Geld lenen met vaste of variabele rente?

Kiest u voor een vaste of variabele rente voor uw lening? Als je geld wilt lenen, moet je jezelf deze vraag stellen. Het gaat er daarbij om of u vooraf wilt weten welke rente over de looptijd van de lening verschuldigd is, of dat u de onzekerheid aankunt. Uiteindelijk kan de variabele rente dalen, waardoor uw lasten lager zijn dan bij een vaste rente. U kunt uw hypotheekrente 30 jaar vastzetten, maar als u denkt dat de rente nog verder kan dalen, is een variabele rente ook geen slecht idee. Kortom, wat zijn de voordelen van een vaste of variabele rente?

Vast of variabel?

Het verschil tussen vast en variabel kom je tegen als je gaat sparen op een spaarrekening en als je geld gaat lenen. Een persoonlijke lening heeft bijvoorbeeld een vaste rente waardoor je weet waar je aan toe bent. Doorlopend krediet heeft een variabele rente. Een variabele rente fluctueert met de actuele marktrente, een vaste rente verandert niet gedurende de looptijd van de lening. Ook voor uw hypotheek is er een verschil tussen vast en variabel. Kiezen voor vast is kiezen voor zekerheid, maar zekerheid kost geld. Zo is het kiezen van een lange rentevaste periode voor een hypotheek vaak simpelweg duur, maar wil je ook voldoende zekerheid. Wat is die onzekerheid jou waard, aangezien een variabele rente over de jaren goedkoper kan worden? Daarnaast kan een variabele rente later altijd worden omgezet naar een vaste rente. Of bent u bang dat de rente in de nabije toekomst gaat stijgen?

Wat zal de rente doen, stijgen of dalen?

De belangrijkste vraag is natuurlijk wat u in de nabije toekomst van de rentetarieven verwacht. Niemand weet deze ontwikkeling op voorhand zeker. Als we dat wisten, zouden we er allemaal rijk mee kunnen worden. Waar het hier om gaat is het beleid van de ECB en hoe lang de ECB haar lagerentebeleid zal voortzetten. Een verandering in dit rentebeleid is duidelijk zodra de wereldeconomie begint te groeien en de inflatie begint te stijgen tot de ECB-doelstelling van 2%. Dit zou resulteren in een hogere rente. Iedereen die het zeker weet, kan het zeggen.

Voordelen van een vaste rente als je geld wilt lenen

Een vaste rente heeft natuurlijk zijn voordelen. Mogelijk heeft u enkele voordelen:

Een bekend nadeel is dat de vaste rente op het moment van opname meestal hoger is dan de variabele rente. Tijdens de leenperiode zal duidelijk worden of de duurdere ook gelijk was aan de duurdere aankoop, als de marktrente de volgende jaren gelijk blijft of daalt, dan heeft u veel tijd besteed aan het kiezen van een vaste rente. Stijgt de marktrente, dan heeft u de juiste keuze gemaakt. Hoe dan ook, genoeg verstandige mensen zeggen: gok niet met geld en kies dan voor zekerheid om verstandig te zijn.

Voordelen van een lening met variabele rente

Met een variabele rente heb je meer flexibiliteit, maar neem je ook meer risico. Vuistregel is dat als men een voldoende grote financiële buffer heeft, een klein risico meestal geen probleem is. Als je geld hebt geleend en je hebt het maximum bereikt, dan is het niet verstandig om extra risico te nemen en kun je beter kiezen voor een vaste rente. En natuurlijk is één lening niet hetzelfde. Als u voor een korte periode een kleiner bedrag leent, zijn de risico’s in de meeste gevallen beheersbaar. Als je 300.000 euro leent voor een mooie woning, kies je waarschijnlijk niet voor een variabele hypotheekrente. maar ook bij een groot bedrag kun je toch voor een alternatief kiezen. Zo kun je het totaalbedrag in twee delen splitsen. U leent het eerste deel met een variabele rente en het tweede deel met een vaste rente.

Laat iemand de wiskunde voor je doen

Als u twijfelt of geen inzicht heeft in uw financiële mogelijkheden, kunt u altijd bij uw bank of kredietverstrekker navragen wat er in uw geval mogelijk is. Het kan ook mogelijk zijn om een ​​flexibele rente te hebben, waarbij de rente voor een initiële periode vast staat en dan variabel wordt, of de mogelijkheid om nu een variabele rente te kiezen en deze om te zetten naar een vaste rente als de rente stijgt . Vraag uw bank naar de mogelijkheden en vraag hen de berekening voor u te doen. Automatische selectie van een vaste rente op de lening is toegestaan, maar niet verplicht.

Variabele tarieven kunnen goedkoper zijn

Kijk daarom goed naar de periode waarover u de hypotheekrente wilt bepalen. Als die looptijd vijf jaar of langer is, kan de variabele hypotheekrente lager zijn dan de vaste hypotheekrente. Het voordeel van een vaste hypotheekrente is dat u weet hoeveel u moet betalen, maar dat u mogelijk te veel betaalt. Vraag uw adviseur om advies.

Lees verder