Geld lenen zonder bank

Geld lenen van particulieren zonder tussenkomst van een bank. Een relatief nieuw concept dat erg populair is. Lees hier hoe het werkt.

Een alternatief voor geld lenen bij de bank

In het verleden was het moeilijk om iemand buiten familie of kennissen te vinden die grote sommen geld wilde lenen. Het enige dat overbleef was de weg naar de bank. Banken reageren echter voortdurend op de financiële crisis die ze hebben veroorzaakt door de kredietvereisten te verhogen.

Leningen hebben tegenwoordig zulke hoge onderpandvereisten en hoge rentetarieven dat verantwoord lenen bijna onmogelijk is. Rechtstreeks lenen van particulieren is een relatief nieuw fenomeen dat in een grote behoefte voorziet.

Online kredietuitwisselingen voorzien in een behoefte

Online kredietuitwisselingen die leningen van particulieren aan particulieren bemiddelen en zo de afwikkeling en tijdige aflossing in handen nemen. Als toonaangevende partij met een uitstekende kredietwaardigheid is de Duitse Smava-website het vermelden waard. Daarom zal dit platform ter verduidelijking worden gebruikt om het basisidee van de kredietuitwisseling te illustreren. Maar deze nieuwe manier van geld lenen werd ook in Nederland geïntroduceerd in december 2010, toen de website “geldvoorelkaar” online verscheen.

Het idee van een onderhandse lening

Via het kredietplatform van Smava kunnen meerdere mensen tegelijk investeren in een lening. De voordelen die hieraan verbonden zijn, komen ten volle ten goede aan de klant. Het totale gewenste leenbedrag is eenvoudig te incasseren en wordt verdeeld over meerdere kredietverstrekkers. Dit verkleint het risico. Het online kredietplatform van Smava is een sprekend voorbeeld van een goed werkend systeem waar mensen de mogelijkheid krijgen om zichzelf te organiseren.

Hoe werkt een onderhandse lening?

Omdat klanten met een lening op internet via Smava gemakkelijk, gemakkelijk en betrouwbaar in zeer korte tijd het gewenste bedrag kunnen ontvangen, zijn er tot nu toe al meer dan 10 miljoen leningen verstrekt.

Als bekendste kredietuitwisseling biedt Smava ook garanties aan particuliere kredietverstrekkers voor het geval de kredietnemer de termijnen niet kan terugbetalen. De getroffen persoon wordt financieel ondersteund door alle andere kredietverstrekkers. Klanten hoeven alleen voor services in Smava te betalen als de transactie daadwerkelijk is voltooid. De tarieven zijn laag: er wordt slechts één procent van het toegekende bedrag in rekening gebracht.

Hoe wordt de kredietwaardigheid beoordeeld?

Uiteraard blijft de kredietwaardigheid van kredietnemers cruciaal. De managers van Smava voeren in samenwerking met Schufa (de Duitse tegenhanger van het BKR) voor elke sollicitant een kredietwaardigheidscontrole uit. Dit garandeert een eerste beoordeling van de solvabiliteit van de kredietnemer.

Welk kredietrisico neemt u als belegger?

Als de lener de lening niet kan terugbetalen, waarschuwt Smava de lener. Blijft de betaling te laat, dan wordt de vordering doorverwezen naar een incassobureau. Deze bedrijven betalen echter niet het totale bedrag van de lening, maar, afhankelijk van de slaagkansen, slechts een deel van de vorderingen. Het resterende bedrag wordt vervolgens aan de kredietverstrekker betaald.

De belegger behoudt dus een bepaald kredietrisico, dat echter kan worden verminderd door het uit te delen aan verschillende kredietnemers met een goede kredietwaardigheid. Ook hier geldt immers het principe: hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement.€