Geld lenen voor reparaties

Als u uw woning wilt verbouwen, kunt u hiervoor op verschillende manieren geld lenen. Natuurlijk kun je de verbouwing ook met eigen geld betalen, maar goedkoop is het niet altijd. Als u geld leent voor verbouwingen, kunt u profiteren van bepaalde fiscale voordelen. Ook voor financiering gelden enkele regels als u gebruik wilt maken van de renteaftrek.

Renovatie financiering

Er zijn verschillende mogelijkheden om renovaties te financieren. Eerlijk gezegd hebben al deze opties betrekking op het lenen van geld. Afhankelijk van uw financiële situatie moet u bepalen welke vorm het beste bij u past. U kunt kiezen uit de volgende opties.

Voor- en nadelen van financieringsvormen

Al deze vormen hebben hun voor- en nadelen. De tweede en derde vorm vereisen een notaris. Dit zijn extra kosten die u niet hoeft te betalen met andere formulieren. Maar bij deze andere vormen heb je te maken met de kosten van de geldverstrekker. Geld lenen bij de bank is ook alleen aantrekkelijk als je bijvoorbeeld niet te lang wilt terugbetalen.

Alle vormen van hypotheken vereisen een taxatie van de woning. Dit zijn extra kosten die u maakt.

Regels voor het lenen van geld voor renovatie

Als u geld gaat lenen voor renovatie, moeten er een aantal regels gevolgd worden om de lening als hypotheek te kunnen beschouwen. Als de lening wordt aangemerkt als een hypotheek, heeft u recht op renteaftrek. Er zijn 3 manieren om de verbouwing op tijd te betalen:

Vooraf financieren

Als u een lening voor verbouwing heeft afgesloten, kunt u de rente en kosten van de lening tot 6 maanden na het lenen volledig aftrekken. Ook in de periode na 6 maanden mag u verbouwingskosten aftrekken, mits u met facturen kunt aantonen dat de betalingen verband houden met de verbouwing.

Financiering achteraf

De verbouwing is begonnen. U sluit binnen 6 maanden na aanvang van de verbouwing een lening af. Alle kosten die u in deze 6 maanden maakt, zijn aftrekbaar. Ook hier zijn de kosten die u na deze periode maakt aftrekbaar als u kunt aantonen dat deze verband houden met de verbouwing.

Bouwdepot

Met een bouwdepot kunt u de betaalde rente 2 jaar aftrekken als de verbouwing langer dan 6 maanden duurt. Ontvangen rente wordt verrekend met betaalde rente. Zorg ervoor dat u het geleende geld gebruikt voor reparaties, anders heeft u geen recht meer op de renteaftrek. Een bouwdepot wordt gebruikt als het om aanzienlijke bedragen gaat. Kleine bedragen die u leent, worden vaak direct op uw rekening gestort. Bij een Bouwfondsrekening dienen facturen te worden overlegd die vervolgens van de rekening worden betaald.

NHG en renovatie

De staatshypotheekgarantie houdt in dat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor de hypotheekschuld. Doordat deze garantie bestaat, kunt u bij verschillende kredietverstrekkers een lagere rente op uw hypotheek krijgen. NHG kan tijdelijk een aanvraag indienen als u extra geld nodig heeft voor verbouwingen. U kunt een splinternieuwe financiering of aanvullende financiering aanvragen. U heeft alleen recht op NHG als de totale hypotheekschuld + bijkomende kosten niet hoger is dan € 265.000 (maximaal 2009).€