Geld lenen van ouders en familie

Kinderen lenen regelmatig geld van ouders of andere familieleden. Zij kiezen in 2022 voor deze familiebank en familielening, zodra de gewone bank geen geld meer wil lenen of wanneer de voorwaarden thuis gunstiger zijn dan op de bank. Deze onderhandse lening kan in 2022 ook een goede aanvulling zijn op andere leningen. Lenen bij ouders en familie kan vaak fiscaal vriendelijk door het slim combineren van lening-, schenkings- en hypotheekrenteaftrek. Dus ontdek hoe je het slim kunt doen.

Hoe werkt een familiebank?

Waarom in 2022 geld lenen van ouders, vrienden en familie?

Geld lenen van ouders en familie is eigenlijk lenen van een zelf opgerichte familiebank. Dit betekent dat je niet naar een reguliere bank gaat voor een lening, maar samen met je gezin een lening aangaat. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

Fiscaal slim geld lenen bij de familiebank, hoe werkt het?

Ouders zijn bijzonder goed geplaatst om verstandig geld te lenen, omdat ze hun kind belastingvrij meer kunnen geven dan andere gezinsleden. Als een kind een huis wil kopen met een lening, kan dat zelfs meer dan 50.000 euro belastingvrij zijn. Fiscaal slim betekent hier dat de Belastingdienst ook bijdraagt ​​aan de lening. Dit kan overigens alleen als het kind de lening gebruikt om zijn eigen huis te kopen of het huis ermee te verbeteren. De Consumentenbond heeft dit soort geld lenen een geldronde genoemd. De geldronde gaat als volgt. Het kind leent een bepaald bedrag van zijn ouders en betaalt daarover 6 procent rente. Dit geld wordt door de zoon of dochter besteed aan de aankoop of verbetering van de woning waardoor de rente wordt aangemerkt als hypotheekrente en dus recht heeft op de hypotheekrenteaftrek. En alsof dat nog niet genoeg is, schenken de ouders later een deel van de rente die ze ontvangen aan hun kind. Zo profiteert het kind zowel direct van de hypotheekrenteaftrek als van de belastingvrije schenking. Overigens is het schenken van een deel van de hypotheekrente niet verplicht om de hypotheekrenteaftrek te ontvangen.

Meld de lening aan bij de belastingdienst

U zet de lening op een door u en uw kind ondertekend stuk papier. Desgewenst kunt u de overeenkomst als onderhandse lening registreren bij de Belastingdienst. Registratie houdt in dat wordt vastgelegd dat er een lening is, tussen wie een overeenkomst is gesloten en wanneer de lening is verstrekt. Geef dan de lening aan in de resultatenrekening.

Familielening of familiehypotheek met tussenkomst van de bank in 2022

Er zijn banken die een gezinshypotheek neutraal behandelen als de financieringskosten worden gedoneerd. Je sluit bijvoorbeeld een lening af bij je ouders, je ouders geven je de financieringskosten, en dan heb je de vrije hand voor een extra hypotheek. Deelnemende banken zijn Obvion, ABN AMRO, Argenta, BLG, Hypotrust, Nationale Nederlanden en Syntrus Achmea.

Wat moet ik nog oplossen?

De Belastingdienst wil er zeker van zijn dat dit een echte lening is en niet zomaar een constructie met belastingvoordeel. Zorg er dus altijd voor dat de afgesproken rente op tijd wordt overgemaakt en de afgesproken bedragen op tijd worden afgelost. Zij rekenen als ouder of gezin ook een afsluitprovisie en maken de lening over met een duidelijke omschrijving dat het om een ​​lening gaat. Geef de lening bijvoorbeeld ook een referentienummer of referentie. Zorg ervoor dat je het goed hebt en zoek zo nodig verder advies om het goed te krijgen.

Lees verder