Geld lenen van familie of vrienden

Soms is het lastig om (voldoende) geld te lenen bij de bank, bijvoorbeeld voor een hypotheek. Een goed alternatief is om geld te lenen van familie of vrienden. Een groot voordeel is dat het veel goedkoper is. Tegelijkertijd is het nadeel dat het spanningen kan creëren die de relatie kunnen verslechteren. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. Stel zo nodig een contract op. Ook de Belastingdienst kan lastig zijn.

Geld lenen van familie of vrienden kan een optie zijn als je geen geld wilt lenen bij een bank of andere kredietverstrekker. Soms is het gewoon niet mogelijk. Dan wil het stel een huis kopen, maar de hypotheek van de bank is te klein. Maar wat zijn de nadelen van geld lenen van een familielid of goede vriend? In dit artikel zullen we kijken naar deze mogelijkheid. Een lening aangaan met familie of vrienden brengt bepaalde risico’s met zich mee. We willen je dit laten weten voordat je deze stap zet. De lening wordt aangegaan voor een bepaalde looptijd en tegen een bepaalde rente. Geld lenen van uw gezin kan erg voordelig zijn. Meestal wil uw gezin niet zoveel rente ontvangen als bijvoorbeeld een bank. Zo kunt u sneller geld lenen van een vriend of familielid.

Lenen van vrienden en ouders

Natuurlijk moet je de lening die je hebt geleend gewoon terugbetalen. Net als bij een banklening kun je de looptijd afspreken. U kunt bijvoorbeeld afspreken om de lening in 24 of 36 maanden terug te betalen. Elke maand betaalt u een bepaald bedrag aan uw kredietnemer. Als u om wat voor reden dan ook de lening niet kunt terugbetalen, kan de relatie met een familielid of kennis onder druk komen te staan. Natuurlijk wil hij het geleende bedrag terugbetaald krijgen. Het is natuurlijk een groot nadeel als de relatie verbroken wordt. Maar het is wel een risico als je geld leent van een kennis met wie je opschiet. Terugbetalingen kunnen altijd een probleem zijn. Als u uw baan verliest of een onverwachte uitgave heeft, kan dit betekenen dat u niet genoeg geld heeft om aan uw maandelijkse verplichtingen te voldoen.

Contract opstellen door geld te lenen van ouders

Wie echt geld wil lenen van familie of vrienden doet er goed aan duidelijke afspraken te maken. Laat beide partijen ook verklaren dat ze zich inderdaad aan deze afspraken zullen houden. Het beste is om de overeenkomst op te nemen in een officieel contract en deze notarieel te laten vastleggen. Door duidelijke afspraken te maken waar de ander zich aan moet houden, weet iedereen waar hij aan toe is. De lener kan de lener niet meer eenvoudig emotioneel aanspreken waarom hij de lening niet kon terugbetalen, bijvoorbeeld door geldgebrek.

Lening van ouders en belastingdienst

Een ander nadeel is dat de belastingdienst sinds 2010 de rente die eigenlijk in rekening moet worden gebracht over de lening beschouwt als een gift van de ouders aan de kinderen. Daarom wordt een lening van 30.000 euro, waarvan de rente meestal 6 procent is, beschouwd als een schenking van 1.800 euro. De jaarlijkse schenkingsvrijstelling voor oudere kinderen is 5.000 euro, dit kan dus alleen als de lening veel groter is. Het hele probleem kan worden voorkomen door bijvoorbeeld 3 procent rente in rekening te brengen. Dit mag ook als de rente niet helemaal marktconform is. De kredietnemer kan de rente dan aftrekken van zijn inkomen.

Wel of niet geld lenen van vrienden en ouders?

Nu ken je de voor- en nadelen van geld lenen van een familielid of vriend. Denk daarom goed na of je geld wilt lenen van een goede kennis. Als u het risico te hoog vindt, kunt u beter geld lenen bij de bank. Het nadeel is een hogere rente, maar het voordeel is dat je relatie niet onder druk kan komen te staan. Wij wensen u veel succes bij het maken van een goede beslissing bij het zoeken naar een geldverstrekker.€