen. Als u belasting verschuldigd bent, is er vaak de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Het kan u ook financiële ruimte geven.

Geld lenen zonder rente

Op internet zijn verschillende dienstverleners (meestal geen banken) die producten aanbieden waarmee je renteloos geld kunt lenen. Leen meestal een paar honderd euro en betaal geen rente. Het lijkt heel mooi, maar deze dienstverleners rekenen een vergoeding. Zo moet u in plaats van rente administratiekosten betalen. En als je te laat bent, volgen vaak hoge boetes. Het omzetten van de kosten in een rentepercentage loopt vaak op tot tientallen procenten (zelfs zonder boetes). Dus wees voorzichtig met wat je doet!

Soms is het mogelijk om renteloos te lenen van familie of vrienden. Denk goed na voordat je dat doet. Wanneer je een lening afsluit bij familieleden of vrienden, verwar je een sociale relatie met een zakelijk contract. Het is belangrijk om goede afspraken te maken; zet het bij voorkeur op papier. U hoeft niet naar de notaris (dat mag wel), maar sluit een (eenvoudig) contract af, dat door beide partijen wordt ondertekend.

Hoe goedkoop geld lenen?

Geld lenen is nooit echt winstgevend, maar de rente die je betaalt kan sterk verschillen tussen verschillende soorten lenen. Het hangt af van uw situatie: hoeveel geld heeft u nodig en voor wie?

Als uw persoonlijke situatie is verslechterd door baanverlies of scheiding en u moeite heeft om uw hypotheek, huur of belastingen te betalen, is het belangrijk om zo snel mogelijk het gesprek aan te gaan. Soms is het mogelijk om uitstel van betaling te krijgen. Dit betekent dat er geen aanpassing is (je moet uiteindelijk de achterstallige betalingen inhalen), maar over het algemeen betaal je weinig of geen rente.

In de meeste gevallen is een persoonlijke lening het voordeligst. Het is namelijk heel duidelijk hoeveel je leent, onder welke voorwaarden en wanneer je het moet terugbetalen. Een doorlopend krediet kan qua rentestand voordelig zijn, maar je moet je wel volledig losmaken van de kracht ervan.

Als je een persoonlijke lening (of doorlopend krediet) aangaat, vergelijk dan zorgvuldig verschillende aanbieders. Bij het lenen van een paar duizend euro kan het renteverschil tussen de duurste en goedkoopste dienstverlener al snel een paar honderd euro zijn.

Lees verder