Geld lenen zonder bank

In het verleden was het niet gemakkelijk om iemand buiten familie of kennissen te vinden die geld wilde lenen. Meestal was het gewoon een bank. In deze behoefte wordt voorzien door een nieuw concept: online kredietuitwisselingen die persoonlijke leningen aan particulieren bemiddelen.

Krediet zonder bank

Tegenwoordig spelen banken steeds meer in op de kredietbehoeften van particulieren en kleine bedrijven door de kredietvereisten steeds verder aan te scherpen. Tegenwoordig zijn kleine leningen zo omgeven door veiligheidsgaranties en hoge rentetarieven dat het gebruik ervan onrendabel of zelfs onmogelijk is.

Een nieuw concept biedt uitkomst: online kredietuitwisselingen voor particuliere kredietverstrekkers en kredietnemers. Als marktleider kan het Duitse Smava bogen op een uitstekende reputatie. Om het basisconcept van kredietuitwisseling te verduidelijken, wordt dit kredietplatform hier in meer detail uitgelegd.

Een idee

Via het kredietplatform van Smava kunnen meerdere kredietverstrekkers in één lening investeren. De voordelen voor de klant zijn duidelijk. Het totale gewenste leenbedrag wordt eenvoudig en snel geïncasseerd en verdeeld over verschillende kredietverstrekkers. Dit verkleint uiteraard het risico. De online kredietuitwisseling van Smava is een goed voorbeeld van hoe een goed werkend systeem mensen in staat stelt zich te organiseren.

Hoe werkt het

Klanten die op internet een Smava-lening zoeken, kunnen op een eenvoudige, gemakkelijke en betrouwbare manier in zeer korte tijd het gewenste bedrag krijgen. Als gevolg hiervan zijn er al leningen van in totaal 10 miljoen euro verstrekt.

Als de meest bekende kredietuitwisseling biedt Smava ook garanties aan particuliere kredietverstrekkers in het geval de kredietnemer niet in staat is om de terugbetalingsvoorwaarden terug te betalen. In dat geval wordt de getroffen persoon financieel ondersteund door alle andere geldschieters. In Smava hoeven klanten pas voor diensten te betalen als de transactie daadwerkelijk is voltooid. De vergoeding is klein, slechts één procent van het toegekende geleende bedrag moet worden betaald.

Hoe kredietwaardigheid controleren?

Het enige aspect dat nog moet worden onderzocht, is de manier waarop de verstrekte leningen worden gegarandeerd. De beheerders van het kredietplatform voeren in samenwerking met Schufa (onze Duitse tegenhanger van BKR) een kredietcontrole uit bij elke aanvrager. Op deze manier is een eerste inschatting van de solvabiliteit van de kredietnemer mogelijk.

Hoe gaat Smava om met wanbetalers?

Indien de betaling uitblijft, stuurt Smava in eerste instantie een herinnering naar de lener. Mochten er desondanks geen betalingen plaatsvinden (wanbetaling), dan wordt de vordering overgedragen aan een incassobureau. Dergelijke bedrijven betalen echter niet het volledige bedrag van de lening, maar, afhankelijk van de kans op succes, slechts een deel van de claim. Het resterende bedrag wordt vervolgens aan de kredietverstrekker betaald.

Daarom is er enig risico op faillissement voor particuliere kredietverstrekkers. Dit risico kan echter worden verminderd door het over meerdere kredietnemers te spreiden en partners met een goede kredietwaardigheid te kiezen. Ook hier geldt immers het basisprincipe: hoe hoger het risico, hoe hoger de winst.

Het wordt aanbevolen voor beginnende kredietverstrekkers om alleen te investeren in projecten met een goede kredietwaardigheid en in eerste instantie ervaring op te doen met een kleine kapitaalinvestering.

Een lening aanvragen in de praktijk

Als alle genoemde stappen met succes zijn doorlopen, wordt de applicatie direct geactiveerd op de website. Beleggers hebben vanaf nu 2 weken de tijd om hun bod uit te brengen. Nadat de lening is verstrekt, wordt het vereiste bedrag rechtstreeks aan de klant betaald.

Wie kan geld lenen bij Smava?

De doelgroep van kredietbeurs Smava zijn voornamelijk particulieren die hun liquiditeit willen verbeteren. Maar ook kleine zelfstandigen kunnen er terecht.

Smava wordt vaak gebeld als er dringende dingen betaald moeten worden, bijvoorbeeld als er meubels in huis vervangen moeten worden of de volgende vakantiereis betaald moet worden. Smava heeft een belangrijke standaard gezet in online kredietuitwisselingen en heeft natuurlijk een hotline voor persoonlijk advies. Een lening via de online exchange in Smava is vaak goedkoper dan een lening bij een bank en wordt over het algemeen als eerlijker ervaren.€