Geld lenen: welke soorten leningen zijn er?

Er zijn zoveel verschillende soorten leningen die kunnen worden afgesloten, maar hoe verschillen deze leningen, wat zijn hun voor- en nadelen en voor wie zijn deze leningen bedoeld? De meest voorkomende en bekende leningen op een rij.

lening formulieren

Omzetkrediet

Het geleende bedrag wordt in termijnen afgelost, indien nodig is het mogelijk om de reeds afgeloste bedragen weer op te nemen. Het maximale bedrag dat u kunt lenen wordt afgesproken met de kredietverstrekker, kredietlimiet of kredietlimiet. Het maximaal geleende bedrag hoeft niet opgenomen te worden, minder mag ook.

Voors en tegens:

Waar is het goed voor?

Om een ​​pot met geld bij de hand te hebben voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of tv.

Als niet duidelijk is hoeveel geld er nodig is, bijvoorbeeld voor het aanleggen of verbouwen van een tuin.

Persoonlijke lening

Het overeengekomen geleende bedrag wordt in maandelijkse termijnen afgelost. Restituties kunnen niet opnieuw worden ingetrokken. Bij deze leningvorm staat alles vast, rente, looptijd en maandbedrag. Dit betekent dat u als lener precies weet waar u aan toe bent. Het te lenen bedrag wordt in één keer opgenomen.

Voors en tegens:

Waar is het goed voor?

Wanneer duidelijk is hoeveel geld er nodig is, bijvoorbeeld bij het kopen van een auto of een boot.

Tegoed op zichtrekening (rood)

Door met de bank af te spreken welk bedrag rood mag staan, voorkom je dat je niet meer aan de kassa in de winkel kunt betalen. U kunt zelf bepalen hoe groot dit bedrag is, het kan bijvoorbeeld variëren van € 1.000 tot € 50.000.

Voors en tegens:

Waar is het goed voor?

Iedereen die af en toe geld tekort komt, maar regelmatig voldoende saldo op zijn betaalrekening krijgt.

effecten lening

Als u aandelen heeft, kunt u deze als onderpand gebruiken om extra geld te krijgen om zo nodig nieuwe aandelen te kopen.

Voors en tegens:

Waar is het goed voor?

Bij het kopen van nieuwe aandelen.

Een tijdelijk financieel tekort oplossen.

Hypotheek

Als u een huis koopt, kunt u hiervoor geld lenen door de hypotheek af te sluiten. Hoeveel geld er geleend kan worden is hierboven besproken, afhankelijk van salaris en woningwaarde (hypotheek). De rente en eventuele aflossingen worden maandelijks betaald, dit verschilt per type hypotheek. De looptijd van de hypotheek is meestal tussen de 20 en 30 jaar.

Voors en tegens:

Waar is het goed voor?

Voor particulieren en bedrijven die bijvoorbeeld de aankoop van een huis, grond, appartement of grote boot willen financieren.

overbruggingskrediet

Een nieuw huis kopen en je oude huis verkopen kan je in een financieel gat brengen, het oude huis moet eerst worden verkocht voordat het geld beschikbaar is en je hoeft niet meer voor het oude huis te betalen. Een overbruggingskrediet kan deze keer de oplossing zijn.

Voors en tegens:

Waar is het goed voor?

Bij aankoop van een nieuwe woning als de oude woning nog niet verkocht is.

kredietkaart

Een creditcard is een soort betaalpas waarmee u tot een bepaald afgesproken bedrag kunt betalen. Dit bedrag kan variëren van bijvoorbeeld 500 euro tot onbeperkt per maand. Het verschil met een gewone pinpas is dat bij een creditcard alle betalingen pas aan het einde van de maand worden afgeschreven. Betalen met creditcard wordt ook op meerdere plaatsen in het buitenland geaccepteerd.

Voors en tegens:

Waar is het goed voor?

Mensen die vaak naar het buitenland gaan.

Over aankopen op internet.

Tegoed per post

Als u iets koopt bij een postorderbedrijf, kunt u dit vaak in termijnen terugbetalen.

Voors en tegens:

Waar is het goed voor?

Als u iets wilt bestellen bij een postorderbedrijf, maar u kunt het bedrag niet in één keer betalen.

Klantenkaart

Vergelijk met een creditcard. U kunt aankopen doen bij het bedrijf waarvan u de klantenkaart heeft gekregen zonder direct te betalen. Een factuur volgt later, vaak aan het einde van de maand.

Voors en tegens:

Waar is het goed voor?

Wanneer u regelmatig aankopen doet in een winkel of bedrijf.€