Geld lenen voor sociale bijstand

Geld lenen bij een reguliere bank is voor de meeste mensen met een uitkering moeilijk. Dit komt omdat het voor hen moeilijk is om de lening terug te betalen. Daarom zijn banken voorzichtiger bij het verstrekken van kredieten. Wanneer je dus ineens een groter bedrag nodig hebt, bijvoorbeeld om een ​​nieuwe wasmachine te kopen, moet je op zoek naar alternatieven. Dit kan bijvoorbeeld door te veel geld uit te geven of geld te lenen van familie. Het heeft echter verschillende nadelen.

Voor mensen met een uitkering is dat heel moeilijk. Ze moeten het doen met een zeer beperkt aanbod. Het is meestal bijna onmogelijk om rond te komen. Het is vooral belangrijk om alle aanbiedingen bij te houden. Meestal is er geen vakantie. Het is echter mogelijk dat ze een groter bedrag nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de wasmachine kapot gaat of als een bepaalde schuld moet worden afbetaald. Bij het verstrekken van leningen kijken banken naar de mate waarin mensen deze kunnen terugbetalen. Ze zullen dus zeer terughoudend zijn in het verstrekken van een persoonlijke lening of doorlopend krediet aan iemand met een bijstandsuitkering.

staat rood

Hulpverleners hebben echter verschillende mogelijkheden. Het is moeilijker en het is belangrijk om te bedenken dat het geld ook moet worden terugbetaald. Een mogelijkheid om extra geld te lenen staat in het rood. Dit is mogelijk bij de meeste betaalrekeningen. Indien dit niet mogelijk is, kan dit aangevraagd worden. Hiervoor moet elke maand een bepaald bedrag op de rekening worden gestort. Daarnaast kijkt uw bank soms naar uw krediethistorie. Het nadeel is dat je veel rente betaalt. Deze percentages variëren van bank tot bank, maar liggen meestal tussen de 12 en 15 procent per jaar. In principe kunnen de nadelen eindeloos zijn, maar op de lange termijn is het zeker een dure oplossing. Een andere mogelijkheid is om een ​​zogenaamde flitslening aan te vragen.

Geld lenen van familie of vrienden

Een andere optie is om geld te lenen van familie of vrienden. Het voordeel is dat het snel geregeld kan worden, meestal zonder of met lage rente. Het nadeel is dat het kan leiden tot een slechtere relatie, vooral als je het geld niet kunt terugbetalen. Bied altijd aan om de contracten op papier te zetten en maak ook goede afspraken over de aflossingstermijn. Maak deze afspraken alleen als u ze kunt nakomen.

Geld lenen met speciale hulp

Een andere mogelijkheid is om geld te lenen via bijzondere bijstand. De meeste gemeenten hebben een aparte pot voor situaties waarin mensen met een bijstandsuitkering ineens een groter bedrag nodig hebben. De omvang van dit fonds en de voorwaarden voor het indienen van een beroepschrift verschillen per gemeente. Ook hebben verschillende gemeenten de afgelopen jaren fors bezuinigd, omdat zij ook minder hadden. In sommige gevallen gaat het om een ​​renteloze lening of een lening die in de loop van de tijd kan worden omgezet in een gift. Een andere mogelijkheid is om een ​​voorschot op vakantiegeld te vragen aan de gemeente. Lokale overheden reserveren maandelijks 8 procent voor vakantiegeld. Bij grote uitgaven kan dit bedrag eerder worden betaald. In dat geval hoeft u niet te lenen.€