Geld lenen: tips bij het aangaan van een lening

“Geld lenen kost geld” is een uitspraak die veel kredietverstrekkers ons geven. En ze hebben helemaal gelijk. Onderaan de streep ben je bijna altijd meer geld kwijt dan je hebt geleend. Daarom is het voor de portemonnee beter om helemaal geen lening aan te gaan, al is het niet altijd om het te vermijden. In welke situaties is het aangaan van een lening geen redelijke keuze? En waar moet op gelet worden bij het benaderen van de kredietverstrekker?

Lenen als je dat doet?

Geld lenen is duur, dus een lening vermijden is de goedkoopste optie. Wanneer u leent, betaalt u het geleende geld meestal terug met een hoge rente. Neem daarom geen lening als u vrij opneembare spaargelden heeft. Lenen om dingen te kopen die je niet meteen nodig hebt, is ook financieel niet slim, hoe verleidelijk het ook is om in die dure auto te rijden of die gigantische smart-tv aan de muur te hebben. uw huis.woonkamer hangen. Deze dingen zijn leuk, maar niet noodzakelijk. Als je ze echt wilt, kun je maar beter sparen en ze kopen als je genoeg geld hebt gespaard. Een product op afbetaling kopen is ook een verborgen lening, net als rood staan ​​bij de bank. Bij het kopen op huurkoop wordt vaak ook een bepaalde rente in rekening gebracht.

Geld lenen zonder rente

Wil je toch snel aan geld komen en geen rente betalen, dan kun je kijken of je geld kunt lenen van vrienden of familie. Vaak is het mogelijk af te spreken dat over het geleende bedrag geen rente hoeft te worden betaald, wat financieel gunstig is. Aan de andere kant, als je om wat voor reden dan ook niet kunt terugbetalen, loop je het risico de banden met die relatie te beschadigen. Denk goed na of u dit risico wilt nemen. Argumenten over geld zijn niet ongewoon.

Vermijd het gebruik van creditcards

Een creditcard is ook een vorm van lenen. U betaalt de aankoop met de kaart en dit bedrag wordt later teruggevorderd. Het nadeel van het gebruik van een creditcard is dat uitgaven niet meteen op uw bankrekeningsaldo verschijnen, dus u kunt gemakkelijk meer geld uitgeven dan u zich daadwerkelijk kunt veroorloven te verliezen. Om dergelijke situaties te voorkomen, kunt u dit type kaart het beste thuislaten.

Als je besluit geld te lenen…

Als u ondanks alles toch besluit geld te lenen, neem dan de tijd. Een lening sluit je immers niet elke dag en het is goed om even de tijd te nemen om uit te zoeken welke lening voor jou het voordeligst is en welke het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Onderzoek doen kan veel tijd kosten, maar het kan u uiteindelijk veel geld besparen. Vraag offertes aan bij verschillende kredietverstrekkers en controleer of deze aanbieders een vergunning hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zo weet je zeker dat je geen zaken gaat doen met een louche onderneming. Zorg ervoor dat je geen (ongevraagd) verzekeringsadvies krijgt van een kredietverstrekker. Hiervoor kunnen aanzienlijke bedragen in rekening worden gebracht!

Onderzoek ook welk type lening het beste past bij uw gewenste uitgaven. Bredere vormen van lenen zijn persoonlijke lening en doorlopend krediet. Beide vormen hebben hun voor- en nadelen.

Wat zijn de verschillen tussen particuliere en doorlopende leningen?

Welke van deze twee leningvormen het beste voor u is, hangt af van een aantal factoren. Waar wil het je geld aan uitgeven? Weet je zeker dat je voor een bepaald vast bedrag kunt doen wat je wilt? Of kunnen de kosten anders zijn dan je had voorspeld? Daarnaast is het belangrijk om objectief naar je bestedingspatroon te kijken om toekomstige problemen te voorkomen. Ben je iemand die de neiging heeft om meer geld uit te geven dan verwacht, dan kun je beter kiezen voor een persoonlijke lening. Als je geen probleem hebt om je geld goed te beheren, kan een doorlopend krediet de oplossing zijn.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening wordt vooraf het bedrag, de looptijd en het rentepercentage bepaald. U weet precies hoeveel maanden u van plan bent een bedrag terug te betalen om aan het einde van de looptijd break-even te draaien. Enkele nadelen van een persoonlijke lening zijn dat het niet mogelijk is om het leenbedrag te verhogen en er een boete in rekening wordt gebracht als u de lening vervroegd wilt aflossen. De rente op dit type lening is vaak hoger dan op een doorlopend krediet.

Omzetkrediet

Met een doorlopend krediet kun je heel flexibel zijn in het terugbetalen en opnemen van geld. Het is mogelijk om het geld dat u heeft teruggestort op te nemen. Dit formulier kan handig zijn als u de exacte kosten van iets dat u wilt doen of kopen niet kunt voorspellen. De rente is relatief laag als je de hele lening snel kunt terugbetalen.

Deze vorm van lenen heeft ook enkele nadelen. Zo staat, in tegenstelling tot een persoonlijke lening, de rente op een doorlopend krediet niet vast. U kunt dus vooraf niet precies zeggen hoeveel u moet betalen. Een goede afhandeling van doorlopend krediet vereist ook enige zelfdiscipline. Het kan moeilijk zijn om geen geld uit te geven, omdat het zo gemakkelijk toegankelijk is.

Minilening of flitskrediet

Flash krediet is een vorm van lenen waarbij het geleende geld in zeer korte tijd wordt ontvangen. Dat kan omdat bij zo’n minilening alleen bedragen die niet hoger zijn dan enkele honderden euro’s veilig worden gesteld. Voor grotere bedragen is een BKR-controle wettelijk verplicht. Hierdoor duurt het langer voordat het geld op je rekening staat. Bij dit soort leningen is de looptijd erg kort; doorgaans wordt de lening binnen 30 tot 45 dagen terugbetaald. Ook de rente is schrikbarend hoog. 10% tot 15% is geen uitzondering. De bedragen en rentetarieven verschillen per aanbieder. Gaat het om relatief kleine bedragen en heeft u de mogelijkheid, dan verdient het de voorkeur om zelf het geld te sparen. Dan zul je nog even geduld moeten hebben, maar ben je vele malen goedkoper uit.

Algemene zaken om te overwegen

Als je eenmaal je onderzoek hebt gedaan en weet wat voor soort lening je wilt afsluiten, kijk dan goed naar het volgende voordat je de definitieve lening aangaat: