Geld lenen: student en lenen

Als student heb je vaak te maken met te weinig geld. U kunt parttime werken om uw inkomen aan te vullen. Als dat nog niet genoeg is, zijn er verschillende manieren om tijdens je studie meer geld te verdienen. U kunt bijvoorbeeld een lening afsluiten of een lening afsluiten onder bijzondere voorwaarden. Een studentenrekening kan ook roder zijn dan een gewone bankrekening. Als je afstudeert aan de universiteit, krijg je een inkomen waarmee je alles gemakkelijk kunt afbetalen.

Mogelijkheden om geld te lenen voor een student

Er zijn verschillende manieren om als student bij te verdienen. Voor het afsluiten van een speciale studielening kun je bij verschillende leningaanbieders terecht. Ook kun je als student onder speciale voorwaarden extra rood op de bank hebben staan. De reden waarom dit vrij eenvoudig kan zijn de toekomstperspectieven van de meeste studenten. Na je studie vind je gemakkelijk een baan op de arbeidsmarkt en verdien je op latere leeftijd een inkomen dat ruim boven het gemiddelde ligt. Dan is aflossen van de lening geen probleem. Hieronder worden de volgende opties toegelicht.

Studenten lening

Als student kun je bij bijna alle banken lenen met speciale voorwaarden. Zo’n lening heet dan een studielening. De redenen waarom banken vrij gemakkelijk leningen verstrekken aan studenten met speciale voorwaarden, houden verband met de waarschijnlijk positieve financiële status van de meeste afgestudeerden. Klantenbinding aan studenten is de tweede belangrijke reden waarom banken tegen gunstige voorwaarden leningen verstrekken aan deze doelgroep. Als je eenmaal bij de ene bank zit, stap je niet zo snel over naar andere banken. Deze twee redenen zijn waarom studenten een lagere leenrente kunnen krijgen.

Studielening met BKR registratie

Als student kun je in principe ook een lening krijgen onder bijzondere voorwaarden, als je een BKR-registratie hebt. De rente zal iets hoger zijn dan bij een studielening zonder BKR registratie. Dit komt doordat de geldverstrekker een risicopremie in de rente verwerkt, waardoor deze iets hoger wordt. Deze extra kosten kun je compenseren door een iets kleinere lening af te sluiten, zodat de totale kosten hetzelfde zijn als bij een reguliere studielening.

Studenten lening

Een studielening is een verlengbare lening met bijzondere voorwaarden. Het grote voordeel van deze lening is dat je snel van enkele duizenden euro’s af bent. Nadeel is de hogere rente, die tussen de 8% en 10% ligt. Een groot voordeel is de snelheid waarmee je van geld af kunt komen. De lening moet pas na de studies worden terugbetaald. Tijdens de studie wordt de rente over het opgenomen bedrag gewoon bijgeschreven op het tegoed. Na de studie wordt de studielening omgezet in een reguliere lening. Hierdoor moet je elke maand een bepaald bedrag betalen. Als je zo’n lening wilt afsluiten, vergelijk dan alle dienstverleners zorgvuldig om een ​​zo laag mogelijke rente te kunnen afsluiten.

Lening van DUO

Naast de studiefinanciering kun je ook een lening afsluiten bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (voorheen de IBG). Als student krijg je op deze lening een zeer gunstige rente, vaak tussen de 2% en 3%. Tijdens de studie wordt de rente bijgeschreven op de lening. De lening wordt binnen twee jaar na afstuderen terugbetaald. Het grote voordeel van een lening bij DUO is de lage rente. Nadeel is dat je een maximaal bedrag kunt lenen. Mocht dit maximum niet voldoende zijn, dan kun je bij een andere geldverstrekker terecht om bijvoorbeeld een studielening af te sluiten.

Rood op kosten van de student

Je kunt rood staan ​​op een gewone bankrekening, maar rood staan ​​op een speciale studentenrekening is goedkoper. De rente voor rood staan ​​op een studentenrekening is ongeveer 5% lager dan op een reguliere bankrekening. Ook is de negatieve limiet hoger dan bij een gewone bankrekening. Je kunt rood staan ​​op je studentenrekening tot ongeveer 5.000 euro. Op een gewone rekening komt die vaak niet boven de 1.000 euro uit.

Voor- en nadelen van lenen als student

Voordelen:

minpuntjes