Geld lenen: waar moet je op letten?

Als je om wat voor reden dan ook geld wilt lenen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Door geld te lenen, verbindt u zich ertoe het geleende geld terug te betalen tegen de afgesproken rentevoet en verbindt u zich ertoe de overige voorwaarden van de overeenkomst na te leven. Dan is het belangrijk om te weten wat wel en niet handig is in deze omstandigheden, om niet voor ongewenste verrassingen te komen te staan.

Interesse

Uiteraard moet geleend geld met rente worden terugbetaald. Een persoonlijke lening heeft bijna altijd een vaste rente die constant blijft gedurende de looptijd van de lening. Als u een doorlopend krediet afsluit, kan de rente in de loop van de jaren veranderen. Het heeft zowel voor- als nadelen. Met een vast tarief weet je waar je positie is, maar het is meestal iets hoger dan een variabel tarief. Voordat u een lening aangaat, is het belangrijk om te weten hoeveel rente u betaalt voor het geleende geld en of dit een redelijk bedrag is. Er zijn talloze vergelijkingssites waar u leentarieven kunt vergelijken. Zorg ervoor dat je altijd minimaal drie aanbieders vergelijkt, want er is een enorm verschil in rentetarieven op de leningmarkt.

Uitbetalen voor het bereiken van een bepaalde leeftijd

Als u een lening aangaat, moet dit bedrag in de meeste gevallen worden terugbetaald voordat u een bepaalde leeftijd bereikt. Dit gebeurt omdat het risico op overlijden toeneemt na een bepaalde leeftijd, en de instelling waarvan je geld leent natuurlijk de lening volledig wil ontvangen. De leeftijd waarop u het geleende bedrag moet terugbetalen ligt meestal tussen de 65 en 75 jaar.

Wat wil je met het geld doen?

Wat belangrijk is, is met welk doel je geld wilt lenen, welk type lening voor jou het meest geschikt is. Als je een bedrag ineens nodig hebt (bijvoorbeeld voor een aankoop of om iets in één keer terug te betalen), kun je het beste kiezen voor een persoonlijke lening. Als je constant wat meer geld nodig hebt, is een doorlopend krediet het beste voor de lange termijn. Als de lening een woning met overwaarde betreft, is het voordelig om een ​​WOZ-lening af te sluiten, het is een ander type doorlopend krediet.

Denk aan uw laadvermogen

Je moet natuurlijk wel elke keer de maandelijkse aflossing kunnen betalen. Leen niet meer geld dan u daadwerkelijk kunt terugbetalen, omdat u hierdoor zeer diep in de schulden kunt komen. Uit onderzoek van het Nationaal Budget Informatie Instituut (Nibud) blijkt dat veel mensen die een lening afsluiten daar later spijt van krijgen.

Laat je niet verleiden door cadeaus bij het aangaan van een lening

U ziet vaak advertenties van kredietmaatschappijen die reclame maken voor de geschenken die u krijgt als u een lening bij hen aangaat. Het lijkt misschien verleidelijk, maar wees er voorzichtig mee. De gift die je krijgt als je de lening aangaat, moet je immers betalen via de rente die je betaalt over de lening, die simpelweg wordt uitgerold naar een maandelijks bedrag.

Bepaal zelf je maandbedrag

De kredietverstrekker berekent vaak het bedrag dat u per maand kunt terugbetalen aan de hand van uw inkomen. Het is echter veel verstandiger om het zelf te doen. Je weet precies wat je ontvangt en wat je per maand uitgeeft, dus je kunt het zelf veel beter berekenen.

Vergelijkingssites