Geld lenen via Geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar.nl is een aantrekkelijke site voor het lenen van geld aan ondernemers en particulieren. Ze betalen het dan terug met een hoge rente. De site is een zogenaamd crowdfunding-initiatief. De site is actief sinds 2010 en de ledenervaring is goed. Inmiddels is via de website ruim 30 miljoen euro aan leningen verstrekt. Er zijn ook risico’s, dus het is aan te raden niet te veel geld in het bedrijf te investeren.

Crowdfunding

Sinds 2012 krijgt crowdfunding veel meer aandacht. Het idee van crowdfunding is dat bepaalde initiatieven, die niet alleen door de overheid of het bedrijfsleven worden gesubsidieerd, door de samenleving zelf worden gefinancierd. Deze term komt zo sterk naar voren naarmate er steeds meer mogelijkheden ontstaan ​​door het gebruik van internet. Er werd in de beginjaren van internet over gesproken, maar er waren nog maar weinig goede platformen die crowdfunding aanboden. Inmiddels is het ook veel makkelijker geworden om geld over te maken, waardoor de crowdfundingdrempel veel lager is geworden. Een belangrijke indicator was de verkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama in 2008. Veel jongeren maakten destijds relatief kleine bedragen over via internet, maar dat liep op.

Geldvoorelkaar.nl

In Nederland is Geldvoorelkaar.nl een van de meest kansrijke initiatieven. De site is in 2010 gelanceerd door Edwin Adams en Martijn van Shelven. Ondernemers en particulieren kunnen op de website een lening aanvragen. Het is veel moeilijker geworden voor particulieren, vooral het MKB, om een ​​banklening te krijgen. Dit komt doordat banken sinds het begin van de kredietcrisis veel kritischer zijn geworden over de leningen die zij verstrekken. Daarnaast hebben ze bij voorkeur te maken met grote overheidsinstellingen en grote bedrijven omdat het rendement veel hoger is en de kosten relatief lager. Bovendien zijn de risico’s lager. Aanvragen moeten door Geldvoorelkaar zelf worden toegelicht en beoordeeld. Ze geven de applicatie ook een beoordeling. Dit geeft de mogelijkheid aan dat mensen de lening zullen terugbetalen.

Methode

Het bedrijf is goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten. Ze monitoren ook. Sinds de oprichting zijn er enkele honderden aanvragen ingediend. Particulieren kunnen via de website een lening (een deel ervan) aanvragen. De looptijd van de lening varieert van 6 maanden tot 60 maanden. De geldverstrekker ontvangt elke maand een deel van de aflossing, inclusief rente over die maand. Geldvoorelkaar rekent 0,9 procent van het geleende bedrag aan bemiddeling, terwijl de geboden rente oploopt tot bijna 10 procent. Dit is veel hoger dan de rente op spaargeld, waardoor het voor particulieren een aantrekkelijke manier is om rendement op hun geld te verdienen. De site is dus ook populair. In mei 2014 was er al voor ruim 30 miljoen euro aan leningen verstrekt.

Risico’s van geld lenen met geld aan elkaar

Er zijn ook risico’s bij het uitlenen van geld. Natuurlijk is er een mogelijkheid dat een bedrijf of persoon zijn lening niet kan terugbetalen. Geld voor elkaar raadt daarom aan om je risico’s te spreiden door meerdere leningen aan te gaan. Ze raadt ook aan om alleen het deel van uw vermogen te beleggen dat u zich echt kunt veroorloven te verliezen. Geld voor elkaar zal alles voor je doen om de schuld te innen als het bedrijf failliet gaat, ze zullen bijvoorbeeld een deurwaarder aantrekken. Kredietaanvragers zijn hoofdelijk aansprakelijk, dus ook na faillissement blijft de aanvrager u geld schuldig. Die moet hij natuurlijk wel hebben. In maart 2014 werd duidelijk dat het mis kon gaan en ging Restaurant Blauw in Den Haag failliet. Dit bedrijf had via Goedvoorelkaar.nl een lening van 125.000 euro gekregen. Op het moment van faillissement was slechts een derde van deze lening afgelost. Beleggers fluiten misschien met hun geld. De eigenaren van Geldvoorelkaar.nl zeiden teleurgesteld te zijn, maar dat dergelijke incidenten in de toekomst zeker weer zullen gebeuren.€